www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Kefalonija-selo-Metaksata-Agia-Paraskevi

Metaksata (Metaxata)

GPS: 38.1232774N  20.5405782E

Metaksata (Μεταξάτα) je prilično malo tradicionalno selo smešteno u opštini Livatos na jugu Kefalonije, ispod niskog brda i u blizini mora. Poznato je po šarenim baštama i prilično lepom trgu. Ako pogledate na istok, videćete u daljini Enos koji stoji ponosno. Selo je udaljeno od glavnog grada ostrva oko 10 kilometara dok su veoma blizu sela Keramies, Svoronata i Peratata. U selu se nalazi sedište opštine Livatos kao i najveća škola u ovom području.

Kefalonija-Metaksata

Crkva Agia Paraskevi

Čuveni pesnik Lord Bajron je živeo 4 meseca u selu Metaksata pre nego što se pridružio Grčkom ratu za nezavisnost tokom koga je i umro, 1824. godine.

Lasi, Avitos i lepe plaže oko područja Svoronata su blizu, na otprilike 10 minuta. Oko 500 ljudi (493 po poslednjem popisu) živi u Metaksati a u prolećnim i letnjim meseci stanovništvo se povećava zahvaljujući onima koji se vraćaju na svoje ostrvo i stranim turistima koji borave u mestu.

Na mestu današnje Metaksate je postojalo antičko naselje. 1930. je profesor Marinatos otkrio grobnice iz mikenske ere – nekoliko hiljada godina pre Hrista. Tokom kasnijih iskopavanja su otkriveni brojni komadi grnčarije i sada se čuvaju u Arheološkom muzeju Kefalonije u Argostoliju.

Metaksatu je osnovao vizantinac Markantonios Metaksas koji se naselio u oblasti tada poznatoj kao Frantzata (Φρατζάτα) nakon pada Konstantinopolja 1453. godine i pokoravanja Hiosa. Metaksas se borio sa Konstantinom Paleologom. Selo je dobilo današnji naziv posle njegove smrti. Metaksata ima svoje važno mesto u istoriji Kefalonije jer je nakada bilo sedište nadbiskupije Kefalonije i dom prve štamparije na ostrvu. Selo je takođe dom revolucionara Andreasa i Konstantinosa Metaksasa koji su učestvovali u Grčkom ratu za nezavisnost na Peloponezu.

Statua Lorda Bajrona

Statua Lorda Bajrona

Najpoznatiji stanovnik sela je ipak bio Lord Byron koji je ovde živeo nekoliko meseci. Ovde je takođe napisao svoju epsku pesmu, Don Juan. Kefalonija je bila njegovo poslednje mesto prebivališta pre nego što se pridružio pokretu otpora u Mesolongiju na kopnu. Izgubio je život boreći se u Grčkom ratu za nezavisnost. Bio je inspirisan prirodnim lepotama ostrva i prijatnošću lokalaca. Njegov rad sadrži mnoge pesme nadahnute ljubavlju prema Kefaloniji. Statua Lorda Byrona se nalazi na glavnom trgu u Metaksati, u blizini crkve Agia Paraskevi. Odmah pored je kuća koja je sagrađena na mestu kuće u kojoj je Bajron živeo što se vidi na spomen ploči. Prvi sprat kuće je imao pet soba i kuhinju sa spoljašnjim kamenim stepeništem. Prizemlje se uglavnom koristilo kao skladište. Kuća je zajedno sa ostatkom sela uništena u zemljotresu 1953, a na njenom mestu je izgrađena ova nova, slična staroj. Grci se i danas s ljubavlju sećaju velikog pesnika.

“Ako sam pesnik, to dugujem grčkom vazduhu.” Ovo je prevod natpisa na ploči koja je postavljena na mestu Stene Lorda Bajrona koja se nalazi u selu Lakitra. Pored stene je još jedan natpis na grčkom i engleskom.

Danas je Metaksata još uvek malo i šarmantno selo mada je izgrađeno i nekoliko modernih objekata. Kombinacija je tradicionalnog i savremenog što privlači brojne posetioce, posebno tokom Uskrsa i leta. Područje oko sela je poznato lovište. Konačno, Metaksata je zajedno sa susednim selom Kurkumelata jedno od najživopisnijih područja na ostrvu.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Kefalonia-Kourkoumelata
Kurkumelata (Kourkoumelata)
Tvrdjava-Agios-Georgios
Tvrđava Agios Georgios
Kefalonija-Peratata
Peratata
Kefalonija-plaža-Avitos
Plaža Avitos (Avithos)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)