www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Praznici i festivali na Skiatosu

Lokalne proslave se organizuju uz muziku, hranu i piće. Među najznačajnijim praznicima je (kao uostalom u celoj Grčkoj) Velika Gospojina (Megali Panagia, 15. avgusta) dok je drugi veliki verski praznik Agios Georgios, u aprilu, kada se organizuju velika proslava i konjičke trke, a lokalci igraju tradicionalni ples poznat kao Kamara.

Skiatos-Praznici-i-Festivali

Tradicionalni ples na Skiatosu

Prvenstveno ženski ples, Kamara je jedan od najtradicionalnijih plesova sa Skiatosa. Žene nose narodne grčke haljine i igraju ples Kamara na praznik Agios Georgios i na Vaskrs. Isprva se igrao za vreme velikih festivala u Kastru, ali kada se stanovništvo iselilo i izgradilo novi grad bliže moru i plaži, preselila sa i tradicija a sa njom i Kamara. Danas se igra po popločanim ulicama grada Skiatos i oko luke.

Kamara je veoma veseo i kao i svi tradicionalni plesovi, oslikava isti takav karakter lokalnog stanovništva. Praćen je muzikom sa tradicionalnih lokalnih muzičkih instrumenata i obično se uz njega svira pesma “Most Arte” koja govori o mostu koji je izgrađen za dan, a zatim uništen tokom noći (nešto kao „Skadar na Bojani“). Čini se da je svaki korak plesa kombinovan sa melodijom pesme i sve zajedno stvara jednu lepu scenu.

Tokom leta se od strane opštine organizuju razni kulturni događaji na poluostrvu Burtzi koje se nalazi između stare i nove luke. U staroj kamenoj zgradi se održavaju izložbe fotografija i razni umetnički programi dok se u pozorištu na otvorenom organizuju razni performansi kao što su baleti, koncerti, filmske projekcije i tradicionalno grčko pozorište senki (Karagiozis). Još jedan veoma važan praznik na ostrvu je festival Kaconia (Katsonia) koji se slavi u septembru u području Kastro na severu ostrva.

O Grčkoj

Ostale zanimljivosti

Lefkada

Lefkada_220

Plaže, naselja, znamenitosti, zanimljivosti, korisne informacije, put do Lefkade

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)