www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Kefalonija-Kurkumelata

Kurkumelata (Kourkoumelata)

GPS: 38.11738983082175N  20.536000728607178E

Kefalonija-Kurkumelata

Zgrada seoskog kulturnog centra

Kurkumelata (Κουρκουμελάτα), jedno od najlepših sela na Kefaloniji, poznato je po svom tradicionalnom i neoklasičnom arhitektonskom stilu. Kuće su građene na padinama brežuljka. Nalazi se 10 km jugoistočno od Argostolija.

Kurkumelata je potpuno uništena u zemljotresu 1953. i u potpunosti je obnovljena uz finansijsku pomoć brodovlasnika Jorgosa Vergotisa koji je reorganizovao i obnovio naselje u skladu s neoklasičnim arhitektonskim tendencijama tog vremena za koji mnogi kažu da podseća na Švajcarsku.

Kako se celo ostrvo borilo da obnovi svoje domove, trojica braće Vergotis su donela odluku da obnove svoje porodično selo, ne samo sebi već i svim drugim stanovnicima Kurkumelate. Odlučili su ne samo da se obnovi ono što je izgubljeno već i da naprave novo i bolje selo.

Izgrađeni su novi putevi a u selo je ubrzo stigla i struja čime je Kurkumelata bila prvo naselje posle Argostolija i Samija koje je dobilo električnu energiju. I sve to zahvaljujući uticaju i bogatstvu Jorgosa Vergotisa.

Kurkumelata je potpuno uništena u zemljotresu 1953. i u potpunosti je obnovljena uz finansijsku pomoć brodovlasnika Jorgosa Vergotisa koji je reorganizovao i obnovio naselje u skladu s neoklasičnim arhitektonskim tendencijama tog vremena za koji mnogi kažu da podseća na Švajcarsku.

Kefalonija-Kurkumelata

Porodična grobnica Vergotisa

Stanovnici su danas ponosni na svoje selo i svaka kuća je u dobrom stanju, sa lepim baštama i čistim javnim površinama. Lokalna crkva je posvećena svecu zaštitniku ostrva, Svetom Gerasimu. Uprkos velikim novim zgradama, Kurkumelata je zadržala ruralni šarm.

Vergotis je izgradio kulturni centar u neoklasičnom stilu, sa dorskim stubovima. U blizini je seoski stadion i tokom letnjih meseci se na njemu i u kulturnom centru održavaju izložbe i koncerti. Na suprotnoj strani puta, gde se nekada nalazila policijska uprava, danas je novi centar filharmonije koji upotpunjuje kulturne sadržaje sela.

Poslednji od tri brata iz porodice Vergotis, Panajotis, preminuo je u maju 1997. u 82. godini. Naspram centra filharmonije je seosko groblje na kome je porodična grobnica Vergotisa.

Impozantna originalna porodična kuća familije Vergotis je na uglu na levoj strani ako gledate u seosku crkvu dok je preko puta seoski trg sa palmom i svetilištem koje je posvećeno porodici Vergotis.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Kefalonia-Metaxata-Agia-Paraskevi
Metaksata (Metaxata)
Kefalonija-plaža-Agios-Helis
Plaža Agios Helis
Kefalonija-plaža-Ames
Plaža Ames (Ammes)
Kefalonija-plaža-Avitos
Plaža Avitos (Avithos)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)