www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Skiatos-Manastir-Kunistra-Ikonistria

Manastir Panagia Kunistra (Ikonistria)

GPS: 39.163962N  23.4322929E

Manastir Panagia Ikonistria (Μονή Παναγίας Κουνίστρας ili Kunistra kako ga meštani obično zovu) se nalazi u planinskom području punom zelenila i predstavlja crkvu zaštitnika ostrva. Nalazi se na udaljenosti od 12 kilometara zapadno od grada Skiatos, u središtu ostrva, na putu koji vodi ka plaži Aselinos sa kog se skreće desno posle skretanja za selo Zorbates.

Ovo je najsvetije mesto na ostrvu od kada je čudotvorna ikona Bogorodice pronađena oko 1650. godine. Važna ličnost ostrva i grčke pravoslavne crkve, Dionisios Stari, bio je monah ovog manastira.

Skiatos-Manastir-Ikonistria-Kunistra

Unutrašnjost manastira Ikonistria (Kunistra)

Manastir je dobio ime po ikoni koja je pronađena kako se ljulja na drvetu u blizini, oko 1650. godine. Ikona je odneta u grad Skiatos ali se tajanstveno (neki kažu čudom) ponovo pojavila na drvetu. Danas se može videti u crkvi Tri jerarha koja se nalazi u gradu.

Crkva i ostale zgrade su podignute u znak sećanja ali to nikada nije bio pravi radni manastir kao Evangelistria koji je ujedno i veći. Iako je znatno manji od pomenutog, ima poseban sentiment i vredi ga posetiti.

Na praznik, 21. novembra, svi stanovnici dolaze i pale sveću, ljube ikonu koja visi na obližnjem drvetu i bivaju blagosloveni u godini koja dolazi. Mnogi noće uz piće i pesmu ispred vatre a često se za tu priliku služi novo vino.

Katolikon manastira posvećen Prikazanju Bogorodice je jednobrodna bazilika sa kupolom sagrađena u 17. veku. Cela crkva je oslikana ikonama koje su u prošlosti bile dobro vidljive ali je dim od mnogih sveća izazvao veliku štetu.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Skiatos-Aselinos
Plaže Megas i Mikros Aselinos
Skiatos-Trulos-Troulos
Trulos (Troulos)
Skiatos-Eljas-Elias
Plaža Eljas (Elias)
Skiatos-Agistros-Agistri-Paradise
Plaža Agistros (Agistri)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)