www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Antički gradovi

Antička Grčka je naziv koji se koristi za opisivanje sveta u kojem se govorilo grčkim jezikom u antičkim vremenima. Taj naziv se ne odnosi samo na područje današnje grčke države, nego i na područja naseljena Grcima u antičkim vremenima: Kipar, egejska obala Turska (tada poznata kao Jonija),Sicilija i južna Italija (poznata kao Velika Grčka), te razbacana naselja na obalama današnje Albanije, Bugarske, Egipta, Francuske, Hrvatske, Libije,Španije i Ukrajine.

Ne postoje određeni ili opšte prihvaćeni datumi početka i kraja razdoblja antičke Grčke. U uobičajenoj upotrebi to se razdoblje odnosi na celu grčku istoriju pre osnivanja Rimskog Carstva, međutim istoričari taj termin koriste preciznije. Tako neki autori u taj period uključuju i razdoblja minojske i mikenske civilizacije (od oko 1600. pre n.e. do oko 1100. godine pne.), dok drugi to osporavaju smatrajući da su te civilizacije, iako s grčkog govornog područja, dosta različite od kasnijih grčkih kultura, pa bi se trebale odvojeno svrstavati.

Prema tradiciji razdoblje antičke Grčke počinje prvim Olimpijskim igrama 776. pre n.e., ali većina današnjih istoričara proširuju taj termin do oko 1000.pre n.e. Tradicionalni datum kraja razdoblja antičke Grčke smatra se smrt Aleksandra Velikog 323. pre n.e., a razdoblje koje sledi naziva se helenističkim dobom.

Ovi su datumi dogovoreni među istoričarima dok neki autori smatraju civilizaciju antičke Grčke neprekinutim razdobljem koje je trajalo sve do dolaska Hrišćanstva u III veku posle Hrista.

Antičku Grčku neki istoričari smatraju temeljom kulture zapadnoevropske civilizacije. Grčka kultura je izvršila snažan uticaj na Rimsko Carstvo, koje je prenelo njen oblik po mnogim delovima Evrope. Civilizacija antičke Grčke je neizmerno uticala na jezik, politiku, obrazovanje, filozofiju, umetnost i arhitekturu modernog svijeta, posebno tokom renesanse u zapadnoj Evropi i ponovo tokom procvata neoklasicizma tokom 18. i 19. veka u Evropi i obema Amerikama.

Moć antičke Grčke dobro se može videti iz ostataka antičkih gradova širom zemlje, pa pogledajte samo neke od njih.

ANTIČKI GRAD OLINTOS

Ostaci Olintosa

Ostaci Olintosa

Olintos (Olynthos, Όλυνθος) je antički grad na Halkidikiju, izgrađen u plodnoj ravnici u između poluostrva Kasandra i Sitonija,  na udaljenosti od 4 kilometara od mora. Ostaci ovog grada nalaze se u tromeđi između mesta Portaria, Agios Mamas i Kalives, na oko 11 kilometara od mesta Nea Mudanja, odnosno na oko pola kilometra od današnjeg sela Olintos. Od Soluna ovo nalazište je udaljeno 69 kilometara jugoistočno.

Iz ostataka drevnog grada može se uočiti tzv. Hipodamov sistem gradnje, a mogu se videti i neki od najstarijih podnih mozaika u Grčkoj. Pročitajte celi tekst…

ANTIČKI GRAD POTIDEA

Ostaci zidina

Ostaci zidina

Naselje Nea Potidea nalazi se na samom ulazu na poluostrvo Kasandra, na njegovoj najužoj tački. Udaljeno je 66 kilometara jugoistočno od Soluna i čuveno je po kanalu koji odvaja poluostrvo Kasandra od unutrašnjosti Halkidikija. Kanal dužine 1.250 i širine 40 metara povezuje dva zaliva, Termaikos (Solunski) i Toroneos.

U VII veku pre nove ere Korinćani su na ovom mesto napravili snažnu koloniju Potidea, uvidevši strateški važan položaj na najužem delu poluostrva. Neki istoričari smatraju da je prethodno ovde postojao grad Palini, po kome je celo poluostrvo nosilo antičko ime. Pročitajte celi tekst…

ANTIČKI GRAD TORONI

Antički grad Toroni

Toroni (Τορώνη) je malo letovalište na jugu zapadne obale Sitonije, 21 kilometar posle Neos Marmarasa i 3 kilometra ispred naselja Porto Kufo. Udaljeno je 139 kilometara od Soluna, smešteno u zalivu u podnožju planine Itamos.

Toroni je naselje sa verovatno najbogatijom istorijom od svih naselja na poluostrvu Sitonija, a ostaci antičkog grada (Αρχαια Τορωνη), odnosno tvrđave Lekitus (Lecythus) i danas se mogu videti na rtu na južnom kraju plaže.

Naziv ovog naselja potiče iz mitologije, a Toroni (odnosno Torone) je bila supruga Proteja (Proteus), Posejdonovog sina. Pročitajte celi tekst…

ANTIČKI GRAD MENDI

Iskopine grada Mendi

Iskopine grada Mendi

Iskopine antičkog grada Mendi nalazi se u blizini Kalandre, mestu u unutrašnjosti poluostrva Kasandra, na njegovoj zapadnoj obali. Udaljeno je oko 2 kilometra od primorskog naselja Posidi, odnosno oko 105 kilometara južno od Soluna.

Antički grad Mendi, koji je doživeo jak ekonomski procvat zahvaljujući čuvenom mendijskom vinu i trgovini drvenom građom, bio je jedna od kolonija koje je osnovala Eretrija na poluostrvu Palini u VIII veku pre nove ere. Pročitajte celi tekst…

O Grčkoj

Ostale zanimljivosti

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Korisni telefoni tokom boravka na Kefaloniji

Korisni-telefoni

Tokom boravka na Kefaloniji od koristi Vam mogu biti važni brojevi telefona...

Antičke Olimpijske igre

anticke-olimpijske-igre-123

Pravi izvori o nastanku antičkih olimpijskih igara su izgubljeni u vihorima vekova...

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Lokalni saobraćaj na Lefkadi

Lokalni-Saobracaj-L3

Redovna autobuska linija (KTEL) često ide iz glavnog grada prema Nidriju i pokriva celu istočnu obalu Lefkade...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)