www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Kefalonija-Kiklopski-zidovi

Kiklopske zidine antičkog grada Krani

GPS: 38.17149273998901N  20.521913766860962E

Kiklopske zidine (Κυκλώπεια τείχη) se nalaze 6 km istočno od Argostolija, na putu za Sami i u neposrednoj blizini nekadašnjeg dorskog hrama posvećenog Demetri. Prozvani su kiklopski zbog veličine i ljudi su zaista mislili da su ih izgradili jednooki divovi, kiklopi.

Način na koji su zidovi izgrađeni je i dalje obavijen velom tajne.

Kefalonija-kiklopske-zidine

Kiklopske zidine

Kiklopski zidovi i dalje stoje mada su na pojedinim mestima u dobrom stanju dok su drugi delovi srušeni. Neki su pak samo oštećeni a kisele kiše su imale štetan uticaj tokom godina. Najverovatnije su izgrađeni u 7. veku pre Hrista mada postoje indikacije da su postojali i ranije. Jedan su od najboljih primera inženjerstva zidova i jedan od najimpresivnijih arhitektonskih primeraka tog perioda.

Ogromni kameni blokovi korišćeni za izgradnju su sami po sebi impresivni i treba samo zamislite kako su doneti do ovde i kako su savršeno poravnati. Zidovi prolaze duž brda ” Logos” i ”Tragano Vuni”, a dugački su preko 2 km (nekada su bili dugački čak 4 km). Bili su ojačani sa 22 kule i izgrađeni od ogromnih kamenih blokova od lokalnog krečnjaka, a na zidu su postoje dve velike kapije od kojih je jedna bila u centru i formirala Dipilon (dve kapije sa kulom između).

Kefalonija-kiklopsi-zidovi

Veliki deo zidina je sačuvan i može da se vidi

Dolazak do zidova je prilično jednostavan. U neposrednoj su blizini glavnog puta koji ide od Argostolija za Sami. Kada budete u blizini sela Razata videćete znak za Kiklopske zidove. Ovaj znak Vas upućuje na asfaltni put koji malo dalje nije asfaltiran (zidovi se vide u daljini). Videćete veliki otvoreni prostor za parkiranje vozila. Odatle prošetajte do zidova.

Obujte čizme ili patike kao i duge pantalone ili farmerke kako biste zaštitili noge od bodljikavog grmlja. Ponesite vodu sa sobom obavezno a ako nemate kola možete uzeti taksi. Ne zaboravite da se dogovorite sa taksistom da Vas pokupi kasnije, jer je malo verovatno da ćete biti u mogućnosti da pronađete drugi taxi u ovom izolovanom području.

Zidovi su izgrađeni sa ciljem da zaštite antički grad-kraljevinu Krani i u blizini ćete pronaći ostatke građevina iz ovog grada koji se nalazio oko kilometar od Argostolija, na kraju lagune Kutavos sa pogledom na celu regiju. Bio je naseljen još u doba neolita.

Kefalonija-kiklopski-zidovi

Kiklopski zidovi su izgrađeni u 7. veku p.n.e.

Krani je bio jedan od gradova Kefalonije koji su bili deo kraljevstva koje se zvalo Antički Sami i dominiralo je Kelafonijom više od tri hiljade godina. Misterija obavija gradnju kiklopskih zidova. Poznati arheolog N. Kiparisis veruje da je istorija Kefalonije opisana u njima. Možete nakratko osetiti istoriju od antičkog doba pa sve do godina Rimskog carstva. Zlatno doba ovog ostrva je bilo tokom mikenskog razdoblja (oko 1500. p.n.e.) a posmatrajući ove zidove možemo naučiti mnogo o umetnosti fortifikacije tokom ovog perioda u kome je Kefalonija održavala veze sa Itakijem, Lefkadom i kikladskim ostrvima. Ovi odnosi su okončani nakon eksplozije vulkana Santorini.

U okolini se mogu videti i ostaci raznih objekata kao i dorski hram posvećen boginji Demetri i njenoj ćerki Persefon.

U Arheološkom muzeju u Argostoliju se čuva uklesan natpis “Triopis Damatri kai Kora” (u prevodu Triopida posvećuje ovo Demetri i njenoj ćerki Persefon). Ime žene koja je napravila ovu posvetu pokazuje drevnu vezu između ostrva i Mesinije jer se otac mitološke heroinae Mesinije zvao Triopas.

Na brdu Riza u blizini zidova postoje mnoge grobnice koje su postojale pre mikenskog perioda. Nažalost, opljačkane su i oštećene. Ovo brdo je služilo kao groblje antičkog grada Krani.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Kefalonija-Argostoli
Argostoli
Kefalonija-Most Drapano-20TT
Most Drapano (De Bose)
Kefalonija-plaža-Platis-Jalos
Plaža Platis Jalos (Platis Gialos)
Kefalonija-Makris-Jalos
Plaža Makris Jalos (Makris Gialos)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)