www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Kefalonija-nacionalni-park-Enos

Nacionalni park Enos (Ainos)

GPS: 38.139822262274976N  20.659918785095215E

Najviša planina na Kefaloniji, Enos, proteže se poput kičmene moždine kroz južni-jugoistočni deo ostrva. Ukupne je dužine 10 km a najviši vrh je Megalos Soros, na 1.628 metra nadmorske visine.  Planina Rudi je produžetak ovog lanca na severozapad a najviši vrh Giutari se uzdiže do 1.125 metara.

Kefalonija-planina-Enos

Pogled sa Enosa na obalu

Postoje mnoge popularne priče povezane s najvišom planinom na Kefaloniji. Najpoznatija je legenda o zmaju sa Enosa koji se zove Lukisas za koga se od strane lokalnog stanovništva verovalo da živi među ogromnim sivim stenama planine.

Na planini Enos se nalazi najviši vrh Kefalonije, Megalos Soros (1.628 metara nadmorske visine).

1962. godine, planina Enos je proglašena nacionalnim parkom od strane grčke države. Šumovito područje sada pokriva 2.826 hektara, a veći deo planine je isključivo pod jedinstvenom kefalonijskom jelom (Abies Kefalonika) koju karakteriše ravno deblo, bogatstvo lišćem u obliku piramide i karakteristične iglice. Jedan deo je pokriven crnim borom (Pinus Nigra) čije šume se nalaze na visini između 700 i 1200 metara. Na planini Rudi koja je produžetak ovog masiva na severozapad, potpuno suprotno, uz kefalonijsku jelu postoji veliki broj vrsta drveća i grmlja. Najviši vrh je Jiutari sa 1.125 metara nadmorske visine.

Flora uključuje mnoge vrste divljeg cveća i pečuraka a životinjski svet se sastoji od raznih vrsta gmizavaca, ptica kao što su detlić, kos i jastreb i sisara. Tu su konji Enosa, vrsta  kojoj, nažalost, preti izumiranje. Pripadaju rodu pindos konja i mali su, jaki i imaju veliku moć izdržljivosti. Žive u području manastira Zoodohos Pigi koji stoji među jugoistočnim vrhovima planine Enos, u blizini jedinog izvora vode na planini.

Kefalonija-nacionalni-park

Nacionalni park

Kada je vedar dan, pogled puca do Peloponeza, Etolije i ostrva Zakintos, Lefkada i Itaki.

U nacionalnom parku Enos žive mali konji koji su ugrožena vrsta.

 

Na ovoj planini nema skijališta, ali u severnom delu ima lepih pećina. Put koji prolazi preko planinskog venca povezuje jugozapadni sa istočnim delom ostrva i jedan je od retkih koji idu u planinu na čijim obroncima živi oko 3 do 4 hiljade ljudi.

Najlakši način da stignete do vrha je vožnja duž planinskog puta iz pravca severozapada ka predajnika. Ostavite automobil ovde i nastavite zemljanim putem pešaka oko 10 minuta dok ne dođete do stepenica na desno i putokaza. Ovim stepenicama se penjite još 10 minuta kako biste stigli do vrha.

Za one u kondiciji postoji dobro obeležena ruta koja počinje u Digaletu, na putu iz Samija za Poros. Vozite ili šetajte putem koji ide na zapad i ima putokaze za Enos. Zvanična pešačka ruta počinje u kamenolomu, oko kilometar izvan sela. Prođite kroz kamenolom i pratite znake koji sadrže beli kvadrat na žutoj pozadini (neki od ovih znakova su malo zarđali i više su crvene boje). Na svim glavnim saobraćajnicama postoje mapa i odmorište. Čak i leti ovde zna da bude hladno a ruta je dužine 6,5 kilometara.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Kefalonija-plaža-Lurdas
Plaža Lurdas (Lurdata, Lourdas)
Kefalonija-plaža-Koroni
Plaža Koroni
Kefalonija-selo-Katelios
Katelios
Kefalonija-manastir-Agios-Gerasimos
Manastir i pećina Agios Gerasimos

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)