www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Kefalonija-plaža-Paliolinos

Plaža Paliolinos

Peščana plaža Stenovita plaža Nema gužve Taverna ili kafić na plaži Parking u blizini Plaža dostupna kolima

GPS: 38.09644076546488N  20.546767115592957E

Kefalonija-plaža-Paliolinos

Plaža je kombinacija peska i stena

Paliolinos (Παλιόλινος) je mala, peščana, usamljena plaža sa stenovitim formacijama u moru (u nekim vodičima se pominje i kao plaža Liakas ali je ta kao i istoimeni rt malo niže, na istok). Nalazi se između popularnih plaža Pesada i Avitos, na južnoj obali Kefalonije, 14 km jugoistočno od Argostolija. Najzanimljivija odlika ove plaže su pomenute ogromne stene zaronjene u moru. Do plaže se dolazi putem iz sela Spartia ili iz sela Klismata mada oni u kondiciji mogu i da se prošetaju sa plaže Avitos (ima nešto manje od kilometar). Poslednjih 400 metara puta nije asfaltirano ali može da se vozi. Nedostatak bilo kakvih sadržaja je čini pogodnom samo za ljubitelje snorklinga i one koji vole sunčanje na stenama i izolaciju pa ćete uglavnom imati društvo malog broja kupača. U blizini postoji taverna sa parkingom na kome ostavite auto i krenite desno (oni koji imaju terenca, a onima sa običnim kolima je savet da se parkiraju stotinjak metara pre taverne jer je taj deo puta u veoma lošem stanju).

Kefalonija-plaža-Paliolinos

Pogled sa puta kojim se spuštate ka plaži Paliolinos

Ovo je jedno od retkih mesta na južnoj strani ostrva, uz plažu Klimacia, gde možete roniti i videti razne vrste riba među stenama. Azurna voda nudi egzotičnu atmosferu koja se idealno stapa sa okolinom. Takođe, ovo je jedna od plaža koju posećuju i nudisti.

Rt Liakas je prilično impresivno mesto i na putu za Paliolinos se možete zaustaviti da pogledate gigantske glinene stene zaronjene u more. Tokom silaska prema plaži videćete ostrvce Dias na kome je u antičko doba bio Zevsov hram. Velika količina životinjskih kostiju i komada keramike je pronađena na ovom lokalitetu. Kasnije je na mestu hrama izgrađen manastir od koga nažalost nema nikakvih tragova jer je sve porušeno u zemljotresu 1953. godine. Danas je tu pravoslavna crkva Panagia Vlahernon, s mnogo stepenica uklesanih u stenu koje vode od pristaništa. Svake godine (2. jula) hodočasnici dolaze brodovima iz Pesade u čast Sv. Diotise jer crkva pripada meštanima ovog sela.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Kefalonija-plaža-Avitos
Plaža Avitos (Avithos)
Kefalonija-plaža-Agios-Helis
Plaža Agios Helis
Plaža Spartia
Kefalonija-selo-Spartia
Spartia

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)