www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Kefalonija-plaža-Avitos

Plaža Avitos (Avithos)

Peščana plaža Plaža nagrađena plavom zastavicom Grčka na dlanu preporučuje Za porodice sa decom Nema gužve Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Parking u blizini Spasilačka služba Tuševi Plaža dostupna kolima

GPS: 38.10216088279971N  20.538302063941956E

Kefalonija-plaža-Avitos

Pravo mesto za kuliranje

Avitos (Άβυθος, u prevodu „bez dna“) je lepa, dugačka (oko 400 metara), peščana plaža na južnoj strani Kefalonije, preko puta malenog ostrva Dias gde je u antičko doba bio Zevsov hram.

Ova dugačka peščana plaža je dobitnik Plave zastave za 2012. godinu.

Velika količina životinjskih kostiju i komada keramike je pronađena na ovom lokalitetu. Kasnije je na mestu hrama izgrađen manastir od koga nažalost nema nikakvih tragova jer je sve porušeno u zemljotresu 1953. godine. Danas je tu pravoslavna crkva Panagia Vlahernon, s mnogo stepenica uklesanih u stenu koje vode od pristaništa. Svake godine (2. jula) hodočasnici dolaze brodovima iz Pesade u čast Sv. Diotise jer crkva pripada meštanima ovog sela.

Plaža je u blizini slikovitih sela Kurkumelata i Kaligata u regiji Livatos, 12 km jugoistočno od Argostolija. Da biste došli do nje pratite obeleženi put  između zelenog voća i maslinjaka sa stablima starim i preko hiljadu godina. Do podneva ima hlada zahvaljujući litici iza plaže. Uživaćete na finom zlatnom pesku i u čistoj vodi. More je plitkom a plaža uglavnom bez previše kupača što je čini bezbednom za malu decu. Malo je mirnija od nekih drugih plaža na jugu Kefalonije i dobra je alternativa ako u sezoni želite da pobegnete od velikih gužvi. Kada je vreme lepo, može se videti ostrvo Zakintos koje je preko puta.

Kefalonija-plaža-Avitos

Dugačka peščana plaža Avitos

Plaža je opremljena tušem, toaletom, ležaljkama, suncobranima i spasiocem. Takođe, tu su mali parking i kantina kao i dve taverne i snack-bar. Kao i na svim plažama u ovom delu Kefalonije i na Avitosu može biti vrlo vetrovito. U tom slučaju ne plivajte daleko jer Vas struje mogu odvući. Na plaži najčešće nema gužve. Svake godine Avitos dobija Plavu zastavu što je slučaj i sa 2012. godinom.

Levi kraj plaže je više stenovit i daje malo privatnosti. Prema zapadu (desno ako gledate prema moru), iza stena, nalaze se još dve zaklonjene uvale sa masivnim stenama koje leže u moru – lokalno poznate kao plaža Megalipetra. Do nje vodi staza, potpuno je izolovana i bez sadržaja.

Ne propustite da obiđete nekoliko interesantnih sela koja su veoma blizu blaže Avitos. Najpoznatije je Metaksata u kome je četiri meseca živeo Lord Bajron.

Područje oko plaže Avitos je interesantno zbog nekoliko sela koja vredi posetiti i upoznati neku drugu Kefaloniju. To su pre svega Kaligata, Kurkumelata i Metaksata, svako sa svojim karakterom i istorijom. Lord Bajron je živeo u Metaksati 4 meseca pre nego što se priključio Grčkom ratu za nezavisnost i boravak u selu je prilično uticao na njegovu poeziju. U selu postoji i spomenik velikom pesniku. Blizu je i Svoronata u kojoj ćete naći nekoliko taverni i prodavnica.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Kefalonija-plaža-Agios-Helis
Plaža Agios Helis
Kefalonija-plaža-Paliolinos
Plaža Paliolinos
Kefalonia-Kourkoumelata
Kurkumelata (Kourkoumelata)
Kefalonija-selo-Spartia
Spartia

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)