www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Kefalonija-Sami

Sami

GPS: 38.25210003687985N  20.645960569381714E

Sami (Σάμη) je jedno od najlepših i najslikovitijih sela na Kefaloniji. U neposrednoj je blizini lepih plaže i polazna je tačka za izlete oko ostrva.

Kefalonija-Sami-taverne

Taverne pored mora

Nalazi se 24 km severoistočno od Argostolija, na istočnoj obali Kefalonije, u zalivu istog imena i glavni je grad istoimene opštine. Sami ima populaciju od oko 2.300 stanovnika, površinu od oko 130 hektara i izgrađen je u blizini ruševina jednog od četiri glavna drevna grada na Kefaloniji.

Sami je druga najvažnija luka na ostrvu, odmah posle Argostolija.

Okruženo zelenim planinama i smešteno duboko u  morskom zalivu, naselje je utočište i polazna tačka ka mnogim destinacijama, ne samo u Grčkoj (Patra, Igumenica, Astakos, Krf), nego i u Italiji (Bari, Brindisi). Takođe, u marinu se mogu smestiti mnogi turistički brodovi jer ima svu potrebnu infrastrukturu. Put uz obalu je pun taverni, kafića i barova.

Grad ima sve sadržaje modernog grada koji Vam mogu zatrebati: pošta, bankomati, vatrogasna stanica, policijska stanica, dom zdravlja, luka, nekoliko trgovina, supermarketa, restorana i kafića. Hotela i gostionica takođe ima dovoljno, a između Samija i Karavomilosa postoji i kamp Karavomilos Beach. Tu su i apoteka, turističke i rent a kar agencije i autobuska stanica s čestim vezama s ostatkom Kefalonije i zemlje (Atina, Patra, Solun). Vredno je pomenuti da se put uz more od 19 do 01:00h zatvara i pravi se velika pešačka zona.

U blizini grada se nalazi čuveno podzemno jezero Melisani i lepa pećina Drogarati.

Gradić se nalazi u području neverovatne lepote koju stvaraju impresivni brežuljci i divne plaže. Na brdu iznad grada naći ćete i elemente antičke istorije. Iskopavanja se nastavljaju i iznose na videlo mnoga važna otkrića poput ruševina stare tvrđave (Paleokastro) i drevnog Akropolja Kiatis gde je i manastir Agii Fanentes.

Kefalonija-Sami-Antisamos

Plaža Antisamos

Područje Sami je postalo poznato u celom svetu posle filma ”Mandolina kapetana Korelija” (Nicholas Cage, Penelope Cruz, Irene Papas, itd.), snimljenom u gradu i na lepim plažama u okolini (Sami, Dihalia, Antisamos i plaža Horgota u selu Komitata u Erisosu).

Neki vrlo zanimljivi manastiri se nalaze u području sela (najpoznatiji je manastira Agrilia) kao i 17 pećina (pomenimo ovde samo Drogarati u blizini sela Haliotata), jedinstvenih u Grčkoj, neka fantastična podzemna jezera kao što je Melisani i mnoga lepe i slikovita sela. Tokom leta, opština Sami organizuje nekoliko zanimljivih kulturnih događanja kao što su koncerti i pozorišne predstave.

Iz Samija možete posetiti Itaku, kaikijem u varijanti dnevnog izleta ili trajektom (5 puta dnevno tokom letnje sezone). Sami ima dnevne veze s Patrom, Itakom, Lefkadom, Astakosom – od maja do oktobra kao i sa italijanskim lukama tokom leta. Prelepe plaže s kristalno plavim morem učiniće Vaš odmor nezaboravnim. Ima ih nekoliko a najpoznatija je Antisamos koja se nalazi 4 km od grada. Plaža Samis-Karavomilos je nastavak luke,  peščano-šljunkovita je i nalazi se pored kampa u gradu. Plaža Agia Paraskevi je jedna u nizu malih uvala, na putu za Ag. Efimiju, oko 4 km od Samija. Ima parking, bar, restoran, kao i nešto drveća koje pravi hlad.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Kefalonija-Antisamos
Plaža Antisamos
Kefalonija-Melisani
Jezero i pećina Melisani (Melissani)
Kefalonija-pećina-Drogarati
Pećina Drogarati
Kefalonija-Agia-Efimia
Agia Efimia

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)