www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Kefalonija-plaža-Pesada

Plaža Pesada (Pessada)

Peščana plaža Stenovita plaža Nema gužve Parking u blizini Plaža dostupna kolima Plaža dostupna samo peške

GPS: 38.10526348975524N  20.58627337217331E

Plaža Pesada (Πεσάδα) se nalazi u blizini istoimene luke i sela, 13 km jugoistočno od Argostolija. Mala luka je poznata širom ostrva jer je svakodnevno povezana brodskom linijom s Agios Nikolaosom na Zakintosu.

Kefalonija-plaža-Pesada

Peščana plažica Amos (Pesada)

U blizini luke ima nekoliko uvalica a Pesada je svakako najpoznatija. Udaljena je svega par stotina metara i sastoji se iz dva dela koja su poznata kao Amos i Vrisi ali u mnogim vodičima koriste zajednički naziv Pesada mada su plaže potpuno odvojene.

Prva (Vrisi), bliža luci, dobila je ime po ogromnoj količini vode koja ovuda teče tokom cele zime (vrisi je “česma” na grčkom). Čim krenete iz luke, posle 150 metara ćete sa leve strane videti stazu koja se spušta direktno na plažu koja je kombinacija peska i stena. Okružena je zelenilom i nema nikakve sadržaje. Druga, lepša od prve (Amos) je malo dalje i dobila je ime po uskom pojasu peska. Od luke krenite prema selu i posle dvestotinjak metara ćete videti asfaltni put sa leve strane. Tu skrenite i posle 150-200 metara nailazite na mali parking prostor, stepenice a potom i put koji Vas vodi do plaže (još nepunih 200 metara). Možete se i bućnuti na prvoj plaži (Vrisi) pa se obalom prošetati do druge. Ima nešto kamenja po stazi koja ih povezuje ali su vrlo blizu, a more je prelepo za kupanje.

Amos je veoma lepa ali mala peščana plaža okružena niskim liticama. Malo je poznata i većina kada dođe u luku biva razočarana jer misli da u mestu ne postoji plaža, ali ko je otkrije, biva prijatno iznenađen. Identična je plaži Klismata koja se nalazi nedaleko od nje.

Na Amosu nema ležaljki i suncobrana niti bilo kakvih turističkih sadržaja. Voda je tirkizno plava i veoma čista. S desne strane ćete videti stazu do mirnijeg stenovitog kutka. U blizini, na kraju naselja, nalazi se crkva Estravromenos.

Iz luke Pesada polaze trajekti za luku Agios Nikolaos Volimon na Zakintosu, poznatu i kao Skinari.

Samo naselje Pesada je vrlo malo i tradicionalno grčko selo s pomenutim nekomercijalizovanim plažicama i malom ribarskom lukom. Odavde imate odličan pogled na veliku peščanu plažu Lurdas preko puta s fantastičnom planinom Enos u pozadini. Selo ima veliku pomorsku tradiciju koja mu je tokom devetnaestog veka donela prosperitet.

Kefalonija-luka-Pesada

Trajekt sa Zakintosa pristaje u luci Pesada

Čudan prilazni put je širok u odnosu na većinu drugih po ostrvu ali kako se približavate luci, znatno se sužava. Kuće ovde imaju bašte pune prelepog šarenog cveća i biljaka. Selo je dosta ravno i zeleno, puno maslina. Ako volite ribolov onda je ova obala dobar izbor.

Zbog raznih ptica kao što su fazan i prepelica lovci ovde dolaze iz svih krajeva Grčke. Takođe možete degustirati i kupiti vino u lokalnoj vinariji. Sadržaji kao što su trgovine su ograničeni a postoji i cafe bar u neposrednoj blizini luke kao i smeštaj koji se svodi na manje hotele te vile i sobe za izdavanje.

Selo Pesada je ipak najpoznatije po luci u kojoj možete uhvatiti trajekt za Zakintos koji tokom leta polazi dva puta dnevno, ujutru u 07:45 i popodne u 18 časova. Pristaje u luci Agios Nikolaos Volimon (poznata i kao Skinari) na severozapadu Zakintosa odakle kreće nazad ka Kefaloniji u 9:45 i u 19:45. Do sela ne saobraćaju javni autobusi pa je moguće doći samo sopstvenim prevozom ili taksijem.

 

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Plaža Spartia
Kefalonijia-Agios-Tomas-
Plaža Agios Tomas (Agios Thomas)
Kefalonija-selo-Spartia
Spartia
Tvrdjava-Agios-Georgios
Tvrđava Agios Georgios

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)