www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Kalamici (Kalamitsi, Sitonija)

GPS: 39.9915062N 23.991437E

Kalamici (Καλαμίτσι) je malo ribarsko mesto, oko 14 kilometara južno od Sartija i 35 od Neos Marmarasa. Od Soluna je udaljeno oko 150 kilometara. Najjužnije je mesto na istočnoj obali poluostrva Sitonija. Postoje dva ulaza u mesto i potpuno je svejedno koji ćete da koristite. Prvi (ako dolazite iz Sartija) je odmah posle velike krivine u desno, a drugi kod hotela Ermioni.

Kliknite za celokupnu ponudu smeštaja u Kalamiciju

Kalamici ima prelepu peščanu plažu

Kalamici ima prelepu peščanu plažu

Kalamici je mirno naselje, savršeno za porodični odmor. Idealno je za sve koji odmor žele da provedu u potpuno opuštajućem okruženju, na prelepoj, dugačkoj, prostranoj peščanoj plaži. Takođe, omiljeno je okupljalište ronilaca, a u kampu Porto Kalamitsi postoji i diving centar.

Položaj mesta je idealan za one koji žele da obilaze Sitoniju (a to se svakako preporučuje). Naime, nalazi se gotovo na samom jugu poluostrva i podjednako je udaljeno od plaža na zapadnoj i istočnoj obali!

Ovo malo, simpatično mesto se konstantno suočava sa promenama i kontinuiranim razvojem. Nastalo je pre 30 godina kao prelepa kamp destinacija, ali je vremenom, postepeno, preraslo u letovalište. Svake godine ovde možete videti neke nove sadržaje koji upotpunjuju ponudu. U mestu postoje samo dve ulice, paralelne sa plažom. U prvom redu su uglavnom starije kuće. Tokom vikenda ćete videti veliki broj automobila jer brojni Grci dolaze baš ovde na odmor. Drugi red je malo mirnija varijanta i uglavnom sa obezbeđenim parking prostorom. Iznad magistrale postoji i hotel.

Kalamici je mirno naselje, savršeno za porodični odmor. Idealno je za sve koji odmor žele da provedu u potpuno opuštajućem okruženju, na prelepoj, dugačkoj, prostranoj peščanoj plaži.

Iznad letovališta, na 234 metra nadmorske visine, nalazi se vidikovac sa kog se pruža savršen pogled na Kalamici, zaliv Ampelos i planinu Atos. Tu je i taverna Panorama, prelep objekat sa mnogo detalja antičke Grčke. Taverna ima dve bašte sa mnoštvom cveća i hlada, izdvojenim barom sa drvenim stolovima i stolicama ispod suncobrana od palminog lišća, prodavnicom grnčarije i lijanderima svuda okolo. Kuhinja restorana je odlična, ima veliki izbor jela i jelovnik na srpskom jeziku.

S obzirom na to da je da je reč o veoma malom mestu, cene su veće u odnosu na markete u većim mestima. U Kalamiciju postoje 3 marketa: na ulici koja prolazi iznad plaže u samom centru mesta, u kampu Porto Kalamtsi i u kampu Cireli (Tsitreli). Imaju sve osnovne namirnice, voće, povrće i ponešto od opreme za ronjenje. Na plaži postoji kiosk sa sladoledima, raznom opremom, loptama i igračkama za decu. Taverne kojih ima nekoliko i nalaze se u centru mesta poseduju svoje suncobrane i ležaljke na plaži, a njih dobijate besplatno uz piće ili klopu.

Kalamici leži u velikom zalivu koji je sastavljen od 3 manje uvale. Južna je karakteristična po tome sto ima dugačku plažu i tu se nalazi i fenomenalni kamp Thalatta. Srednji zaliv je glavni i u njemu leži samo mesto u kome je većina vila i apartmana kao i prelepa, dugačka, peščana plaža. Treći zaliv (najseverniji) je fizički odvojen stenovitim grebenom i izolovan od ostalog dela mesta. U njemu se krije manja nudistička plaža. Ne možete joj prići kolima, već pešaka, stazicom koja kreće iz samog mesta.

