www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Tasos

Kliknite na  www.grckanadlanu.rs/grcka-ostrva/tasos za kompletan vodič o Tasosu – plaže, naselja, znamenitosti, zanimljivosti, korisne informacije…

Tasos pripada Severoistočno-egejskoj grupi ostrva. Zeleno je i planinsko, sa prelepim peščanim plažama i tradicionalnim selima s neverovatnim planinskim vidicima. Tasos je idealno ostrvo za one koji traže mir i prelepo prirodno okruženje, ali takođe ima i aktivnih i živih mesta i “turističkijih” plaža. Noćni život nije tako intenzivan. U nekoliko reči, Tasos je pogodan za sve i ima mnogo toga za ponuditi.

Tasos-Teologos

Selo Teologos, nekada ekonomski i politički centar Tasosa

Nalazi se na krajnjem severu pomenute grupe ostrva, u blizini ostrva Samotraki i 11 km južno od luke Keramoti i ušća reke Nestos u regiji Istočna Makedonija i Trakija. Pripada prefekturi Kavala. Od Kavale je udaljen 24 km (12 nautičkih milja), od Svete gore 50 km (12 nautičkih milja), od ostrva Limnos 111 km (60 nautičkih milja)  i od Aleksandrupolija 60 km (32,5 milje). Postoji mnogo luka, pristaništa i uvala duž obale. Najvažnije su luka glavnog grada Tasos (Limenas), luka u mestu Skala Rahoni na severu, zaliv Skala Prinos na severozapadu, luke Sotiros, Kalirahi i Maries na zapadu, zalivi Limenarija, Rosogremos i Astris na jugu, zaliv Aliki na jugoistoku te zalivi Kinira, Panagia, Potamia i Agios Joanis na istoku. Glavni rtovi na severu ostrva su Evreokastro, Pahis i Arhangelos. Prema zapadu su Prinos, Atspas i Kefalas. Na jugu su Agios Antonios (Hohlos), Oksia, Salonikios (Sapuni), Kalami, Demir, Halka, Baburas i konačno rtovi Stavros, Furni, Pirgos i Kalogeros (Vati) na jugu.

Severno, između Tasosa i zaliva Keramoti, nalazi se stenovito i nenaseljeno ostrvo Tasopula dugačko oko kilometar i po i sa nadmorskom visinom od 108 metara. Ostrvo Gramvusa se nalazi u istočnom delu Tasosa, na južnom kraju zaliva Potamia. Nasuprot antičkog grada Kinira je ostrvce koje se takođe zove Kinira i leži u sredini zaliva. Diapori se nalazi u istom području, malo južnije. Konačno, ostrvce Panagia, u blizini Astrisa ima pećinu iz koje izlazi para ugljovodonične kiseline. Ovo ostrvce se nalazi na južnoj obali ostrva, preko puta rta Salonikios. Na zapadnoj obali, preko puta poluostrva Prinos, videćete bušotine gde se vadi nafta i prirodni gas.

Arheološki lokalitet u okolini Limenasa

Arheološki lokalitet u okolini Limenasa

U Limenasu koji se naziva i grad Tasos možete videti brojne ruševine na kojima je izgrađen moderan grad i koje govore same za sebe o bogatoj istoriji ovog kraja. Ostrvo je bilo naseljeno od 7. veka. pre Hrista i imalo je jaku ekonomiju tokom antičkih vremena zbog obilja dragocenih prirodnih resursa. Bilo je čak i rudnika zlata. Drvo i mermer su se izvozili u Egipat, Italiju i Malu Aziju što je rezultiralo velikim deviznim prilivom. Danas je beli mermer sa Tasosa poznat u celom svetu. Limenas se nalazi u podzidanom području antičkog glavnog grada koji se takođe zvao Tasos. Izgradnja Limenasa je započela sredinom 19. veka od strane stanovnika susednog sela Panagia kao i drugih sela. Ova sela su se postepeno preselila na obalu kada su gusari prestali da budu pretnja. Jedno od najvećih i najznačajnijih mesta na Tasosu je Teologos. Nalazi se u kotlini nasuprot planine Korfi, u središnjem južnom delu ostrva. Severozapadno od Teologosa je selo Kastro. Stanovnici Kastra su na jugozapadnoj obali izgradili grad Limenariju, 1900. pre nove ere kada je počela sistemska eksploatacija rudnika. 13. februar 1974. je bio presudan datum za Tasos i Grčku jer su pronađena nalazišta nafte u blizini zaliva Prinos.

