www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Lefkada-Karia-25C

Karia (Karya)

GPS koordinate: 38.75938761350007N  20.648674964904785E

Crkva Svetog Spiridona u daljini

Crkva Agios Spiridonas u daljini

Opština Karia se sastoji od tri sela, Karia, Egluvi i Pigadisanus. Planinsko selo Karia se nalazi na nadmorskoj visini od 500 metara, usred područja punog zelenila i lepih vodopada. Udaljeno je 7 km od obale, 13 km (jugozapadno) od grada Lefkada i isto toliko od Nidrija (na severozapad). Ispod sela je velika ravnica koja je veoma plodna i meštani je koriste za uzgoj pšenice, voćnjaka i vinove loze.

Ima oko 1.000 stanovnika i jedno je od najvažnijih naselja na ostrvu i jedno od najvećih sela. Područje u kom se selo nalazi je planinsko, lepo i puno drveća i izvora vode. Sastoji se od kamenih kuća i uskih ulica. Na glavnom trgu u selu stoji kamena fontana. Ovo je čuveni „Trg Karia“ sa dosta prilično starih stabala. Ovde možete uživati u klopi i u piću u tradicionalnim kafićima i tavernama. Možete videti bezbroj kaldrmisanih, uskih ulica, stare i renovirane kamene kuće izgrađene u tradicionalnom stilu, dvorišta s razbacanim klupama, crkve, vetrenjače, kamene zidove.

Stanovnici su ljubazni i gostoljubivi a još uvek možete videti žene koje nose tradicionalnu nošnju sa neobičnim motivima koji su jedinstveni u Grčkoj.  Izgrađena u lokalnom stilu, Karia je jedno od retkih mesta na ostrvu u kom se još uvek poštuju i čuvaju lokalna tradicija i običaji. Videćete žene koje sede ispred svojih kuća i štrikaju dok muškarci sede na seoskom trgu i vode isprazne razgovore.

Selo je poznato po vezovima

Selo je poznato po vezovima

Ovo selo je poznato po dobrim vezovima sa reprodukcijama tradicionalnih motiva (nadaleko poznata Karsaniki velonia). Primeri radova su izloženi u malom privatnom Muzeju folklora u selu. Teodoros Katopodis je sagradio ovaj muzej u čast Marije Kucohero koja je nakon nesreće u kojoj je izgubila ruku posvetila svoj život štrikanju na ovaj poseban način i podučavanju devojaka u selu ovoj novoj tehnici. Danas je poznata kao „tehnika Kucohero“. U muzeju ćete najbolje videti kako je narod ovog sela nekada živeo.

 

Svakog 11. avgusta se u selu može videti improvizacija tradicionalnog venčanja koja traje 4 dana. U centru sela se nalazi crkva Sv. Spiridona koja je sagrađena u kasnom 19. veku. Na kraju Karije se nalazi manastir svetog Jovana Krstitelja koji je sagrađen 1605. godine. Danas možete videti malo toga, veliki zid, drveni hram i kamene ćelije koje okružuju spoljašni deo manastira. Istorija manastira je bogata, dok je njegov doprinos privrednom i duhovnom životu sela neprocenjiv.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Lefkada-Muzej-Karya
Muzej folklora Marija Kucohero (Karia)
Lefkada-Engluvi-31T
Engluvi (Egluvi, Englouvi)
Lefkada-Katizma-21T
Plaža Katizma (Kathisma)
Lefkada-Agios Nikitas-23T
Agios Nikitas

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)