www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

halkidiki-sitonija-zapadna-obala-neos-marmaras-cover

Neos Marmaras

GPS: 40.094915N  23.78319E

halkidiki-sitonija-zapadna-obala-neos-marmaras

Neos Marmaras noću

Neos Marmaras (Νέος Μαρμαράς) je najveće mesto i centar svih dešavanja na poluostrvu Sitonija, udaljeno 118 kilometara od Soluna, a 20 km od letovališta Nikiti. Naselje se nalazi na zapadnoj obali Sitonije, okrenuto ka poluostrvu Kasandra. Amfiteatralno izgrađen, Neos Marmaras je poznat po predivnoj vegetaciji koja ga okružuje i kristalno čistom Egejskom moru. Iznenadiće Vas brdovitim ulicama, ali ćete se i na to vrlo brzo navići i uživati u njegovim čarima. Ovde je na jedinstven način spojeno more sa planinom i brdima, divlja zabava i romantične šetnje, grčka nacionalna sa stranom kuhinjom.

Neos Marmaras predstavlja pravi dijamant zaliva Toroneos. Ovo naselje Vam može pružiti dobar noćni provod, dok ćete dane provesti u centru gradu sa velikim brojem prodavnica, barova, picerija, taverni i restorana, zabavnih centara i kafića. Pijačni dan je četvrtak, pa ćete tada moći da kupite najsvežije namirnice ako odlučite da na odmoru sami pripremate hranu, kao i prirodni med, domaće masline, sir i predobro vino sa Sitonije.

halkidiki-sitonija-zapadna-obala-neos-marmaras

Pogled na crkvu Uspenja Presvete Bogorodice

U malu slikovitu luku svakodnevno pristaje veliki broj ribarskih i brodića sa turistima koji obilaze poluostrvo, a mesto je nezaobilazno u svim izletima brodom koji se organizuju sa poluostrva Kasandra. Posetioci će dugo ćete pamtiti slike prelepe luke, odnosno crkve Uspenja Presvete Bogorodice (iz 1865. godine) koja se nalazi iznad mora i odaje utisak da se nalazite na italijanskoj rivijeri, a ne propustite priliku i za posetu Etnološkom muzeju. U istočnom delu ovog mesta nalaze se zgrade starog manastira iz 1905. godine.

Danas ovo naselje privlači na hiljade turista tokom leta, a raspolaže svim vrstama smeštajnih objekata i sadržaja potrebnih za savršeni odmor.

halkidiki-sitonija-zapadna-obala-neos-marmaras

Pogled na ostrvo Kelifos

Ako ste ljubitelji sportskih aktivnosti i aktivnog odmora, onda je ovo pravo mesto za Vas zbog brojnih igrališta, karting staze, kao i prostranih golf terena koji su u vlasništvu prestižnog hotela Porto Karas, smeštenog ka jugu Sitonije.

Tradicija koju su Grci izbegli iz Male Azije doneli u Neos Marmaras, daje ovom mestu jednu jedinstvenu nacionalnu boju koja je najizraženija tokom letnjeg perioda kada se ovde održavaju mnoge kulturne manifestacije i događaji. Neos Marmaras, kombinujući odmor sa ludom zabavom, opuštanje sa intenzivnim sportskim aktivnostima, odgovara svim uzrastima i svim mogućim zahtevima turista. Letovalište je popularno među Srbima kojih ovde ima u velikom broju, iako ćete vrlo brzo steći utisak da je ovde sve podređeno turistima iz Engleske i posebno Rusije, na čijim jezicima je ispisana većina menija i oglasa.

Plaže Neos Marmarasa

halkidiki-sitonija-zapadna-obala-neos-marmaras

Beach bar na glavnoj gradskoj plaži

Posetioci Neos Marmarasa imaju izbor praktično između tri plaže, od kojih se nijedna ne nalazi u samom gradskom jezgru, sve sa jedinstvenim pogledom nanenaseljeno ostrvce Kelifos koje se nalazi preko puta Neos Marmarasa. Ovo ostrvce nazivaju još i ostrvo kornjača, jer iz daljine po obliku podseća na istoimenu životinju. Glavna gradska plaža nalazi se van samog naselja, na jugu, u produžetku je plaža hotelskog kompleksa Porto Karas, dok je Paradiso sa severne strane i to je plaža istoimenog malog naselja koje je gotovo spojeno sa Neos Marmarasom.

