www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Lefkada-Nidri-8C

Nidri (Nydri)

GPS koordinate: 38.706644648281035N  20.710548162460327E

Lefkada-Nidri

Nidri

Mala luka Nidri je najpopularnije letovalište na Lefkadi. Privlači hiljade posetilaca svakog leta i odavde polaze i brodovi na obližnja ostrva. Ima populaciju od oko 800 stanovnika. Pripada opštini Elomenos. U ovoj regiji morfologija varira. Kombinacija je najveće plodne ravnice na ostrvu, Englimenos, s planinski lancima Platistoma, Vakeris, Neohori, Alatros i Fternos, sa plažama i turističkim naseljima koja posećuje hiljade turista.

Veliki zaliv Vlihos u zavetrini, proteže se duboko u kopno i odlična je prirodna luka, gostoljubiva za sve brodove koji plove u vodama Jonskog mora. Do pre nekoliko godina, Nidri i njegova okolina su bili ništa više od male ribarske zajednice. Većina stanovnika je živela u malim, poluplaninskim selima Rahi, Vafkeri i Platistoma, i bavili su se poljoprivredom, uzgojem stoke i ribolovom, kao i svi stanovnici ostrva. Danas je ceo priobalni pojas od sela Perijali pa sve do Vlihosa jedna skoro jedinstvena, turistički razvijena celina. Nidri je postao poznat 1963. kada je Aristotel Onazis kupio ostrvo Skorpios.

Plaža

Plaža

Sam grad je smešten u fjordu Nidri, jednom od najvećih fjordova izvan Norveške, 17 km južno od glavnog grada i 20 km severoistočno od naselja Vasiliki, na ulazu u dugačak i impresivan zaliv Vliho. Severno od mesta, u pravcu grada Lefkada, nalazi se plaža sa kristalnom vodom na kojoj možete uživati u zadivljujućem pogledu na ostrva Heloni, Skorpios, Sparti, Skorpidi i Maduri. Odlično je organizovana, sa dosta diving i centara za vodene sportove, sa neverovatnim pogledom, ali malo razočaravajuća – dugačka, uska, pretrpana i uglavnom sa grubljim šljunkom, iako su hrpe peska nabacane tu i tamo. Na samoj obali ima nekoliko sjajnih taverni, manjih hotela i apartmanskih kompleksa. More je plitko i mirno. Nidri ima sve za sjajan odmor na moru – veliki izbor mesta za jelo i piće, puno izleta brodom, puno sportova na vodi. Plaža može biti bolja, ali postoji puno lepših u neposrednoj blizini.

Nekada je bio mesto milijardera Aristotela Onazisa i do njegove smrti područje je ostalo prilično ekslkuzivno i nerazvijeno. U poslednjih nekoliko godina, međutim, izraslo je u najveće i najživlje mesto na ostrvu, s mnogo barova i taverni uz more. Njegova popularnost je u direktnoj vezi sa ljubiteljima jedrenja koji ga već dugo  koriste kao svoje sigurne luke kada su u ovim vodama. Lepa mala luka Nidri je stoga uvek puna malih ribarskih brodova, luksuznih jahti i jedrenjaka. Različiti događaji se organizuju tokom leta u Nidriju, od verskih proslava do zanimljivih kulturnih priredbi i izložbi.

Plaža

Plaža

Prvi red do mora u Nidriju se zove Akti Aristoteli Onasi (obala Aristotela Onazisa), po ovom brodskom magnatu čija statua stoji tu i gleda na njegovo ostrvo Skorpios. Područje oko Nidrija je prilično ravno i stoga idealno za vožnju bicikla ili za šetnju kroz maslinjake do vodopada u blizini Nidrija. Za one sa više energije, fantastičan pogled se pruža sa okolnih brda prekrivenih prelepim poljskim cvećem koje cveta u proleće i početkom leta.

Nidri je kao i grad Lefkas, kao što je već rečeno, jedna od glavnih destinacija za jedrenje na Jonskim ostrvima. Zbog svog položaja na zaklonjenoj istočnoj obali, more je obično mirno te stoga idealno za naučiti jedrenje. Tu se održava i godišnja regata (obično tokom septembra) koja je jedan od najvećih događaja u svetu jahtinga na Mediteranu. Nidri ima zanimljivu obalu punu zaštićenih i skrivenih uvala. Plaže su šljunkovite, ali je pesak dodavan na nekim mestima. Vodeni sportovi svih vrsta su široko dostupni, uključujući i mogućnost jedrenja i ronjenja u jedinoj Padi školi ronjenja na ostrvu. Još jedna dobra plaža nalazi se u mestu Desimi, oko 5 km južno od Nidrija.

Jedan od mnogobrojnih kafića

Jedan od mnogobrojnih kafića

Na raspolaganju su Vam i mnogi izleti brodom za istraživanje uvala i zaliva u okolini ili alternativno, mali motorni brodovi koji se mogu iznajmiti.

Nemački arheolog Wilhelm Dorpfeld koji je živeo i umro u Nidriju i čija statua stoji na rivi, u njegovu čast, verovao je da je Lefkas zapravo Homerova Itaka. U blizini Nidrija su ruine iz bronzanog doba koje je on iskopao i za koje je verovao da podržavaju njegovu teoriju.

Na nešto više od 3,5 km od Nidrija, odnosno laganom četrdesetominutnom šetnjom nalazi se mesto za piknik, Dimosari vodopad koji se takođe naziva i Vafkeri. Postoje dva vodopada, jedan mali, jedan veći i sve je spektakularnije što se više penjete. Nažalost, tokom špica sezone, vode ima vrlo malo.

Jedno od ostrva koja se nalaze preko puta Nidrija je Maduri koje pripada porodici Valaoritis od početka devetnaestog veka. Aristotel Valaoritis (1824. – 1879.) bio je jedan od najistaknutijih pesnika Grčke. Ostrvo je u privatnom vlasništvu, ali je pre nekoliko godina snimljeno u filmu „Fedora“.

Hoteli, taverne, restorani, kafići, barovi i noćni klubovi se mogu naći svuda po gradu i okolini. Nidri ima dobar izbor restorana koji služe grčku, italijansku i internacionalnu klopu, plus dobar izbor tradicionalnih grčkih taverni. Većina tih objekata nalazi se duž rive. Za posebno dobro iskustvo, krenite ka zaseoku Perijali, 1 km severno od Nidrija, gde se nalazi restoran koji služi lokalne proizvode vrhunskog kvaliteta. Perijali je divno ribarsko selo i letovalište. Izgrađeno je na padini Što omogućava fantastičan pogled na Jonsko more i ostrva Skorpios, Sparti i Heloni iz većine hotela. Tu je i nekoliko fantastičnih vila sa sopstvenim bazenom. U selu postoji jedan mini market i simpatični kafenio (tradicionalni kafić). Najbliže prodavnice su u Nidriju.

Perijali ima svoju sopstvenu plažu koja se zove Pasa i omiljena je među meštanima zbog kristalno čiste vode.

U Nidriju posetite mali muzej dok izvan mesta možete videti ostatke praistorijskog naselja, vodovod i neke kružne grobnice.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Lefkada-vodopadi
Vodopadi Dimosari-Nidri (Kataraktes, Vafkeri)
Lefkada-Desimi
Plaža Desimi (Dessimi)
Lefkada-Mikros-Jalos
Plaža Mikros Jalos (Ruda, Poros, Mikros Gialos)
Lefkada-Ligia-6T
Ligia (Lygia)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)