www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Kefalonija-plaža-Lepeda

Plaža Lepeda

Peščana plaža Stenovita plaža Za porodice sa decom Nema gužve Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Parking u blizini Smeštaj u blizini Plaža dostupna kolima

GPS: 38.17822326380616N  20.439870357513428E

Kefalonija-plaža-Lepeda

Plaža Lepeda

Lepeda je peščana plaža koja se nalazi na svega 2 km južno od Liksurija, drugog po veličini naselja na Kefaloniji i glavnog grada poluostrva Paliki. Ako dolazite trajektom iz Argostolija, kad se iskrcate u luku Liksuri krenite levo. Plaža se nalazi preko puta letovališta Lasi koje je sa druge strane zaliva.

Plaža Lepeda zbog boje peska mnogo podseća na Ksi ali ima mnogo lepšu vegetaciju.

Na levom kraju plaže su stenovite formacije koje su prava poslastica za ljubitelje snorklinga, a okružena je i prelepim zelenilom. Ova crvena peščana plaža s crvenom i narandžastom vodom je dugačka oko 300 metara i na pojedinim mestima prilično široka. Lepa je, ima crveni pesak kao Ksi, ali je manja i nema toliko ljudi. Mnogi je smatraju lepšom od Ksi jer je okružena divnim zelenilom.

Najbolji način da dođete do Lepede je automobilom koji možete da parkirate odmah pored plaže. Ovde možete uživati u predivnom pogledu na zaliv Argostoli, britanski svetionik (svetionik sv. Teodore) i planinu Enos. Stenovita formacija je u središtu plaže i stvara mali stenoviti bazen. Takođe, na plaži se nalaze manastir i pećina Agia Paraskevi do kojih se možete prošetati i koje ne vidite sve dok im skroz ne priđete (od ulaza na plažu idete desno). Crkva je sagrađena 1568. godine i to u steni, a 1668. su je monasi pretvorili u manastir koji je uništen u zemljotresu 1953.

Kefalonija-plaža-Lepeda

Prirodni bazen

Lokalne priče kažu da je voda koja kaplje iz zida pećine lek za infekcije oka. Religiozna strana plaže ne završava se manastirom i pećinom u kojoj ćete videti sveće i ikone već postoji i nova crkva sagrađena praktično na crvenom pesku Lepede. Neki delovi manastira su spaseni i sačuvani te su iskorišćeni za izgradnju crkve.

Na plaži možete posetiti manastir i pećinu Agia Paraskevi.

Lepeda je popularno čvorište i za turiste i za lokalno stanovništvo tokom leta. Na plaži postoji bar te nekoliko restorana, kafića i taverni koji se nalaze svega par metara od plaže, na putu koji vodi za Liksuri. Iza plaže ima i modernih apartmana. Na plaži nema prirodne hladovine ali kafići nude jednostavno rešenje u slučaju da počne vetar koji s vremena na vreme duva na ovoj obali. Postoje suncobrani i ležaljke kao i brodovi i kanui za iznajmiti. Plaža je idealno turističko odredište za porodice sa decom jer more nije previše duboko.

Nalazi se u slepom crevu i ako želite odavde da idete na Ksi ili bilo gde, morate da se vratite u Liksuri pa odatle da krenete u nove putešestvije.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Kefalonija-Liksuri-44T
Liksuri (Lixouri)
Kefalonija-plaža-Xi
Plaža Ksi (Xi)
Kefalonija-plaža-Megas-Lakos
Plaža Megas Lakos (Lakkos)
Kefalonija-manastir-Kipureon
Manastir Kipureon (Moni Kipuria, Kipoureon)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)