www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Kefalonija-Argostoli

Argostoli

GPS: 38.17920158394194N  20.487656593322754E

Argostoli (Αργοστόλι) je glavni grad i glavna luka Kefalonije. Služi i kao polazna tačka za izlete po ostrvu. Nalazi se u sredini zaliva i prirodne luke koja je jedna od najsigurnijih na Mediteranu. Na ivici uvale pored Argostolija leži laguna Kutavos, s bujnom vegetacijom i šumom s vrlo visokim stablima eukaliptusa.

Platia Valianu

Platia Valianu

Argostoli je najveće mesto na Kefaloniji s populacijom od oko 14.000 stanovnika i ujedno najrazvijeniji grad sa nizom kosmopolitskih šoping ulica, supermarketima, prodavnicama i svim potrebnim sadržajima za lokalno stanovništvo ali i za turiste.

Glavni je grad Kefalonije od 1757. godine, ali i cele prefekture Itaka. Nasledio je Agios Georgios (Kastro) koji je dugo pre toga bio prestonica, ali je siguran zaliv u kome se nalazi otvorio nove perspektive za razvoj trgovine i celokupne ekonomije Argostolija.

Nalazi se u centru južnog dela ostrva. Argostoli stoji na kraju uvale istog imena koja je okružena planinama i zelenim šumama. Venecijanske zgrade su krasile grad, ali su uništene prvo tokom nacističke okupacije a zatim i u zemljotresu 1953. godine, zajedno s celim Argostolijem i gotovo svim drugim gradovima i naseljima na ostrvu (izuzetak je samo Fiskardo na severu). Mesto je obnovljeno uz pomoć grčke vlade, ali za razliku od grada Zakintosa, nisu uloženi napori da se očuvaju tradicionalna arhitektura i lokalni kolorit. Vrlo malo starih građevina je preživelo.

Kefalonija-Argostoli-60U

Crkva Agios Spiridonas

Kameni most dužine 650 metara pod nazivom most Drapano stoji na ulazu u glavni grad i na sredini je mali kameni obelisk pod nazivom “Kolona”, posvećen Charles de Bossetu koji je izgradio ovaj most koji povezuje grad sa istokom. Most Drapano je prilično uzak i vožnja preko njega nije ni malo prijatna. Vodi do rive koja je centar aktivnosti i uvek prometna. Paralelna sa njom je ulica Litostroto. Ovde ćete naći niz kafića i prodavnica odeće i možda je i najlepša ulica u gradu. Upečatljiv roze zvonik na Kampani se pomalja preko pešačke ulice. Na severnom kraju je Platia Valanu (Trg Joanu Metaksa).

Moderan, kosmopolitski grad Argostoli je pun turista i ima mnogo zanimljivih mogućnosti i aktivnosti za ponuditi. Tu je lepo šetalište pored mora popločano šarenim šljunkom iz mora, sa zasađenim palmama i opremljeno klupama da se odmorite i gledate vodu i brodove koji dolaze i odlaze. Nazvano je po kefalonijskom političaru koji se zvao Antoni Trici čija se statua nalazi na ulazu u grad, u blizini gimnazijuma. Šetalište se završava kod luke u kojoj su vezani mali ribarski brodovi i odakle na svakih pola sata polaze trajekti za Liksuri.

Luka u Argostoliju je aktivna i služi ne samo za kruzere već i za izletničke brodove, male trajekte i ribarske brodove koji isplovljavaju rano ujutru i kasnije prodaju ribu duž obale. Zaista, prošetajte pored mora u ranim jutarnjim časovima i prisustvovaćete cenkanju na ribljoj pijaci između lokalnih hotelijera i kafedžija sa jedne i ribara sa druge strane. To je pravi, tradicionalni Argostoli koji se sve više meša sa gomilom turista koja uživa u lokalnim atrakcijama i znamenitostima.

Kefalonija-Argostoli-Litostroto

Ulica Litostroto

Kao i kod svih primorskih gradova,  centar života je uz rivu, sa tavernama, restoranima, trgovinama i odličnom pijacom sa svežim voćem i povrćem koja je otvorena svaki dan. Argostoli ima škole, muzeje, bolnice, banke, autobusku stanicu i trgovine i sve se to nalazi unutar grada koji kreće od obala i nastavlja se uzbrdo.

Centralni trg u Argostoliju se zove Platia Valianu i nazvan je po kefalonijskom dobrotvoru Panagi Valianosu čija se statua nalazi na trgu. Poznat je i kao Platia Joanu Metaksa. Veliki je i prijatan, okružen brojnim restoranima, od jeftinih do skupih, kafićima i barovima. Tokom letnjih večeri je pun naroda jer meštani izlaze u svoju tradicionalnu večernju šetnju. Tačno iznad trga je jedna od najlepših znamenitosti grada, bujni vrtovi Napier.

