www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Grčka ekonomija

Grčka je razvijena zemlja sa razvijenim ribolovom, industrijom, pa donekle i poljoprivredom. Po izvještaju iz 1998. godine, 7 procenata državnih prihoda bilo je od ovih delatnosti. Više se gaje masline, duvan, pamuk, grožđe i još neke vrste voća. Koze i ovce su obeležje grčkog stočarstva. Šume obuhvataju 28 procenata površine države. Grčka privreda je pod snažnim uticajem stranog kapitala, ali u poslednje vreme jača državni sektor, a samim tim i unutrašnja ulaganja.

Poljoprivreda je slabije razvijena zbog nedostatka pogodnog tla ali se sve više navodnjava tako da je svake godine sve veće proizvodnja. Glavne poljoprivredne kulture su: pšenica, kukuruz, ječam, pirinač, masline, agrumi i mandarine. Takođe se praktikuje i vinogradarstvo.

Rudarstvo, uslovljeno prirodnim bogatstvom ruda, u poslednjem veku se poprilično razvilo. Grčka je bogata rudama: boksit, mangan, nikl, cink, barit, sumpor, so, srebro i dr.

Industrija se razvila poslednih 30 godina. Razvijena je obojena metalurgija, prehrambena, tekstilna, hemijska, elektrotehnička, farmaceutska, tekstilna industrija, brodogradnja, kožna i drvna industrija. Takođe postoji i nekoliko rafinerija nafte u Grčkoj.

Nama ali i celom svetu je poznata po turizmu jer ima izlaz na Jonsko i Egejsko more, prelepu obalu i mnogo jedinstvenih ostrva što je čini primamljivom i idealnom destinacijom za odmor i uživanje.

Poslednjih godina zemlja je zapala u veliku krizu. U nekoliko navrata je izbegnuto bankrotstvo i to zahvaljujući pomoći sa strane ali i unutrašnjim merama štednje koje su ostavile dugoročne i katastrofalne posledice po standard građana.

Uskoro opširnije…

Nekadašnja novčanica od 10.000 drahmi

Nekadašnja novčanica od 10.000 drahmi

O Grčkoj

Ostale zanimljivosti

Srpski konzulati i ambasada u Grčkoj

Ambasada_Atina

Adrese i kontakt telefoni ambasada i konzulata Republike Srbije u Grčkoj

Skiatos ~ Aranžmani letovanje 2017

Skiathos

Leto 2017 ~Hoteli i apartmani~ Skiatos, Megali Amos, Ahladies, Trulos, Kukunaries

Put do Kasandre

granicni-prelaz-grcka-1

Iz Beograda do Soluna vodi autoput E-75. Ako želite da izbegnete gradske gužve i ne želite da obiđete ovaj predivni grad, najbolje je koristiti obilaznicu oko Soluna...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)