www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Kefalonija-plaža-Trapezaki

Plaža Trapezaki

Peščana plaža Za porodice sa decom Nema gužve Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Marina ili pristanište Parking u blizini Smeštaj u blizini Plaža dostupna kolima

GPS: 38.117993351762145N  20.609166026115417E

Peščana plaža Trapezaki (Τραπεζάκι odnosno „stočić“ na grčkom), nalazi se 15 km jugoistočno od Argostolija i 2 km od sela Lurdata, u zalivu Lurdas. Do nje se dolazi strmim ali dobrim putem iz sela Musata u kome ćete naći nekoliko taverni, prodavnica i pekaru. Ispred plaže postoji kafić i mali parking za kola. Ako dođete ranije možete da se parkirate i ispod nekog drveta.

Kefalonija-plaža-Trapezaki

Desni deo plaže Trapezaki

Podeljena je na dva dela malom marinom za lokalne ribare i motorne čamce. Glavna plaža (ova je zapravo poznata kao Trapezaki) je na desnoj strani, peščana je i ima beach bar koji iznajmljuje ležaljke i suncobrane. Ovde su po tradiciji stanovnici okolnih sela Musata, Poriarata i Afrato dolazili kako bi se okupali. U sredini (kod parkinga) je mala luka, a levo je peskovito-šljunkovita plaža.

Ako nastavite levo i udaljavate se od malog ribarskog mola, čekaju Vas tri dugačke plaže. Prva je Kaminia (ne mešajte je sa plažom Kaminia u Razakliju) koju od peščano-šljunkovitog (levog) dela plaže Trapezaki dele stene. Možete i da krenete od kafića i parkinga na plaži Trapezaki i posle stotinjak metara ćete videti stazu koja se spušta ka plaži Kaminia. I na ovoj plaži postoje ležaljke.

Od Trapezakija kreće niz od nekoliko plaža koji se nastavlja sve do Lurdasa.

Sledeća plaža je Kanali do koje se takođe može doći na dva načina. Prvi je preko stena sa upravo opisane plaže Kaminia, a drugi putem iz sela Musata. Videćete skretanje levo ka naselju Afrato koje prođete i skrenete za Vlahatu. Zatim ćete sa desne strane videti uzani asfaltni put kojim vozite nepunih 200 metara. Parkirajte automobil i spustite se betonskom stazom do plaže.

Poslednja u nizu pre dugačke, peščano-šljunkovite i potpuno organizovane plaže Lurdas (Lurdata) koja je 2012. godine dobila Plavu zastavu je Litero. Peščana je i ima ležaljke, suncobrane i tavernu. I do nje se dolazi ili preko stena sa plaže Kanali ili krivudavim putem iz centra sela Lurdata (prepoznaćete ga po velikom platanu). Kolima možete doći do iznad same plaže, ali je parkiranje problem jer je put uzan. Možete doći i sa plaže Lurdas preko male ribarske luke Litero.

Kefalonija-plaža-Trapezaki

Deo peščanog pojasa između plaža Trapezaki i Lurdas

Mesta sa suncobranima i ležaljkama se smenjuju sa drugim mestima koja su potpuno neorganizovana i na kojima uopšte nema gužve. Na ovom potezu obale ćete sigurno pronaći miran kutak samo za sebe, čak i u avgustu. Trapezaki i okolne plaže su stvarno lepe za decu jer nema struja i na pojedinim mestima je more plitko čak i nekoliko metara od obale. Nema sportova na vodi osim pedalina. Međutim, opština organizuje sportske utakmice među mladima u letnjim mesecima.

Letovalište Lurdas je veoma blizu i u njemu imate dosta turističkih sadržaja. Oblast je dobra za ljubitelje šetnji koji se mogu uputiti ka Karavadosu i plaži Agios Tomas ili putem ka selu Lurdata.

Ako ne želite da provedete ceo dan na plaži, a smešteni ste negde u okolini, ima mnogo toga da se vidi. Tu su pre svega manastiri Agios Andreas i Agios Gerasimos kao i tvrđava Agios Georgios sa panoramskim pogledom na oblast Livato. Na putu prema Skali se nalazi manastir Sisia.

Dosta taverni ćete naći na putu prema plaži Lurdas a ima ih i na putu kojim se spuštate iz sela Musata. U okolini ima i nekoliko hotela i vila za izdavanje a među njima je najpoznatiji hotel Trapezaki Bay sa restoranom i barom koji su otvoreni i za ljude sa strane a ne samo za goste hotela.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Kefalonijia-Agios-Tomas-
Plaža Agios Tomas (Agios Thomas)
Kefalonija-plaža-Lurdas
Plaža Lurdas (Lurdata, Lourdas)
Kefalonija-plaža-Pessada
Plaža Pesada (Pessada)
Kefalonija-Nacionalni-park-Ainos
Nacionalni park Enos (Ainos)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)