www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Sitonija-Sarti (86) - C

Sarti

GPS: 40.0955018N 23.9775297E

Taverna u Sartiju

Taverna u Sartiju

Sarti (Σάρτη) je simpatično, turističko mesto koje se nalazi na istočnoj obali poluostrva Sitonija, između Vurvurua i Sikie. Od Nikitija je udaljeno oko 40 kilometara, od Neos Marmarasa 50 (južnom obalom preko Toronija pošto je preko Nikitija dalje), a od Soluna oko 135 kilometara. Ovo nekada malo ribarsko naselje pripada opštini Toroni. Ima oko 900 stanovnika, ali ga tokom letnjih meseci poseti na hiljade turista, mahom Grka, Srba i Mađara.

Kliknite za celokupnu ponudu smeštaja u Sartiju

Pri ulasku u Sarti pruža se zadivljujući pogled na dugačku plažu sa kristalno čistom vodom i planinu Atos, tako da ne možete, a da se ne zaljubite u njega na prvi pogled. Sarti ima nekoliko ulaza i birajte onaj koji je najbliži smeštaju koji ste izabrali. Kad smo već kod toga, rezervacija smeštaja unapred se u svakom slučaju preporučuje jer doći ovde na bum je prava kocka i gledajte to da izbegnete pogotovo ako dolazite sa decom iako je izbor smeštajnih kapaciteta veliki. Cene i kvalitet se naravno razlikuju, ali su u većini apartmanski kompleksi odnosno privatne kuće dok hotela ima svega nekoliko. Takođe, mali je izbor kuća sa bazenima.

Sarti je najveće i najrazvijenije turističko mesto na istočnoj obali Sitonije.

Kad uđete u Sarti, odmah ćete osetiti da ste ušli u kosmopolitsko turističko odmaralište sa mnogo sadržaja: male ulice u kojima se nalaze apartmani, hoteli i kuće u kojima se izdaju sobe, mnogobrojne prodavnice suvenira, supermarketi, taverne, barovi, restorani i veliki broj turista.

U okolini Sartija postoji veliki broj plaža i to je jedan od glavnih razloga ovolike popularnosti istog. Naime, ima možda i najbolju poziciju od svih mesta ako želite da obilazite one najpoznatije i najbolje plaže na Sitoniji (što se u svakom slučaju preporučuje kako bi se ovaj deo Halkidikija doživeo u potpunosti). Mnogi će se sigurno složiti da su najlepše plaže upravo na istočnoj obali poluostrva, mada ni u kom slučaju ne treba preskočiti ni one druge. Sama gradska plaža je dugačka oko 2 kilometra, široka je od 40 do 50 metara (u novom delu Sartija je šira), peščana je i potpuno organizovana. Ima ležaljke, suncobrane, bezbroj barova i taverni, a nagrađena je i Plavom zastavicom što govori o njenoj čistoći i kvalitetu.  Ima i slobodnog prostora na plaži gde možete postaviti svoj “plažni mobilijar”. Jedino na šta treba obratiti pažnju je da se Sarti nalazi na otvorenom moru i da se dešava da bude talasa, pa morate biti obazrivi. Na krajnjem levom delu su takozvane “Bele stene” koje koriste oni koji bi da se sklone od gužve i turista.

Sarti se deli na dva dela, mada danas sve više postoji podela na 3 dela: stari i novi koje odvaja jedan veliki parking prostor pored kojeg je škola i tzv. Sarti beach koji se nalazi skroz na kraju novog dela (desno ako gledate prema moru). Stari deo leži severno (sa leve strane gledajući ka moru), dok se novi deo nalazi južno (sa desne strane gledajući ka moru).

Ulazak u vodu je postepen. Pri ulasku je izraženo plitka voda, a nekih 20 metara kasnije prelazi postepeno u dubinu. U starom delu plaža je stazom za šetanje odvojena od bašti taverni. U ovom delu plaže more malo oštrije prelazi u dubinu i to treba uzeti u obzir kada dolaze porodice sa malom decom. Takođe, pesak je nešto lepši u novom delu i tu nema velike gužve pošto sama plaža nije toliko organizovana. Voda je najplića na krajnjem desnom delu plaže poznatom i kao Sarti beach.