Osim glavne plaže, dugačke, peščane i organizovane, u blizini se nalaze još dve. Jedna je nudistička, dok je na drugoj smešten fenomenalan kamp Thalatta.

Glavna plaža u Kalamiciju je odlična i do nje se dolazi glavnim putem koji vodi u centar mesta, a kolima možete prići do ulice iznad plaže i parkirati se na nekom od proširenja pored samog peščanog pojasa. Plaža je uglavnom peščana, ali su pojedini delovi kombinacija peska i sitnih kamenčića koje more izbacuje sa dna, mada je samo dno takođe peščano. Okrenuta je ka otvorenom moru pa su talasi česti, ali nije toliko strašno s obzirom da se mesto nalazi u dubokom zalivu. More je uglavnom mirno ujutru i kasno popodne kada se vetar smiri. Do dubine se dolazi postepeno. O boji mora ne treba trošiti reči jer je ovo ipak Sitonija i kao i na većini plaža je tirkizno plavo.

Plaža je u jednom delu organizovana, ali ima i mesta za one koji ne žele ležaljke i suncobrane

Plaža je u jednom delu organizovana, ali ima i mesta za one koji ne žele ležaljke i suncobrane

Plaža je dugačka oko 500 metara, široka na pojedinim delovima oko 50 i nema prirodnog hlada.

Čisto peščana plaža je u desnom delu, nasuprot ostrvceta Skalata koje je veoma blizu obale. Kod novootvorenog kafića Chica Bar je more najpliće tako da je ovaj potez idealan za boravak porodica sa malom decom. Pri ulasku u more je pravi pesak u kojem deca mogu da prave razne “građevine”. Ovde možete koristiti svoje ležaljke i suncobrane (mada ima i onih koje pripadaju kafiću), a gužve nema jer je plaža dugačka i široka.

Levi deo (ako gledate prema moru) plaže je od najsitnijeg šljunka. Skroz na kraju se nalazi mala luka i sidrište za čamce. Tu negde između centralnog i krajnjeg levog dela plaže su smešteni kampovi Porto Kalamitsi i Cireli (Tsitreli). Prvi predstavlja kompleks sa kafe barom, restoranom i uređenom baštom sa održavanom travom, mnoštvom cveća i lampionima koji noću pružaju izuzetno romantičnu atmosferu. U njemu se nalazi i “Dolphin” diving centar sa PADI licencom. U ulici duž plaže se nalazi supermarket, restoran brze hrane Dimitris i palačinkarnica Lakis Pie gde možete kupiti i hleb.

Duž plaže postoji nekoliko taverni

Duž plaže postoji nekoliko taverni

U Kalamiciju postoji diving centar sa PADI licencom.

U centralnom celu plaže se nalazi Cavo Kalamitsi, kompleks koji se sastoji od apartmanskog dela Kalamitsi Beach i bara na plaži Cavo. U sklopu kompleksa postoji minimarket sa osnovnom ponudom.

Malo dalje od glavne plaže, na 5 minuta hoda stazicom koja počinje na levom kraju naselja, nalazi se potpuno izolovana mala uvala koja je raj za nudiste (GPS:39.9915309N 23.9964044E). Do plaže se ne moze doći automobilom.

Plaža je prelepa, peščana, a prelazak u dubinu postepen. Videćete pobodene brojne zastave, neke su ekološke, neke gusarske, a neke sa grbovima koji verovatno predstavljaju simbole društva. Plaža je bez sadržaja i objekata pa preporučujemo da ponesete sve što vam je potrebno ako planirate da ostanete ceo dan.

* Zahvaljujemo se zaposlenima u turističkoj agenciji Amos Travel iz Beograda na pruženoj pomoći prilikom pisanja ovog teksta.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)