www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

halkidiki-kasandra-paljuri-C

Paljuri (Paliouri)

GPS: 39.941922940452486N  23.66352081298828E

halkidiki-kasandra-paljuri

Pogled ka istoimenoj Paljuri plaži (poznata i kao Ksenia)

Paljuri (Παλιούρι) je selo udaljeno 112 kilometara jugoistočno od Soluna, smešteno gotovo na samom jugu poluostrva Kasandra. Selo je poznato po proizvodnji meda i maslinovog ulja, pa ga često nazivaju „selo pčelara“. Sa druge strane, turisti će na pomen ovog sela prvo pomisliti na prelepu plažu Hruso (Ksenija), udaljenu dva kilometra od Paljurija. Selo ima oko 800 stalnih stanovnika.

Paljuri se nalazi na uzvišenju, na nadmorskoj visini od 120 metara, udaljeno 3 km od mora. Posetioci će sigurno zavoleti jedinstvene prirodne lepote, puteve i staze kroz borove šume, odnosno uske popločane sokake koji mestu daju izraženu tradicionalnu notu.

halkidiki-kasandra-paljuri

Tracionalne kuće i taverne Paljurija

Zanimljivi su i elementi narodnog graditeljstva na kućama iz XIX veka.

Selo se prvi put pominje u XVIII veku, a u ovom regionu pronađeni su ostaci malog antičkog grada Teramvos. Ovaj grad je potpuno uništen od strane Kserksa i njegove vojske iz Persije, zbog čega se više ne pojavljuje u istoriji koja je usledila.

Severoistočno od sela, na udaljenosti od oko 2 kilometra, nalazi se Hruso (Paljuri, Ksenia) – jedna od najlepših i najpoznatijih plaža Halkidikija, poznata po mekom, zlatnom pesku, kristalno čistoj vodi i borovima koji se prostiru sve do mora.

Interesantno je da je turistički razvoj Halkidikija počeo ranih ’60-ih godina prošlog veka upravo ovde. Nacionalna turistička organizacija Grčke (GNTO) izgradila je tih godina Xenia hotele, prve značajne turističke sadržaje na ostrvu. Xenia je u stvari bio zvanični naziv Nacionalnog programa izgradnje hotelskih kompleksa u Grčkoj koji je počeo 50-tih godina (do tada su na nacionalnom nivou postojali samo pojedini hoteli u većim gradovima i na Rodosu i Krfu). Hotelski kompleks nekada najpoznatijih hotela u Grčkoj sada stoji napušten.

halkidiki-kasandra-paljuri

Chrousso village

Oko kilometar i po odavde nalazi se i hotelski kopmpleks Chrousso Village, apartmanskog tipa, na bazi all inclusive usluge. Smešten u predelu izuzetne lepote, oduševiće Vas ukusnim dizajnom i ukrašavanjem zgrada, a pruža i mogućnosti bavljenja brojnim sportovima.
Jugoistočno od sela, na kraju zaliva Toroneos i 6 kilometara prema rtu Kanistro, nalazi se naselje Ksina, a dva kilometra odatle i naselje Agios Nikolaos, na samom rubu poluostrva Kasandra. Agios Nikolaos poznat je po dvema živopisnim uvalama i prirodnom zalivu u kome je sagrađena crkva posvećena istoimenom svecu.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

halkidiki-kasandra-zapadna-obala-agia-paraskevi-T
Agia Paraskevi - Lutra
halkidiki-kasandra-xenia-T
Plaža Ksenia (Hruso, Paljuri)
halkidiki-kasandra-porto-valica-cover
Plaža Porto Valica (Porto Valitsa)
halkidiki-kasandra-panagia-T
Plaža Panagia - Paljuri

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)