www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Skiatos-Mandraki

Plaža Mandraki

Peščana plaža Grčka na dlanu preporučuje Nema gužve Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Parking u blizini Plaža dostupna kolima Plaža dostupna brodom

GPS: 39.16601268408107N  23.39910864830017E

Oko poluostrva Mandraki postoje tri plaže koje su jedna pored druge: Mandraki (Kserksis) je levo od rta kako prilazite obali, Eljas je u sredini odnosno prva s desne strane poluostrva dok je Agistri (Agistros) skroz desno i od prethodne je odvaja samo niski rt. Najveća je Eljas, a najmanja Agistros.

Na sve tri plaže su visoki talasi kada duvaju jaki severni vetrovi (popodne tokom jula i avgusta). Tada se, nažalost, dešava da na plaži bude prljavštine koju more nabaca. Ovde vredi doći ako želite opuštanje daleko od buke popularnih i pretrpanih plaža. Ove tri su udaljene oko 13 kilometara od grada Skiatos i nalaze se na zapadnoj obali ostrva.

Skiatos-Mandraki

Mandraki

Mandraki (Μανδράκι) je lepa peščana plaža dugačka oko 400 metara na koju dosta često pristaju izletnički brodovi koji polaze svakodnevno iz grada Skiatos i to je ujedno i najjednostavniji način da dođete do ovog dela obale.

Ako se odlučite da dođete kolima čeka Vas delom vožnja i po zemljanom putu. Sa glavnog puta u naselju Kukunaries ćete videti skretanje za plaže i poluostrvo Mandraki a parking imate uz samu plažu, doduše za svega petnaestak automobila pa je najčešće pun. Ne očajavajte, vratite se samo malo putem kojim ste došli i parkirajte kola sa strane pa se prošetajte do obale. Na plaži nikada nema gužve mada se broj kupača značajno povećava kada pristanu brodovi sa izletnicima.

Druga varijanta ako imate kola je preko Trulosa. Vozite ka plažama Megalos i Mikros Aselinos i malo pre njih imate skretanje levo ka tri plaže oko poluostrva Mandraki. Iz ovog pravca je prva Agistros, pored nje je Eljas dok je na samom kraju, iza poluostrva, Mandraki.

Ovu trilogiju na zapadu Skiatosa čine plaže Mandraki (skroz levo), Eljas (u sredini, najveća od sve tri) i Agistros (najmanja i skroz desno). Najjednostavniji način da dođete do njih je brodom, a ako se odlučite za kola čeka Vas zemljani put.

Na plaži postoji jedan bar a možete iznajmiti i ležaljke i suncobrane. Nema sportskih sadržaja a smeštajne opcije imate tek u području Kukunaries, na udaljenosti oko 2-3 km južno od plaže. Levo od Mandrakija se krije netaknuta uvalica do koje se može otplivati. Plažu okružuje niski šumoviti brežuljak dok je na desnom kraju (bliže plaži Elias) litica. Zbog ovakve morfologije terena se dešava da bude preterano toplo ako nema vetra.

Lokalna legenda kaže da su se u antičkim vremenima Persijanci pod vođstvom Kserksa iskrcali baš ovde kako bi započeli osvajanje ostrva.

Ako Vam dosadi ovde, možete se prošetati do druge dve plaže iz trilogije Mandraki (Eljas i Agistros) koje su bukvalno iza rta na desnom kraju.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Skiatos-Eljas-Elias
Plaža Eljas (Elias)
Skiatos-Agistros-Agistri-Paradise
Plaža Agistros (Agistri)
Skiatos-Kukunaries-Koukounaries
Plaža Kukunaries (Koukounaries)
Skiatos-Aselinos
Plaže Megas i Mikros Aselinos

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)