Most ljubavi je jedna od turističkih atrakcija sela Panagia

Most ljubavi je jedna od turističkih atrakcija sela Panagia

Tasos je poznat po vinu sa prepoznatljivom aromom jabuke. Stanovništvo se bavi poljoprivredom, ribolovom i turizmom. Tasos ima obilje minerala. Bakar u oblastima Astris, Timonia i Teologos, olovo, srebro i cink u Limenariji te gvožđe u Kalirahiju. Poznati rudnici na Tasosu kao i drvena građa za brodogradnju doveli su do razvoja, glamura i napretka tokom antike. Šta više, tvrdi se da je to bogatstvo privuklo Feničane da prvi nasele Tasos. Kamenolomi u kojima se vadi mermer su oduvek bili poznati. Snežno beli mermer se na Tasosu vadio još tokom antike a tako je i danas jer je pogodan za pravljenje kipova kao i veličanstvenih palata. Tasoski mermer je korišćen u vreme Vizantijskog carstva za podizanje crkve Aja Sofija u Istanbulu.

Turizam je, naravno, glavna aktivnost. Veličanstveni planinski pejzaži, mnošto zelenila i odlične plaže privlače leti grupe turista iz mnogih evropskih zemalja i naravno iz majčice Srbije. Tasos takođe ima gimnaziju, licej, nekoliko škola i dve luke, staru i novu koja je aktivna.

Tasos je planinsko i stenovito ostrvo, prekriveno gustom šumom borova, jela, hrasta i platana, dok masline rastu duž obale. Ne tako davno, sve padine su bile prekrivene šumama (skoro 9 desetina zemljišta) i to je razlog zašto je bio poznat kao “plutajuća šuma”. Katastrofalni požari 1985. i 1989. su izgoreli veliki deo borovih šuma. Nakon  intenzivnih napora na ponovnom pošumljavanju preduzetih od strane lokalnih službi,  a posebno volontera, ostrvo ponovo dobija zelenu boju.

Mermerna je jedna od najlepših plaža na Tasosu

Mermerna je jedna od najlepših plaža na Tasosu

Planinski greben koji se pruža u smeru severozapad-jugoistok preseca ostrvo. Planina Ipsarion sa 1.204 metra nadmorske visine je najviši vrh a za njim slede Prorok Ilija (1.108 m) i Fanos (744 m). Tasos ima jedno od najbogatijih zemljišta među Egejskim ostrvima. Na Tasosu se proizvode žitarice, mahunarke, voće, med i vino. U priobalnim područjima se uzgajaju masline i proizvodi maslinovo ulje.

Vino sa Tasosa, čuveno tasosko antičko vino, visoko je kotirano čak i danas i ubraja se među najbolja vina u Grčkoj. Antička kraljica Egipta, Kleopatra, slala je na Tasos brodove svake godine po vino. Legenda kaže i da su bogovi sa Olimpa pili samo vino sa Tasosa. Grožđe sa ostrva kupuju i mnogi proizvođači vina iz cele Grčke i koriste ga za mešanje sa svojim. Tasos takođe ima dobru pitku vodu. Voda se ne mora donositi sa kopna kao što je slučaj sa ostalim grčkim ostrvima i ne postoje restrikcije.

Administrativno, Tasos se sastoji od jedne opštine s Limenasom kao glavnim gradom i još devet podopštinskih odseka širom ostrva. Ima oko 16.000 stanovnika, a Limenas na severu i Limenarija na jugu su dva najvažnija grada u administrativnom i trgovačkom smislu.

Tasos-Makriamos

Plaža Makriamos

Velika sela kao što su Teologos, Prinos i Panagia možete posetiti tokom cele godine jer u njima ljudi normalno žive i van turističke sezone. Planinska sela Tasosa, posebno “Kazavitia” (mali i veliki Prinos), gotovo su napuštena tokom zimskog perioda.

Klima je tipična mediteranska, leta su topla, ali sveži vetrovi silaze s planine Ipsarion. Zime su obično blage sa slabim snegom. Najviša temperatura se kreće od 30-35 ° C, a najniža oko 8 ° C. Sva godišnja doba su lepa na Tasosu, ali su proleće i početak leta najlepši. Temperature su savršene, a pejzaži i boje prelepi.

Geologija se sastoji od kristalizovanih stena, mermera, krečnjaka i metalima bogatim stenama. Teško je znati poreklo i nastanak tih stena. Nedostatak fosila čini teško razumljivim tektonske sile koje su formirale ostrvo.