Ako dolazite kolima iz nekog drugog mesta, preporučujemo da auto parkirate na velikom parkingu koji deli Sarti na stari i novi deo i nalazi se pored šetališta uz plažu, tako da do samog mora nećete morati mnogo da pešačite.

Istorija mesta

Panorama Sartija

Panorama Sartija

U 8. veku pre nove ere stanovnici Halkisa (današnji Halkidiki) su odlučili da sagrade gradove na drugom prstu Halkidikija – na Sitoniji. Ovo prelepo poluostrvo su stvorili bogovi i titani tokom perioda njihove vladavine. Naziv Sarti potiče od kralja Sartiosa. Gradić je sagrađen u 5. veku i bio je deo Unije Halkidikija koju su činila 32 grada. Sarti je imao značajnu ulogu u ovoj uniji. 348. godine pre nove ere je makedonski kralj Filipos uništio sve gradove iz unije Halkidikija.

Otac istorije, Herodot je u svojim dokumentima pisao o Sartiju i pomenuo da je persijski vladar Kserks, Darijev sin, prolazio pored Sartija tokom persijskog pohoda na grčke gradove nastale u 5. veku pre nove ere.

U 14. veku nove ere oblast gde je sadašnji Sarti se pominje pod imenom Sartis kao naselje koje je bilo u posedu manastira Ksiropotam (Ksiropotamu) sa planine Atos. Ovo naselje je uništeno tokom naleta pirata u 17. veku.

Tokom tzv. velike “razmene stanovništva” između Turske i Grčke 1923. godine, Grci koji su bili naseljeni na malom ostrvu Afisja (Αφησιά odnosno Avša na turskom) u Mramornom moru (Turska) su bili prinuđeni da napuste svoje domove i nasele se u Sartiju stvorivši sebi novi dom. Bili su siromašni, a Sarti nije mogao mnogo da im ponudi da bi preživeli. Od njega su napravili ribarsko naselje, da bi se kasnije okrenuli turizmu kako bi iskoristili prirodne lepote mesta. U narednim godinama su uspeli da izgrade ovo mesto, da bi danas Sarti postao vodeća turistička destinacija ovog dela kontinentalne Grčke.

Naselje

Danas je Sarti kao što je već rečeno destinacija za odmor čiju lepotu upotpunjuje pogled na Atos sa jedne strane i kristalno čisto more, prelepe peščane plaže i skrivene rajske uvale sa druge strane. Sarti posetiocima ostavlja nezaboravne uspomene i očarava ih za sva vremena. Celo poluostrvo Sitonija ima najsvežiji vazduh i najčistije more posebno zbog činjenice da nigde u blizini ne postoje štetne fabrike. Pored glavne plaže postoje male uvale koje možete posetiti kolima, motorom ili biciklom, a izbor smeštajnih opcija je zaista veliki, mada su cene nešto jače nego na Kasandri i nekim drugim delovima kopnene Grčke. Lokalna kuhinja je dobrog kvaliteta, a lokalno stanovništvo veoma ljubazno.

Sarti se deli na dva dela, mada danas sve više postoji podela na 3 dela: stari i novi koje odvaja jedan veliki parking prostor pored kojeg je škola i tzv. Sarti beach koji se nalazi skroz na kraju novog dela (desno ako gledate prema moru). Stari deo leži severno (sa leve strane gledajući ka moru), dok se novi deo nalazi južno (sa desne strane gledajući ka moru). U starom delu plaža je šetalištem odvojena od bašti taverni i barova koji se u nizu ređaju jedan do drugog. Ovde ćete naći bezbroj kafića (većina, naravno, ima wi-fi), taverni, poslastičarnica, fast food objekata, prvenstveno girosa, igralište za decu, apoteke i lekarske ordinacije, prodavnice (postoji i veliki market Marinopulos), suvenirnice, zlatare i centralni trg oko koga je u večernjim satima centar života i provoda. U starom delu Sartija ima manje parking prostora, dok je u novom delu lakše naći mesto za parkiranje. Kad smo već kod kola, u Sartiju postoje dve benzinske pumpe, jedna na ulasku i druga na izlasku iz mesta.

