www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Skiatos-Eljas-Elias

Plaža Eljas (Elias)

Peščana plaža Grčka na dlanu preporučuje Za porodice sa decom Nema gužve Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Parking u blizini Plaža dostupna kolima Plaža dostupna brodom

GPS: 39.16718555083744N  23.404816389083862E

Oko poluostrva Mandraki postoje tri plaže koje su jedna pored druge: Mandraki (Kserksis) je levo od rta kako prilazite obali, Eljas je u sredini odnosno prva s desne strane poluostrva dok je Agistri (Agistros) skroz desno i od prethodne je odvaja samo niski rt. Najveća je Eljas, a najmanja Agistros.

Skiatos-Elias-Eljas

Opuštanje daleko od gužve

Na sve tri plaže su visoki talasi kada duvaju jaki severni vetrovi (popodne tokom jula i avgusta). Tada se, nažalost, dešava da na plaži bude prljavštine koju more nabaca. Ovde vredi doći ako želite opuštanje daleko od buke popularnih i pretrpanih plaža. Ove tri su udaljene oko 13 kilometara od grada Skiatos i nalaze se na zapadnoj obali ostrva.

Eljas (poznata i kao Mandraki-Eljas, Μανδράκι-Ελιάς, Elias) je lepa peščana plaža dugačka čitavih 600 metara na koju dosta često pristaju izletnički brodovi koji isplovljavaju svakodnevno iz grada Skiatos i to je ujedno i najjednostavniji način da dođete do ovog dela obale.

Ako se odlučite da dođete kolima čeka Vas delom vožnja i po zemljanom putu. Sa glavnog puta u naselju Kukunaries ćete videti skretanje za plaže i poluostrvo Mandraki a parking imate u hladovini nedaleko od plaže. Ako Vam je teško da hodate po pesku imate sa strane usku drvenu stazu. Na plaži nikada nema gužve mada se broj kupača značajno povećava kada pristanu brodovi sa izletnicima.

Druga varijanta ako imate kola je preko Trulosa. Vozite ka plažama Megalos i Mikros Aselinos i malo pre njih imate skretanje levo ka tri plaže oko poluostrva Mandraki. Iz ovog pravca je prva Agistros, pored nje je Eljas dok je na samom kraju, iza poluostrva, Mandraki.

Skiatos-Eljas-Elias

Beach bar u kome je uvek dobra atmosfera

Ovu trilogiju na zapadu Skiatosa čine plaže Mandraki (skroz levo), Eljas (u sredini, najveća od sve tri) i Agistros (najmanja i skroz desno). Najjednostavniji način da dođete do njih je brodom, a ako se odlučite za kola čeka Vas zemljani put.

Atmosfera je ovde opuštena a pogled na kopnenu Grčku sjajan. Eljas je najveća od svih plaža u području oko poluostrva Mandraki, leži u zaštićenoj uvali i ima (uglavnom na levoj strani) plitku vodu, vrlo pogodnu za malu decu. Na nekim delovima plaže se kupaju i sunčaju nudisti iako Eljas nije službeno obeležena kao nudistička.

Na plaži postoji jedan fantastičan bar/taverna sa sjajnom atmosferom a možete iznajmiti i ležaljke i suncobrane. Nema sportskih sadržaja a smeštajne opcije imate tek u području Kukunaries, na udaljenosti oko 2-3 km južno od plaže. Plaža je okružena niskim šumovitim brežuljkom ali na samoj obali nema nikakve vegetacije. Zbog ovakve morfologije terena se dešava da bude preterano toplo ako nema vetra.

Desno iza rta se nalazi Agistros (Agistri), najmanja od tri plaže u području Mandraki.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Skiatos-Agistros-Agistri-Paradise
Plaža Agistros (Agistri)
Skiatos-Mandraki
Plaža Mandraki
Skiatos-Kukunaries-Koukounaries
Plaža Kukunaries (Koukounaries)
Skiatos-Agia-Eleni
Plaža Agia Eleni

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)