www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Skiatos-Burtzi-Bourtzi

Burtzi (Bourtzi)

GPS: 39.16152899187378N  23.49100112915039E

Burtzi (Μπούρτζι) je maleno poluostrvo na ulazu u luku koje deli istu na dva distrikta. Ovde su braća Gizi izgradila tvrđavu u 13. veku kako bi zaštitili grad, međutim do danas je preživelo samo nekoliko ruševina. Popularno je mesto za odmor i rekreaciju, puno borovine.

Skiatos-Burtzi-Bourtzi

Savršeno mesto za kafu

Tvrđava je bila okružena nesavladivim zidovima a postojale su dve kule, levo i desno od glavnog ulaza. Danas nije moguće utvrditi visinu parapeta na osnovu ruševina. Arheolozi su mišljenja da je unutar tvrđave nekada bila crkvica Agios Georgios koji je bio zaštitnik kod Mlečana.

Crkvu su po svoj prilici sagradila braća Gizi. Zbog te crkve Burtzi je popularno nazivan “Kasteli tu Agiu Georgiu” ili “tvrđava Agios Georgiosa”. Neosvojivo utvrđenje je uništeno 1660. godine kada je ostrvo okupirao admiral Frančesko Morocini.

1823. godine, tokom Grčkog rata za nezavisnost, stanovnici Skiatosa su ovde vodili žestoke borbe sa otomanskim Topal-pašom. Nakon oslobođenja ostrva, Burtzi postaje lazaret, a 1906. godine je u sredini poluostrva izgrađena škola koju je finansirala zadužbina Andreas Singros osnovana od strane grčkog bankara i dobrotvora iz Konstantinopolja po kome je nazvana velika avenija Singru koja ide iz centra Atine prema Faliru.

Poluostrvo Burtzi deli luku grada Skiatos na dva dela. Mesto je prelepo za šetnju, puno borovine u kojoj se krije kafić koji ne smete da propustite.

Skiatos-Burtzi-Bourtzi

Spomenik Aleksandrosu Papadiamantisu

Spomenik Aleksandrosu Papadiamantisu se nalazi u školskom dvorištu a desno od njega je još jedan podignut u znak sećanja na njegovog rođaka Aleksandrosa Moraitidisa, pisca rođenog na Skiatosu koji se kasnije zamonašio pod imenom Andronikus.

Danas ništa ne podseća na slavnu vojnu prošlost ovoga mesta. Celo okruženje je prepuno borovine sa prelepim pogled na okolinu. Vidljivo je samo nekoliko tragova nekada jakih zidina. Na putu ka školi možete da vidite temelje crkve Agios Georgios i rezervoar za vodu. Zgrada osnovne škole je pretvorena u opštinski kulturni centar. Unutar je ekskluzivna konferencijska sala i predivno letnje pozorište u kome se svake godine organizuju pozorišne i muzičke predstave. Ne propustite da popijete piće u kafiću koji se nalazi na kraju poluostrva. Ispod ćete videti stepenice koje vode do mora.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Skiatos-Grad-Skiatos
Grad Skiatos (Skiathos)
Skiatos-muzej-kuca-Papadiamantis
Kuća-muzej Aleksandrosa Papadiamantisa
Skiatos-Crkva-Tri-Jerarha
Crkva Tri jerarha (Trion Ierarchon)
Skiatos-Ftelia
Plaža Megali Amos - Ftelja (Megali Ammos - Ftelia)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)