halkidiki-sitonija-zapadna-obala-neos-marmaras

Pogled na hotelski kompleks Porto Karas

Glavna gradska plaža pored predivnog pogleda ka moru i poluostrvu Kasandra, pružiće Vam i savršen pogled na simpatični grad izgrađen na brdu iznad zaliva. Na ovu plažu  nastavlja se i poznata plaža Porto Karas ispred istoimenog najvećeg hotelskog kompleksa Halkidikija. Ove dve plaže zajedno čine preko 3 km dugi peščani pojas. Zahvaljujući pomenutom kompleksu i apartmanima za izdavanje u blizini, plaža je obično sa prilično velikim gužvama. Mnogi posetioci Neos Marmarasa se u prvi mah iznenade što se plaža ne nalazi u samom naselju. Smeštena je u njegovom južnom delu, odnosno odmah nakon poslednjih kuća i apartmana sa strane prema Porto Karasu.

Plaža je odlično organizovana, sa kafićima i barovima sa ležaljkama i suncobranima, kao i terenima za odbojku na pesku. Ova plaža je godinama unazad nagrađivana Plavom zastavom Evropske unije za čistoću i odličnu organizovanost.

halkidiki-sitonija-zapadna-obala-neos-marmaras

Iz pristaništa redovno idu brodići ka Porto Karasu i plaži

Odmah izvan naselja nalazi se moderan i luksuzan hotelski kompleks Porto Karas sa tri hotela, marinom, otvorenim pozorištem, bazenima, terenom za golf i drugim sportskim terenima, kazinom i predivnom organizovanom plažom. Sa preko 2.500 kreveta, ovo je najveći hotelski kompleks na Balkanu, u kome su zaposleni mnogi stanovnici Neos Marmarasa i okolnih naselja. U okolini se gaje citrusi, bademi i pistaći, a tu je i jedno od najvećih i najpoznatijih vinogorja u Evropi, gde se proizvode čuvena vina Karas.

U okolini Neos Marmarasa nalaze se neke od najlepših plaža Halkidikija, a preporučuje se da sami krenete u istraživanje obale kako bi pronašli neke od prelepih laguna i izolovanih plažica. Na više od 20 km plaža borova šuma se pruža skoro do obale. Ako dolazite iz pravca Soluna, prvo ćete naići na lepu i dugu plažu Paradiso, tik pred ulazak u Neos Marmaras. Samo ime ove plaže najbolje je opisuje, a iz godine u godinu je sve posećenija i popularnija. Na nekih 7 kilometara prema Solunu nalazi se i jedna od najlepših plaža Halkidikija, prelepa Lagomandra sa krupnim peskom.

Istorija naselja

halkidiki-sitonija-zapadna-obala-neos-marmaras

Ulica – šetalište kraj mora

Neos Marmaras je naselje osnovano tek 1922. godine, od strane Grka izbeglih iz mesta Marmaras u Maloj Aziji. Sedamdesetih godina prošlog veka veliki broj stanovnika susednog sela Partenonas naseljavao je Neos Marmaras, dok se konačno nisu svi preselili, pa je danas broj stanovnika ovog sela manji od deset. Vrednim radom stanovnici su podizali grad, pa su tako prvo nastajale škola i crkva, uspostavljena pomorska veza sa Solunom, putevi  koji su povezivali ovo naselje sa ostatkom poluostrva. Interesantno je da je tek 1959. godine izgrađen kompletan put koji je povezao Solun sa ovim delom Halkidikija, a vodovod kompletiran tek 1975. godine. Danas se većina stanovnika bavi ribolovom, poljoprivredom (vinogradi i masline) i pravljenjem meda, odnosno turizmom.

Kombinacija mora, planine i zabave čini Neos Marmaras sjajnim mestom  za one koji žele da uživaju ​​u dinamičnom i ludom letovanju, a odavde posetioci mogu krenuti i na brojne izlete. Na 76 km odavde (prema Solunu) nalazi se pećina Petralona, na 90 kilometara (na istočnoj obali Halkidikija) je rodno mesto Aristotela – Stagira, ka istoku je Sveta Gora sa svojim manastirima, a zapadno poluostrvo Kasandra sa prelepim letovalištima.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)