www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Geografija i klima Tasosa

Geografija

Tasos je deo Severoistočno-egejskih ostrva i najsevernije je u arhipelagu. Smešteno je u blizini grčkog kopna, samo 11 kilometara od sela Keramoti i delte reke Nestos te 31 km od Kavale. Geografski pripada regiji Istočna Makedonija i Trakija te prefekturi Kavala.
Površina Tasosa iznosi oko 390 kvadratnih kilometara što ga čini dvanaestim po veličini ostrvom u Grčkoj. Široko je 22,5 a dugačko 27 kilometara i gotovo je kružnog oblika. Dužina obale iznosi 95 km.

Glavni grad je Limenas koji je takođe i glavna luka i u njemu živi većina od oko 16.000 stanovnika koliko ih ima na ostrvu.

Plaža Golden Beach (Hrisi Amudia)

Plaža Golden Beach (Hrisi Amudia)

Što se tiče morfologije zemljišta, severna polovina je gotovo nepristupačna, sa strmim padinama i sastoji se uglavnom od trulog i škriljčanog tla. Potpuno suprotno, južni deo je prilično ravan, s blagom klimom i sastoji se od sedimentnih i krečnjačkih stena. Prema navedenom, ostrvo je podeljeno na dva dela, severni i južni, sa zamišljenom linijom koja počinje od sela Sotiros na zapadu i završava se malo južnije od sela Kinira na istoku.

Unutrašnjost ostrva je brdovita. Najviši vrh je Ipsarion sa nadmorskom visinom od 1.204 metra. Ostali vrhovi su Kranidi na 1.074 metra, Prorok Ilija na 1.108 m., Cucula na 857 metara i Fanos na 744 m. Planine su prekrivene borovinom i stablima kestena, ali su strašni požari između 1981. i 1993. godine uništili veliki deo šuma. Neki delovi su se polako oporavili od ove katastrofe, ali jugoistok još uvek nosi ožiljke.

Uzgajaju se masline, duvan i loza. Ove aktivnosti, uz vađenje kamena, ribolov, pčelarstvo i turizam, čine glavni izvor prihoda stanovništva Tasosa. U antici je ostrvo bilo izvor zlata i drugih sirovina. Danas je poznato po kamenolomima u kojima se vadi mermer koji čini tlo posebno belim na nekim delovima. Tlo je bogato i drugim mineralima. Nafta je otkrivena nedavno u moru i platforme se mogu videti na nekoliko mesta oko ostrva.

Klima

Budući da se nalazi u severnom delu Grčke, Tasos ima hladniju klimu nego većina drugih ostrva. Zima je vlažna i sa niskim temperaturama koje počinju da rastu od aprila. Proleća su blaga i sunčana, leta topla, ali temperature ne idu visoko kao na Kikladima.

O Grčkoj

Ostale zanimljivosti

Sivota~Aranžmani letovanje 2017

Sivota_Amos_setalica_l

Leto 2017 ~Hoteli i apartmani~

Lokalni saobraćaj na Lefkadi

Lokalni-Saobracaj-L3

Redovna autobuska linija (KTEL) često ide iz glavnog grada prema Nidriju i pokriva celu istočnu obalu Lefkade...

Znamenite ličnosti grčke istorije

Elefterios-Venizelos-HomePage

Elefterios Venizelos (grč. Ελευθέριος Βενιζέλος), jedan od najznačajnijih političara u modernoj Grčkoj istoriji...

Tradicionalni proizvodi i gastronomija Halkidikija

halkidiki-masline-1

Centralni i severni Halkidiki poznati su kao centar pčelarstva u Grčkoj.

Putno osiguranje

Uniqa_putno_osiguranje_tumb

Šta sve pokriva PUTNO osiguranje u inostranstvu?

Kefalonija

Fiskardo je jedino selo koje je 1953. preživelo zemljotres

Plaže, naselja, znamenitosti, zanimljivosti, korisne informacije, put do Kefalonije

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)