www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Kefalonija-Manastir-Kipureon

Manastir Kipureon (Moni Kipuria, Kipoureon)

GPS: 38.20352885436456N  20.34791350364685E

Kefalonija-Manastir-Kipureon

Manastir Kipureon

Manastir Kipureon (Μονή Κηπουραίων) je izgrađen na ivici strme litice sa prelepim pogledom na more i zalazak sunca. U njemu se čuvaju mnogo retke postvizantijske ikone.

Manastir Kipuria je stradao 1915. kada je francuska krstarica zbog guste magle bombardovala dimnjak misleći da je neprijateljski brod.

Nalazi se na poluostrvu Paliki, 12 km od Liksurija. Položaj ovog manastira je neverovatan jer je izgrađen na vrhu stene, 90 metara iznad mora. Pogled na Jonsko more, divlju obalu i strme bele litice je veličanstven i oduzima dah što čini mestom vrednim za posetiti ga ako ste u blizini. Zalazak sunca je takođe magičan.

Osnovan je 1759. godine od strane arhiepiskopa Paksija Hrisantosa Petropulosa. Ime je dobio po brojnim vrtovima koje su monasi negovali (“kipos“ na grčkom znači “vrt”).

Ukoliko je kapija zatvorena samo proverite da nije zaključana i slobodno uđite u dvorište. Za ulazak u crkvu Vam već treba pomoć monaha ali možete da se prošetate celim manastirskim kompleksom. Na svom vrhuncu je broj monaha dostizao čak 80. Mnogi istaknuti sveštenici su potekli iz ovog manastira i svojim duhovnim radom su pomogli razvoj ovog inače duhovno sušnog područja.

U manastiru danas živi samo jedan monah koji svaki dan srdačno dočekuje posetioce osim 25. marta i 14. septembra kada manastir slavi.

Kefalonia-manastir-Kipouria

Manastir Kipuria

Danas samo jedan monah živi u manastiru koji svaki dan srdačno dočekuje posetioce osim 25. marta i 14. septembra kada manastir slavi. Unutar manastira postoji prelepa zbirka crkvenih relikvija i postvizantijskih ikona. Priroda koja ga okružuje je bujna i zelena i sastoji se mahom od borovine. Posvećen je Blagovestima

Manastir Kipuria je stradao 1915. kada je francuska krstarica zbog guste magle bombardovala dimnjak misleći da je neprijateljski brod te 1953. godine u zemljotresu, ali ga je obnovio jedini monah koji i dan danas živi u njemu. Prvobitno je obnovljen samo katolikon (glavna manastirska crkva) da bi devedesetih godina započela obnova i drugih zgrada.

U crkvi možete da vidite čudesnu ikonu Blagovesti i lobanje osnivača manastira, Hrizantosa, Konstantinosa i Efroniosa. U manastiru se čuva i deo Svetog krsta koji je 1862. godine doneo ruski knez Vladimir Dolgoruki kao i mošti raznih svetaca te čudotvorna ikona Svete Petke, jedinstveno blago uništenog manastira Tafios.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Kefalonija-plaža-Petani
Plaža Petani
Kefalonia-Aghia-Tekli
Agia Tekli (Agia Thekli)
Kefalonija-Liksuri-44T
Liksuri (Lixouri)
Kefalonija-Lagadakia
Plaža Lagadakia

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)