www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Lefkada

Kliknite na www.grckanadlanu.rs/grcka-ostrva/lefkada za kompletan vodič o Lefkadi – plaže, naselja, znamenitosti, zanimljivosti, korisne informacije…

Lefkada je zeleno i planinsko ostrvo, deo Jonskog arhipelaga (Eptanisa – sedmoostrvlje na grčkom). Nalazi se između Krfa i Kefalonije. Svojom lepotom privlači desetine hiljada turista svake godine, ali je srećom ovo predivno ostrvo zadržalo svoju autentičnost i prirodno okruženje koje je i dalje netaknuto. Krase je prelepe peščane i šljunkovite plaže s kristalnom vodom.

Lefkada koju zovu i Lefkas (iz starogrčkog) je četvrto po veličini jonsko ostrvo, posle Kefalonije, Krfa i Zakintosa. Ime je dobilo po belim liticama (lefko na grčkom znači belo). Ima površinu od 302,5 kvadratnih kilometara, obalu dužine 117 kilometara i oko 22.000 stanovnika. Lefkada je takođe arhipelag koga čine 24 veća i manja ostrva.

Manastir Panagia Faneromeni

Manastir Panagia Faneromeni

Smeštena iznad Kefalonije i Itake, Lefkada je odvojena od kopna, tačnije od prefekture Etoloakarnanija, uskim kanalom. Plutajući most dužine 50 metara povezuju ostrvo sa kopnom. Most je pokretan i omogućava prolaz brodovima.

Zahvaljujući ovom mostu, Lefkada je jedino ostrvo do kog se može doći putem, bez korišćenja trajekta. U prošlosti nije bilo tako. Bila je povezana sa kopnom uskim parčetom zemlje ali su Korintijanci prokopali kanal kako bi brodovi mogli da prolaze (u 7. veku pre Hrista).

Planinska i plodna, Lefkada je uglavnom prekrivena gustim i raskošnim rastinjem. Dva najviša vrha su na preko 1.000 metara nadmorske visine.

Lefkada je popularna zbog svojh neverovatnih pejzaža, prelepih rajskih plaža, impresivnog tirkiznog mora i veličanstvenih stenovitih litica.

Devet ostrva satelita okružuje Lefkadu: Meganisi, Kalamos, Kastos, Maduri, Skorpidi, Skorpios, Tilia, Petalu i Kitros kao i nekoliko ostrvaca. Svi oni zajedno sa Lefkadom čine provinciju Lefkada sa glavnim gradom koji se takođe zove Lefkada. Provincija je podeljena na 6 opština: Lefkada, Elomenos, Apolonion, Karias, Sfakiotes i Meganisi te Kalamos i Kastos koji imaju nešto drugačiji status.

Lefkada-Porto-Kaciki

Porto Kaciki, jedna od najlepših plaža na Lefkadi

Među ostrvima, Skorpios je najpoznatije jer je u vlasništvu slavnog grčkog brodovlasnika Aristotela Onazisa odnosno njegove porodice.

Lefkada je rodno mesto svetski poznatih umetnika kao što su operska pevačica Agnes Balca, pisac Angelos Sikelianos i Patrik Lafkadio Hearn, uglavnom poznat kao Jakumo Koizumi

Ne treba zaboraviti ni manje poznatog pesnika Aristotela Valaoritisa koji je takođe rođen na Lefkadi.

Ostrvo je generalno bogato istorijom i kulturom što se vidi po mnogim spomenicima, muzejima i bibliotekama.

Nakon zemljotresa iz 1948. i 1953. koji su uništili dobar deo ostrva kao i mnoga druga jonska ostrva glavni grad Lefkada je potpuno obnovljen.

Uprkos činjenici da je jedno od najlepših i najpopularnijih ostrva u Grčkoj, Lefkada je ostala turistički nerazvijena i autentična s tradicionalnim selima i čistom prirodom. Takođe je poznata destinacija za wind i kite surfing jer neke od plaža pružaju idealne uslove za ove sportove a poznata je i među ljubiteljima jedrenja. U unutrašnjosti, vreme se kreće polako, u čudnim, starim selim, za razliku od primorskih sela na jugu koja oduševljavaju surfere koji dolaze zbog najboljeg surfinga na Mediteranu.

Lefkada-Agiofili

Skrivena plaža Agiofili

Lefkas (Lefkada) privlači zbog raznolikosti i zbog činjenice da je masovni turizam do sada ignorisan. Otvaranjem aerodroma u Prevezi, Lefkada je postala popularnija, ali i dan danas zadržava svoju netaknutu atmosferu. Na ostrvu još uvek možete pronaći sela u kojima se stari način života nastavlja. Mnoge od starih kamenih kuća su obnovljene i ispred i dalje sede žene i prave, kao što to čine već vekovima, svoje lepe vezove i čipke. Lokalne rukotvorine i tekstil su dobro poznati poznavaocima ove umetnosti.

Bogata je vodom, rekama ponornicama, poljima pamuka, gustim maslinjacima, vinogradima i šumama bora i jele.

Lefkada ima neke od najboljih plaža u Grčkoj i spektakularne zalaske sunca. Jedinstven karakter je mešavina prirodnih lepota, jonske kulture i besprekorne gostoljubivosti lokalaca.

Jedna od stvari koju ćete sigurno pamtiti dugo je koliko je Lefkada zelena. Kad je jednom otkrijete, Lefkada postaje idealno odredište za miran ili sportski odmor.

O Grčkoj

Ostale zanimljivosti

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Lokalni saobraćaj na Lefkadi

Lokalni-Saobracaj-L3

Redovna autobuska linija (KTEL) često ide iz glavnog grada prema Nidriju i pokriva celu istočnu obalu Lefkade...

Putno osiguranje

Uniqa_putno_osiguranje_tumb

Šta sve pokriva PUTNO osiguranje u inostranstvu?

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)