www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Skiatos-Grad-Skiatos

Grad Skiatos (Skiathos)

GPS: 39.16327591892456N  23.489429354667664E

Skiatos-Grad-Skiatos-Skiathos

Skiatos

Grad Skiatos (Σκιάθος) je glavni grad i najveće naselje na ostrvu. Izgrađen je amfiteatralno oko zaliva u kome nema vetrova. Ulica Papadiamantis  i okolne ulice su pune malih, jednostavnih, belih kuća, izgrađenih jedna uz drugu, uglavnom dvospratnih, s malim verandama i dvorištima. I naravno, sa vratima i prozorima u plavoj boji. Ulice grada se uske. Okružen borovinom, grad se izdvaja svojom tradicionalnom arhitekturom i živopisnim noćnim životom. Izgrađen je na “plaži” ali je proširen do niskih okolnih brda. Prvi deo grada koji vidite pri ulasku u luku je malo poluostrvo Burtzi puno borovine i sa jedva primetnim ostacima starog utvrđenja. Velika prirodna luka ima idealan oblik i mesto i bila je osnovni element u regulisanju života na ostrvu, kako u starim tako i u ovim modernim vremenima.

Skiatos ima bogatu istoriju i baštinu pošto je bio osvajan od strane raznih neprijatelja tokom vekova. To je isti grad još od antičkog perioda u kome se živelo sve do vizantijskih vremena kada se stanovništvo preselilo u utvrđeno selo Kastro na severu u potrazi za sigurnošću. U ranom 19. veku su napustili Kastro i vratili se u grad Skiatos, 1829. godine i od tada je njihov broj porastao a grad se proširio tako da se može reći da je naselje relativno novo.

Skiatos-grad-Skiatos-Burtzi

Poluostrvo Burtzi

Budući da je bio uništen nemačkim bombama tokom Drugog svetskog rata, stanovnici su morali da ga obnove i danas su gotovo svi osrtvljani koncentrisani ovde.

S obzirom da je vrlo kosmopolitski gradić, Skiatos ima dosta restorana (grčke i internacionalne kuhinje), turističkih agencija, prodavnica (turističkih, odeće i obuće), kafića, barova i klubova otvorenih celu noć. Ima i dosta internet kafea u gradu.

Za ne daj Bože tu su lokalni medicinski centar, apoteka i policijska stanica.

Kupanje je vrlo jednostavna stvar pošto možete izabrati između nekoliko plaža u neposrednoj blizini grada. Najbliža je Megali Amos, a ni Ksanemos, pored aerodroma, nije daleko. Takođe možete uhvatiti neki od izletničkih brodova koji polaze svaki dan iz trajektne luke i obići gotovo sve plaže na ostrvu.

Skiatos-Grad-Skiatos

Skiatos

Pored rive, većina zabave i šopinga se nalazi u glavnoj ulici Papadiamantis u kojoj nema saobraćaja i do koje se dolazi kada od Burtzia krenete uzbrdo. Puna je prodavnica odeće i nakita, kafića, barova, restorana i taverni. Sve je dosta skupo i u većini taverni kvalitet proizvoda nije na zavidnom nivou zbog toga što su skroz turističke i stanovništvo ostrva je zanemarilo stočarstvo i poljoprivredu zbog turističkih aktivnosti tako da se na ostrvu ne proizvodi puno domaćih proizvoda.

Barova ima mnogo kao i luksuznih restorana poput italijanskih ili grčkog u obnovljenoj vetrenjači koja se nalazi na najvišem brežuljku u gradu, s pogledom na more i ostrvo.

Većina aktivnosti je koncentrisana oko luke i u ulici Papadiamantis. Tu ćete pronaći prodavnice odeće i nakita, kafiće, barove, restorane i taverne.

Smeštajne opcije uključuju hotele, sobe za iznajmljivanje, studia kao i vile sa bazenima. Mnogi od njih se mogu naći na licu mesta iako je u visokoj sezoni najbolje rezervisati smeštaj pre dolaska.

Skiatos-grad-Skiatos

Pogled na Burtzi

Komercijalna luka je odvojena od stare malim poluostrvom Burtzi. Na ovom poluostrvu su ostaci starog utvrđenja koje su sagradila braća Gizi tokom mletačkog razdoblja. Desetine kafića se proteže duž obe luke, stare na zapadu i nove na istoku. Kafići u staroj luci su veći. Nova luka opslužuje velike međuostrvske trajekte i hidroglisere ( uključujući i one sa ostalih Sporada, Alonisosa i Skopelosa) a to je i mesto gde hvatate autobuse i taksi za obilazak ostrva. Svi sadržaji se nalaze u neposrednoj blizini obe gradske luke. Aerodrom je takođe u blizini grada, severoistočno.

Stara luka je još uvek prilično slikovita, bez saobraćaja uprkos visokom turizmu i prijatno mesto za šetnju, sa puno malih ribarskih brodova (kaiki) koji ističu ponude za izlete oko ostrva sa roštiljem kao i ture do mnogih obližnjih ostrvaca.

Skiatos-Grad-Skiatos

Skiatos

Niz kulturnih manifestacija se odvija u gradu tokom leta a vrhunac je u julu i avgustu kada je “Oniro sto kima”, odnosno “San na talasu”, po naslovu romana Aleksandrosa Papadiamantisa. Početkom septembra možete prisustvovati kulturnim događajima pod nazivom “Imeres Violiu”, odnosno “Dani violine) koji se organizuju u spomen na potonuće podmornice “Lambros Kaconis” tokom Drugog svetskog rata. Na imendan Agios Georgiosa (slavi se 23. aprila ako ne padne na Vaskrs) se organizuju trke konja na jezeru, stari običaj koji je nedavno oživeo. Konačno, 18. avgusta je lokalni verski praznik (“panigiri”) na ostrvcetu Cugria u čast Agios Florosa.

U gradu postoji pozorište, na Burtziu kao i bioskop na otvorenom.

Grad ima odličan noćni život koji uključuje nekoliko noćnih klubova smeštenih na krajnjem istočnom kraju luke.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Skiatos-Burtzi-Bourtzi
Burtzi (Bourtzi)
Skiatos-muzej-kuca-Papadiamantis
Kuća-muzej Aleksandrosa Papadiamantisa
Skiatos-Ftelia
Plaža Megali Amos - Ftelja (Megali Ammos - Ftelia)
Skiatos-Ksanemos
Plaža Ksanemos (Ksanemo, Xanemos)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)