www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Tasos-Potos

Potos

GPS: 40.61093894636034N  24.607025384902954E

Potos (Ποτός) je malo, prelepo priobalno naselje s izvanrednom turističkom infrastrukturom i nalazi se na južnoj strani ostrva, četrdesetak kilometara od grada Tasos (ako idete zapadnom obalom dok istočnom ima oko 50) i 26 kilometara od luke u Skali Prinos. Tokom poslednjih nekoliko decenija se razvio u naselje u kome danas živi blizu 1.000 stanovnika ali nije uvek bilo tako. Ranije je korišćeno prvenstveno kao luka od strane žitelja kopnenog naselja Teologos koje je najstariji glavni grad ostrva tako da nije bilo mnogo više od ribarskog sela. Ribolov je vrlo dobar na južnoj strani ostrva, bolji nego u severnim vodama. Vode su ovde dublje i bogatije ribom a ima i više vrsta ribe. To čini Potos prilično posećenim područjem tokom cele godine. Zimska sezona je verovatno najbolje vreme za ribu jer se više vrsta ribe može loviti, uključujući i lignje i hobotnice.

Tasos-Potos

Potos

Tokom leta je mesto vrlo popularna turistička destinacija, posebno među mlađom populacijom a posebno u julu i avgustu kada je sve prepuno, od kafića i restorana pa do same plaže. Jedan je od najprometnijih beach risorta na Tasosu. Proteže se duž lepe peščane plaže, ima mnogo turističkih objekata i sve što Vam je potrebno za kompletan boravak na ostrvu.

Po uskim ulicama ćete pronaći veliki broj prodavnica, supermarketa, restorana, taverni, kafića, butike, pekare, mesare, apoteku, bankomat, internet kafe, rent a kar agencije i još mnogo toga dok je automobilima i motorima kretanje po gradu ograničeno na samo nekoliko ulica. Sve je malo skuplje nego u obližnjoj Limenariji. Kafići i restorani su skoncetrisani uglavnom neposredno uz plažu. Parkiranje je mali problem, ali postoje dva javna parkinga, jedan koji se plaća i jedan besplatan.

Potos je pun hotela, soba i apartmana tako da za smeštaj ne morate da brinete. Noću je područje glasno i puno boja, vrlo prometno i krcato. Mlađi ljudi posećuju Potos iz godine u godinu zbog jedinstvenog noćnog života kakvog nema na ostrvu (uz opasku da je sam Tasos kao destinacija mnogo mirniji od mnogih drugih mesta u Grčkoj).

Potos je najživlje mesto na Tasosu i omiljena destinacija mladih. Nešto je skuplji od obližnje Limenarije ali ima lepšu plažu.

Potos je veoma živo mesto i to se prvenstveno odnosi na deo između magistrale i obale dok je deo iznad nje, prema selu Teologos, mirniji i tu su uglavnom privatne kuće. Ovaj deo je pogodan je za one kojima ne prija gužva.

Tasos-Potos

Plaža u Potosu

Grad se kao što je već rečeno nalazi uz vrlo dugačku, peščanu plažu (u delu prema luci se pojavljuje i šljunak). Plaža je mnogo lepša nego u Limenariji i počinje od centra mesta. Proteže se u dužini od 2 km. Okružena je visokim borovima, stenama i zelenilom koje pravi dovoljno hlada. Dobro je organizovana, sa suncobranima i ležaljkama i to je glavni razlog zašto je tako popularna u letnjem periodu. Ovde imate priliku da probate svoje omiljene sportove na vodi. Voda je čista i fantastična za kupanje.

Uz deo plaže koji se pruža uz ribarsku luku ćete naći lanac kafića, barova, restorana, poslastičarnica i noćnih klubova. Vrlo je živo tokom dana a vibrira i tokom noći. U piću možete potpuno uživati jer Vas služe na samoj plaži. Južni kraj ove gradske plaže je poznat kao San Antonio (Agios Antonios) i nije toliko krcat. Tu takođe možete iznajmiti ležaljke i suncobrane. Voda je plitka i bezbedna za malu decu. Plaže Roso Gremos i Notos su na oko 3 km od Potosa.

Potos je idealno polazište za avanture i obilazak plaža i sela u južnom delu Tasosa i mesto gde možete uživati u jedinstvenim zalascima sunca koje se lagano skriva iza Svete gore. Pefkari je udaljen svega 800 metara od Potosa i možete se prošetati.

Potos i Limenarija su mesta omiljena među turistima između ostalog jer se nalaze relativno blizu jedno drugog (nešto više od 3 km) pa tako mnogi idu peške iz jednog u drugo mesto. Autobuska karta do Limenarije je 1, 20 evra. Limenarija je mirnija i više za porodice dok u Potosu ima dosta mladih koji ovde dolaze zbog dobrog provoda.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Tasos-plaza-San-Antonio-13-T
Plaža San Antonio (Agios Antonios)
Tasos-Roso-Gremos-19-T
Plaža Rosogremos (Rossogremos)
Tasos-Pefkari-47-T
Plaža Pefkari
Tasos-Teologos
Teologos (Theologos)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)