U ulici pre trga je kuća Fokas-Kosmetato, izgrađena 1984. godine kao zaostavština braće Kosmetato, Spirosa i Nikolasa. Obnovljena je nakon zemljotresa 1953. i pretvorena u muzej i umetničku galeriju u koju su smeštane njihove lične kolekcije. Unutra ćete naći litografije, francuske novčiće iz 18. veka i banknote iz oblasti Mediterana. Veoma blizu trga je još jedna kuća Kosmetatosa, jedna od retkih zgrada koje još uvek stoje, nakon što su preživele zemljotres iz 1953. Nekada dvospratna, danas ima samo jedan sprat, oštećena je iznutra, ali je nekoliko slika koje krase plafon i zidove preživelo.

Kefalonija-Argostoli

Argostoli noću

Litostroto (kamena ulica) je glavna trgovačka ulica u gradu sa mnogo komercijalnih prodavnica duž obe strane ove pešačke ulice široke oko 4 metra.

U ulici Litostroto ćete naći butike, frizerske salone, trgovine, knjižaru, kafiće, barove, pekare, prodavnice igračaka, zlatare, supermarkete. Pre zemljotresa 1953. godine je u dužini od oko hiljadu koraka bila popločana kamenom pa joj odatle ovaj naziv. Počinje od malog trga u gradu, istorijski poznatog kao Trg San Marko, a kasnije kao Trg Slobode. U periodu 1770.-1790. je na njemu sagrađena četvrtasta kula sa velikim zvonom. Pored obeležavanja vremena, korišćena je i za dojavu požara i obeležavanje nacionalnih jubileja. U zemljotresu 1953. godine, kula je uništena, ali je kasnije obnovljena. Tu se nalazi i prelepa crkva svetog Spiridona, a trg danas nosi naziv Kampana.

U ulici Roku Vergoti je fascinantan Arheološki muzej Kefalonije u kome se nalaze zanimljive arheološke iskopine iz mikenskog, helenističkog i rimskog razdoblja. Zbirka sadrži kovanice, mačeve, skulpture i keramičke predmete iz tih različitih razdoblja.

Kefalonija-Argostoli-Arheološki-muzej

Arheološki muzej

Odmah pored je Muzej istorije i kulture Korgialenios koji je smešten u prizemlju istoimene biblioteke i u kome su izložene relikvije koje su ostavili razni okupatori koji su tokom istorije vladali Kefalonijom kao i njihovo oruđe, oružje, nameštaj i tradicionalne nošnje. Tu ćete videti i rekonstrukcije tradicionalnih kuća sa Kefalonije iz 19. veka i bogate zbirke fotografija sa ostrva.

Impozantna biblioteka grada čuva 50.000 knjiga i starih rukopisa među kojima su neki vrlo retki. U blizini je lepo pozorište Kefalos koje se smatra jednim od najboljih u Grčkoj.

Vredi pomenuti i spomenik revolucionarima u ulici Rizospaston. Malo dalje su mesta poput brda Farao odakle se pruža lep pogled na grad i magične pećine Katavotres koje su blizu svetionika Agii Teodori koji se nalazi na ivici poluostrva Lasi. Svetionik je sagrađen od strane britanskog guvernera Napiera 1829. godine i nazvan je po crkvici mada ga lokalci zovu “Fanari” (svetionik). Sastoji se od male kružne zgrade s belim dorskim stubovima. Jedan je od zaštitnih znakova Kefalonije. Uništen je u zemljotresu 1953. godine, ali je obnovljen po originalnom projektu, sa sve dorskim stubovima. Priobalni put od Argostolija na zapad je tokom mletačkog perioda bio poznat kao “Pikolo Giro”.

Kefalonija-Argostoli

Spomenik Panagi Valianosu

Argostoli zapravo nema tipičnu atmosferu letovališta, ali ima verovatno najbolji izbor restorana na ostrvu kao i mnoštvo barova. Grad nema sopstvenu plažu ali ima letovalište Lasi sa sjajnim plažama koje je udaljeno svega par minuta vožnje autobusom ili kolima.

Vredi istražiti i divne gradske trgove i šarmantne crkve kao sa razglednica te beskrajne redove neoklasičnih zgrada. Argostoli je sa svih strana okružen bujnim zelenim šumama koje pokrivaju impozantne planine.

Putevi na ostrvu su različitog kvaliteta ali su većinom prilično dobri i to treba iskoristiti jer u Argostoliju postoje rent a car agencije a odavde kreću i autobusi ka svim mestima na ostrvu.

Korisne informacije:

Pošta – u ulici Litostrotu
Olympic Airways – na rivi
Banke, bankomati – ima ih mnogo svuda po gradu
Autobusi – glavna stanica se nalazi u blizini mostića
Taxi – u luci
Apoteke – u ulici Litostrotu ali i u mnogim drugim ulicama
Hitna pomoć – bolnica je u blizini mostića
Perionice – u luci
Internet cafe – ima ih nekoliko u gradu i oko rive

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Kefalonija-laguna-Kutavos
Laguna Kutavos (Koutavos)
Kefalonija-svetionik-Agii-Teodori
Svetionik Agii Teodori (Theodori)
Kefalonija-Katavotres
Katavotres (Talasomili, Katavothres)
Kefalonija-plaža-Platis-Jalos
Plaža Platis Jalos (Platis Gialos)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)