Sama gradska plaža je dugačka oko 2 kilometra, široka je od 40 do 50 metara (u novom delu Sartija je šira), peščana je i potpuno organizovana. Ima ležaljke, suncobrane, bezbroj barova i taverni, a nagrađena je i Plavom zastavicom što govori o njenoj čistoći i kvalitetu.

U novom Sartiju možete naći pekare i poslastičarnice, prodavnice, taverne i kafiće, sve u drugoj ulici od plaže. U starom delu Sartija je bolja ponuda apartmana, ali ih ima dosta i u novom. Generalno, stari deo je mnogo življi, razvijeniji i sadržajniji, ali je shodno tome i gužva mnogo veća. Ovde dolaze ljubitelji noćnog provoda koji se svodi na već pomenute taverne, kafiće, barove i diskoteke.

Novi deo Sartija nema šetalište, a na samoj plaži nema sadržaja. Ovde traže smeštaj oni koji vole mir, kako na ulicama tako i na samoj plaži, ali su opet blizu starog dela (par minuta laganog hoda) u kome su, kao što je više puta pomenuto, svi turistički sadržaji i ceo noćni provod.

Treći deo Sartija i ujedno najmanje popularan i razvijen počinje otprilike negde kod stadiona i možemo da kažemo da je tu kraj novog dela, a početak Sarti beach-a. Ovde ima nekoliko manjih hotela i privatnih kuća, a tu su i odlični beach barovi sa ležaljkama i suncobranima. Plaža u ovom delu je najlepša što se tiče peska, a more je toplije iz razloga što je voda najplića. Odličan izbor za porodice sa malom decom. Ovaj deo plaže je dugačak preko kilometar i proteže se sve do rta iza koga su plaže Platania i još jedna divlja, nudistička. Sarti beach pohode ljubitelji potpunog mira i dobre plaže sa veoma sitnim peskom. Ipak, računajte da do centra imate nekih 15-20 minuta hoda. U ovom delu Sartija postoji nekoliko taverni, dobro snabdevenih marketa i pekara.

U blizini Sartija se nalazi veliki broj malih uvala na kojima možete uživati u miru i prelepoj vodi. Plaže koje možete obići (pored, naravno, gradske plaže) su Goa, Platania, Ahlada, Platanici (kamp), Kavurotripes, Orange Beach, Megaportokali, Dukina, Armenistis i brojne druge.

Crkva u Sartiju

Crkva u Sartiju

Na blagom usponu, u starom delu grada, možete videti crkvicu koja je osnovana i izgrađena 1867. godine, a prateća zgrada 1900. godine. Kada ste već ovde, možete obići i manastir Ksenofontos koji je udaljen samo 500 metara od Sartija i pripada njegovom starom delu. Ovaj manastir je 1.010. godine sagradio vlastelin Ksenofon, a danas ima izuzetnu biblioteku sa preko 4.000 knjiga.

U blizini Sartija se nalazi veliki broj malih uvala na kojima možete uživati u miru i prelepoj vodi. Plaže koje možete obići (pored, naravno, gradske plaže) su Goa, Platania, Ahlada, Platanici (kamp), Kavurotripes, Orange Beach, Megaportokali, Dukina, Armenistis i brojne druge.

Osim plaža, vredi uplatiti i neki od interesantnih izleta u nekoj od lokalnih agencija kako biste još bolje upoznali Sitoniju, ali i ostale delove Halkidikija u ovog dela Grčke. Najpoznatiji je svakako izlet “Robinzon” na kome ćete imati priliku da posetite neke od plaža koje su dostupne samo s mora.

* Zahvaljujemo se zaposlenima u turističkoj agenciji Amos Travel iz Beograda na pruženoj pomoći prilikom pisanja ovog teksta.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)