www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Morska kornjača Caretta Caretta

Morska kornjača Caretta Caretta, jedinstveni član vrste Caretta, jedna je od najpoznatijih atrakcija ostrva Zakintos. Karakteristika ove vrste morske kornjače su velika glava i čeljusti. Odrasle jedinke dostižu do 1,20 m u dužinu i mogu biti teške i preko 100 kilograma. Hrane se ribama, ostrigama i mekušcima. Pare se na mestima sa obilnom hranom i vraćaju na mesto rođenja da polože svoja jaja. Period parenja je između maja i juna, a u periodu od juna do avgusta polažu jaja. Obično ženka kornjače „proizvede“ između 100 do 125 jaja. Proces se ponavlja svake dve ili tri godine. U normalnim slučajevima kornjača živi više od 30 godina, ali neke od njih mogu dostići starost od 50 godina.

zakintos-caretta-caretta

Caretta Caretta može se videti u zalivu Laganas

Vrsta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji. Peščane plaže zaliva Laganas su mesta gde morska kornjača polaže svoja jaja u toku noći, od juna do avgusta. Majka pravi gnezdo od dubine od 40-60 cm u pesku gde ostavlja oko 100 jaja, dobro pokrivena i zaštićena. Sve ostalo je zadatak prirode: dva meseca kasnije, uz pomoć toplog sunca, jaja su inkubirana i bebe kornjače vođene svojim instinktom kreću direktno ka moru. Oni koje prežive će se vratiti posle 20 ili 30 godina da ponove proces i lanac se tako nastavlja. Od 800 do 1800 gnezda naprave kornjače svake godine na najsuvljim delovima 6 plaža smeštenih u zalivu Laganas, u dužini od oko 4 kilometara.

Ljudsko prisustvo, buka i svetlost remete kornjače i mogu izazvati probleme u procesu. Iz tog razloga na svih 6 plaža ljudska aktivnost je apsolutno ograničena: pristup zalivu i boravak na plaži nakon zalaska sunca je strogo zabranjen. Plovidba u zalivu i na širem području je takođe ograničena ili zabranjena. To je više nego neophodno jer je brojnost ovih životinja dramatično smanjena (možda i manje od 800 majki kornjača dolazi do plaža), a vrsta je u opasnosti da izumre.

Ako želite da vidite ovu lepu životinju iz neposredne blizine možete otići brodićem do ostrva Maratonisi (takođe poznato kao “ostrvo kornjača”, zbog svog oblika). A, ako ste odličan plivač, možete im prići na otvorenom moru na plaži Gerakas. Ako odlučite to da uradite najbolje vreme su prepodnevni časovi kada je voda i dalje hladna. Kornjače su veoma prijateljske i ne plaše se uopšte ljudi, pa nije teško prići im veoma blizu i doživeti nezaboravno iskustvo kontakta licem u lice sa njima.

Suočena sa neophodnošću  zaštite ove retke vrste, grčka država, zajedno sa lokalnim vlastima na ostrvu je osnovala Pomorski park Zakintos, koji obuhvata celo južno priobalno područje na ostrvu. Sedište Pomorskog parka je u mestu Argasi.

O Grčkoj

Ostale zanimljivosti

Znamenite ličnosti grčke istorije

Elefterios-Venizelos-HomePage

Elefterios Venizelos (grč. Ελευθέριος Βενιζέλος), jedan od najznačajnijih političara u modernoj Grčkoj istoriji...

Ukratko o Kasandri

kasandra-zapadna-obala-ukratko

Plaže, naselja, znamenitosti, zanimljivosti, korisne informacije

Zanimljivosti o Kefaloniji

Kefalonija-Markopulo-zmije

Markopulo je selo smešteno u jugoistočnom delu Kefalonije (GPS: 38.08079786354283N 20.73117971420288E). Nalazi se visoko u brdima na prirodnoj terasi iznad regije Katelios...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)