Tasos je pravo blago Grčke. Ostrvo je još uvek ostalo pomalo nepromenjeno masovnim turizmom i brzom komercijalizacijom. Zadržalo je grčku kulturu i tradiciju koja se generalno izgubila na većini grčkih ostrva koja su postala turistički centri. Tasos takođe ima bogatu istoriju i arheološka nalazišta rasuta po celom ostrvu, a još uvek možete videti spomenike koji svedoče o slavnim danima iz prošlosti kao što su zidovi tvrđave antičkoga grada, hram Apolona Pitijskog i Dionisovo svetilište.

Tasos-Aliki-68-Uvod

Iza fenomenalne plaže Aliki se nalazi i poznati arheološki lokalitet

Tasos je pošteđen vetrova Meltemi tokom jula i avgusta. U špicu sezone, sunce na Tasosu prži i ima puno vlage a ostrvo ima izvanredne plaže. Najbolje se nalaze na istoku i jugu. Magistralni put ide duž cele obale tako da ako niste došli na ostrvo soptvenim prevozom obavezno rentirajte auto i krenite u obilazak, ne samo plaža već i prelepih sela i značajnih arheoloških ostataka. Plaže su uglavnom peščane, veliki broj je organizovan i sa svim potrebnim turističkim sadržajima, a za entuzijaste koji vole ekskurzije po alternativnim stazama, Tasos nudi nekoliko prelepih uvala i zaliva. Na ostrvu ima i šljunkovitih plaža, neorganizovanih, divljih. Ostrvo nije na glavnim trajektnim rutama ali ima redovnu trajektnu uslugu sa grčkog kopna. Trajekti idu iz Kavale do luke Skala Prinos, zapadne luke na ostrvu i iz Keramotija do Limenasa, glavnog grada. Postoje i brojni hidrogliseri koji povezuju Kavalu i Limenas. Putovanje traje oko 45 minuta.

Unutrašnjost ostrva je raj za planinare zbog planinskim staza kroz šume i zapanjujuće lepu prirodu. Flora ovog područja je bogata i predstavlja raj za pčelare. Lokalne trgovine prodaju proizvode od meda u bezbroj oblika, kao što su liker od meda i oraha i tikvice i šljive u medu. Osim leti, još jedan dobar period za boravak na Tasosu je i za vreme karnevala, u kasnu zimu ili rano proleće. Karneval na Tasosu je jedan od najpoznatijih u severnoj Grčkoj.

Plaža Golden Beach (Hrisi Amudia)

Plaža Golden Beach (Hrisi Amudia)

Na Tasosu pretežno raste borovina. Takođe ćete naći i hrastove šume na pojedinim mestima. Nadalje, postoje brojne vrste grmlja i začinskog bilja poput žalfije, ruzmarina, majčine dušice i tako dalje. Na obali i u nizijama gaje se maslinjaci i voćnjaci. Veliki šumski požari su uništili najveći deo borove šume što je rezultiralo izumiranjem vuka i šakala. Većina životinja koje ćete naći na Tasosu su vodozemci, gmizavci i ptice. Divlje vrste sisara nećete videti mada neki tvrde da su videli zečeve i tu i tamo po nekog jelena. Ovce i koze koje vidite nisu divlje, pasa i mačaka ima puno kao i ptica, na primer beloglavog galeba koga ćete često videti u luci. Takođe ima puno ptica pevačica. U vreme cvetanja (maj/juni) možete videti puno leptirova. Oko Teologosa i Mariesa nije retkost da kornjače prelaze put. U močvarnim područjima i u blizini jezera možete čuti i videti neke vrste žaba, a ni gušteri nisu retkost. Naći ćete ih na toplim i suvim mestima kao što su stare ruševine i iskopine. Ponekad možete videti zmije, ali većina nisu otrovnice. Samo je jedna vrsta zmije poznata kao otrovna – peščana šarka čiji ujed može biti opasan po život.

O Grčkoj

Ostale zanimljivosti

Znamenite ličnosti grčke istorije

Elefterios-Venizelos-HomePage

Elefterios Venizelos (grč. Ελευθέριος Βενιζέλος), jedan od najznačajnijih političara u modernoj Grčkoj istoriji...

Antičke Olimpijske igre

anticke-olimpijske-igre-123

Pravi izvori o nastanku antičkih olimpijskih igara su izgubljeni u vihorima vekova...

Lokalni saobraćaj Halkidikija

halkidiki-plaza

Sva naselja i plaže Halkidikija povezana su autobusom sa Solunom. Autobuske linije ka najprometnijim destinacijama saobraćaju po nekoliko puta dnevno, a tokom sezone uvode se i vanredne linije...

Tasos

Tasos_220

Plaže, naselja, znamenitosti, zanimljivosti, korisne informacije, put do Tasosa

Lefkada

Lefkada_220

Plaže, naselja, znamenitosti, zanimljivosti, korisne informacije, put do Lefkade

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)