www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Kefalonija-selo-Lurdata

Lurdata (Lurdas, Lourdas, Lourdata)

GPS: 38.115921101680726N  20.63381552696228E

Lurdas (Λουρδάς) je mirna plaža i letovalište na južnoj strani Kefalonije, u opštini Livatos i prvenstveno je za turiste koji traže mirniji odmor i zaista je idealan za one koji žele da pobegnu od svega. Mnoštvo vila koje se izdaju je načičkano oko malenog sela i Lurdas nudi pravi grčki odmor. Ima sve, od savršene plaže do prelepog pejzaža i okoline. Gužve su mnogo manje nego u nekim drugim letovalištima na ostrvu. Počeo je da se razvija, ali to još uvek nije toliko primetno. Danas u mestu postoji nekoliko hotela koji su veoma mali. Selo je staro nekoliko stotina godina, ali izgleda veoma moderno jer su sve zgrade obnovljene posle zemljotresa. Što se smeštaja tiče, mnogi apartmani i vile su na samoj obali, dok su drugi u selu koje se nalazi na strmom brdu. Do sela i plaže se lako dolazi, lokalnim autobusima ili sopstvenim automobilom.

Kefalonija-selo-Lurdata

Selo Lurdata

Lurdas se nalazi se 18 km jugoistočno od Argostolija, u drugom po veličini zalivu na Kefaloniji, okruženo je zelenilom, gustom vegetacijom i prelepim vodopadima koji prolaze kroz planine. Istoimena plaža leži ispred malog naselja, a vrlo često se za čitavu oblast koristi naziv Lurdata. U pozadini je planina Enos sa svojim najvišim vrhom Megas Soros (1628 m.n.v.). Zbog toga mesto ima svoju specifičnu mikro klimu. Vegetacija se sastoji od čempresa, borova i maslina ali ćete takođe videti egzotične palme i banane. Do plaže se spuštate sa glavnog puta Argostoli – Poros. Put na dole je strm, krivudav i dug i kreće od sela Vlahata. Parking mesto ćete naći svuda duž plaže.

U blizini sela Lurdata se nalazi manastir Sisia koji je osnovao Sveti Franjo Asiški u 13. veku.

U okolini ali i po celom ostrvu ima mnogo znamenitosti koje vredi videti a veoma blizu su i glavni grad Argostoli i glavno letovalište Lasi. Obavezno posetite manastir Sisia koji je osnovo Sveti Franjo Asiški u 13. veku. Nekada je bio neverovatno bogat manastir čuven po svojim intelektualnim i talentovanim monasima kao što su slikari Gerasimos Kokinos i Cangorola. Stari manastir je razoren tokom zemljotresa, ali je kasnije obnovljen. Oko sela ima i lepih plaža i uvala koje vredi istražiti, a tu je i planina Enos sa spektakularnim pogledom na more ispod.

Kefalonija-plaža-Lurdas

Parking mesta ima dovoljno uz samu plažu

Selo je moderno, jednostavno, dobro projektovano i bez građevina iz perioda pre zemljotresa. Videćete divne male trgove kao i ogromni platan na glavnom trgu koji pravi sjajnu hladovinu malom tradicionalnom kafiću za jutarnju kaficu, čitanje knjige ili čašicu razgovora sa nekim od lokalaca što Vam omogućava Vam da udahnete barem mali deo autentičnog grčkog seoskog života dok uživate u kafi. Prošetajte oko sela među čemprese i masline i popijte piće u večernjim satima (nema divljih barova i pijanih turista). To je ono što može da se radi u Lurdasu.

U Lurdasu imate dobar izbor supermarketa i prodavnica suvenira. Osim kuća, vila i pomenutih hotela za smešta, selo Lurdas se sastoji od preko dvadeset dobrih restorana nekoliko minimarketa, rent a kar i rent a bajk agencija i nekoliko živopisnih muzičkih barova. Stvari su ovde prilično ležerne i posle duge šetnje niz brdo dolazite do plaže na kojoj Vas čeka pravo uživanje.

Lurdas, poznat i kao Lurdata, jedan je od najvećih zaliva na Kefaloniji i jedna od najatraktivnijih plaža na ostrvu. Peščano-šljunkovita je i proteže se dužinom od preko dva kilometra.

Plaža Lurdas je u potpunosti opremljena i dobila je Plavu zastavu za 2012. godinu.

Okružena je prelepim morem te šumama čempresa i borovine koja izgleda kao da se spušta niz padinu planine. Odmah pored je i plaža Trapezaki do koje se možete prošetati. S obzirom na veličinu zaliva i plaža, čak i u jeku letnje sezone možete bez problema da pronađete mirno mesto za sebe i svoju dušu. Voda je čista i obično mirna tako da je odlična za porodice. Ima spasilačku službu i dobila je Plavu zastavu za 2012. godinu.

Kefalonija-plaža-Lurdas

Plaža je u potpunosti organizovana

Plaža je u potpunosti organizovana, sa suncobranima, ležaljkama, tušem, malim snack barom i vodenim sportovima, a ima i dovoljno slobodnog mesta gde možete jednostavno spustiti svoj peškir. Na plaži nema prirodnog hlada, ali ima dosta mesta gde se možete skloniti od sunca i popiti piće ili nešto pojesti.

Osim toga, oko plaže ćete naći mnoge taverne u kojima se nudi lokalno ulovljena riba i povrće koje se uzgaja na sopstvenim parcelama plodnog zemljišta i kafiće s pogledom na more. Između taverni ćete videti bašte sa povrćem i nije retkost da vidite gazdu kako izlazi da bi ubrao neko voće ili povrće.

Kajaking je ovde glavna sportska aktivnost. Tura počinje od duge plaže Lurdas i ide južnom obalom Kefalonije. Obilaze se brojne nepristupačne peščane plaže i morske špilje. Na kraju stižete i do prelepe plaže Koroni sa finim peskom i kristalno čistim morem. Put završava u malom ribarskom selu Katelios. S obzirom da je tura organizovana, obezbeđen je povratak do polazne tačke.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Kefalonija-plaža-Lurdas
Plaža Lurdas (Lurdata, Lourdas)
Kefalonija-plaža-Trapezaki
Plaža Trapezaki
Kefalonijia-Agios-Tomas-
Plaža Agios Tomas (Agios Thomas)
Kefalonija-plaža-Pessada
Plaža Pesada (Pessada)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)