www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Praznici i festivali na Skiatosu

Lokalne proslave se organizuju uz muziku, hranu i piće. Među najznačajnijim praznicima je (kao uostalom u celoj Grčkoj) Velika Gospojina (Megali Panagia, 15. avgusta) dok je drugi veliki verski praznik Agios Georgios, u aprilu, kada se organizuju velika proslava i konjičke trke, a lokalci igraju tradicionalni ples poznat kao Kamara.

Skiatos-Praznici-i-Festivali

Tradicionalni ples na Skiatosu

Prvenstveno ženski ples, Kamara je jedan od najtradicionalnijih plesova sa Skiatosa. Žene nose narodne grčke haljine i igraju ples Kamara na praznik Agios Georgios i na Vaskrs. Isprva se igrao za vreme velikih festivala u Kastru, ali kada se stanovništvo iselilo i izgradilo novi grad bliže moru i plaži, preselila sa i tradicija a sa njom i Kamara. Danas se igra po popločanim ulicama grada Skiatos i oko luke.

Kamara je veoma veseo i kao i svi tradicionalni plesovi, oslikava isti takav karakter lokalnog stanovništva. Praćen je muzikom sa tradicionalnih lokalnih muzičkih instrumenata i obično se uz njega svira pesma “Most Arte” koja govori o mostu koji je izgrađen za dan, a zatim uništen tokom noći (nešto kao „Skadar na Bojani“). Čini se da je svaki korak plesa kombinovan sa melodijom pesme i sve zajedno stvara jednu lepu scenu.

Tokom leta se od strane opštine organizuju razni kulturni događaji na poluostrvu Burtzi koje se nalazi između stare i nove luke. U staroj kamenoj zgradi se održavaju izložbe fotografija i razni umetnički programi dok se u pozorištu na otvorenom organizuju razni performansi kao što su baleti, koncerti, filmske projekcije i tradicionalno grčko pozorište senki (Karagiozis). Još jedan veoma važan praznik na ostrvu je festival Kaconia (Katsonia) koji se slavi u septembru u području Kastro na severu ostrva.

O Grčkoj

Ostale zanimljivosti

Grčka himna

Himna

Reči “Himne slobodi” (Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν, Ýmnos is tin Eleftherían), kako je zvaničan naziv grčke himne, napisao je pisac Dionision Solomos 1823. godine na ostrvu Zakintos a komponovao ju je Nikolaos Mancaros.

Interesantne činjenice o Grčkoj

Hellenic

Zanimljive činjenice o Grčkoj koje možda niste znali

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)