www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Skiatos-muzej-kuca-Papadiamantis

Kuća-muzej Aleksandrosa Papadiamantisa

GPS: 39.16286830649303N  23.490164279937744E

Skiatos-kuca-muzej-Papadiamantis

Kuća pisca Aleksandrosa Papadiamantisa

Ovaj muzej je bio dom Aleksandrosa Papadiamantisa (Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, 1851.-1911.), čuvenog grčkog pisca koji je ovde živeo u 19. veku. Smešten u gradu Skiatos, u maloj slepoj ulici vrlo blizu luke i ulice Papadiamantis, muzej je zbirka ličnih predmeta pisca i mnogih folklornih predmeta.

Kuća je izgrađena 1850.-1860. od strane piščevog oca, Adamantiosa (Diamantisa) Emanuela koji je bio sveštenik. Jednostavna je, sa samo nekoliko komada nameštaja i porodičnih stvari. Stari izvorni ulaz u kuću sa zapadne strane je danas zatvoren i pristup je moguć kroz istočni ulaz, preko drvenog stepeništa. Kuća je dvospratna, s prizemljem, “kato” – katogi i spratom, “ano” – anogi, kako ih meštani nazivaju. U prizemlju je otvoren prostor, dok “ano” ima 3 sobe i duguljast hodnik koji je takođe služio kao kuhinja. Na levoj strani od ulaza se nalazi soba sa kaminom gde je porodica provodila hladne zimske dane i tu je autor živeo svoje poslednje trenutke, u zimu 1911. Puno ličnih suvenira i predmeta koje je pisac koristio u svakodnevnom životu se nalazi u ovoj sobi.

Aleksandros Papadiamantis (1851.-1911.) se svrstava među najistaknutije grčke pisce i književnike. Pisao je priče i romane koji se smatraju remek delima savremene grčke književnosti. Kuća u kojoj je živeo i umro je pretvorena u muzej u kome se čuvaju piščeve lične stvari.

Skiatos-kuca-muzej-Papadiamantis

Piščeva kuća je pretvorena u muzej

Desno od ulaza se nalazi mala soba koja je služila kao soba autorovog oca gde je držao knjige i verska ruha. Kasnije je Aleksandros Papadiamantis koristio ovu sobu kao spavaću i kao radnu. Podseća na monašku ćeliju s malim prozorom i uskim krevetom.

Veća, službena prostorija, salon, ukrašena obojenim rombom na plafonu, nalazi se preko puta ulaza. U ovoj kući je Papadiamantis živeo od 1860. do napuštanja Skiatosa. Danas natpis podseća da je tu odrastao i umro. Kuća u kojoj je autor rođen nije sačuvana do danas jer su je vlasnici srušili. Mnogo godina nakon smrti Papadiamantisa (1911.), njegova kuća je bila proglašena spomenikom od strane grčkog Ministarstva kulture. Godine 1954. kuću je kupila država i danas pripada opštini Skiatos.

Tokom poslednjih godina kuća je pretvorena u muzej posvećen piščevom životu i radu. Prvi sprat je sačuvan kao kuća Aleksandrosa Papadiamantisa s originalnim nameštajem i predmetima, dok je prizemlje koje je porodica koristila kao ostavu danas izložbeni prostor sa impresivnom kolekcijom rukopisa.

Skiatos-kuca-muzej-Papadiamantis

Muzej se nalazi vrlo blizu ulice nazvane po čuvenom piscu

Kuća je tipičan primer lokalne arhitekture, jedna od retkih koje odražavaju tradicionalni stil i karakter ostrva. Asketski živeći, Papadiamantis nije stekao ništa više od nekoliko ličnih stvari koje svedoče o duhu i jakoj veri. Aleksandros Papadiamantis je među najistaknutijim grčkim piscima i književnicima. Pisao je romane i priče koje se smatraju remek delima savremene grčke književnosti.

Rođen na Skiatosu 1851., Papadiamantis je izražavao ljubav prema veri još od rane mladosti. Kao rezultat toga, živeo je asketskim načinom života, u siromaštvu, sa samo malo novca u džepu što mu je bilo dovoljno za osnovne potrepštine. Međutim, zbog tog teškog i tradicionalnog pravoslavnog načina života zdravlje mu je oštećeno što je dovelo do prerane smrti, 1911. godine. Njegovi romani odražavaju visoku duhovnu dimenziju i teološke vizije. Neki od njegovih najpoznatijih romana su “Ubice”, “Ciganka”, “Emigrant” i “Trgovci naroda”.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Skiatos-Grad-Skiatos
Grad Skiatos (Skiathos)
Skiatos-Burtzi-Bourtzi
Burtzi (Bourtzi)
Skiatos-Ftelia
Plaža Megali Amos - Ftelja (Megali Ammos - Ftelia)
Skiatos-Crkva-Tri-Jerarha
Crkva Tri jerarha (Trion Ierarchon)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)