www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Kefalonija-manastir-Agios-Gerasimos

Manastir i pećina Agios Gerasimos

GPS: 38.16641913356076N  20.588014125823975E

Manastir Agios Gerasimos (Άγιος Γεράσιμος) se nalazi 16 km istočno od Argostolija, u blizini sela Valsamata i Fragata, u podnožju brda Enos i u njemu se čuvaju mošti Svetog Gerasimosa. Do 1554. manastir je bio posvećen Teotokosu i danas je najsvetija crkva na ostrvu. Izgrađen je na lepoj lokaciji i okružen je vinogradima.

Nedaleko od manastira, na brdu iznad letovališta Lasi, nalazi se crkva ispod koje je pećina u kojoj je Sveti Gerasim živeo u prvim godinama po dolasku na Kefaloniju.

Kefalonija-Manastir-Agios-Gerasimos

Manastir Agios Gerasimos

Agios Gerasimos je svetac zaštitnik Kefalonije. Rođen je kao Gerasimos Notaras, 1503. godine u Trikali u Tesaliji, u bogatoj aristokratskoj porodici Notaras. Otac mu se zvao Dimitrios a majka Kali. Otac mu je poreklom bio iz vizantijske aristokratske porodice Notarades. Gerasimos je odrastao i školovao se kao i svako dete iz visokog staleža tog vremena. Vredi napomenuti da je njegov pradeda bio Lukas Notaras, poslednji ministar Vizantije i rođak Konstantina Paleologa. Kada mu je bilo dvadeset godina odlučio je da ode na Zakintos koji je bio važan centar kulture toga doba. Uprkos mletačkoj okupaciji vladala je atmosfera renesanse, potpuno suprotno uslovima koji su prevladavali u ostatku zemlje kojom su vladali Turci.

Kasnije biva rukopoložen na Svetoj gori da bi zatim otišao u Jerusalim gde je živeo 12 godina. Posle toga je bio na Kritu i Zakintosu i konačno stiže na Kefaloniju, u Omalu i obnavlja crkvu Uspenja Bogorodice te osniva današnji manastir, 1560. godine. Nazvao ga je “Novi Jerusalim”.

Prvih 5 godina po dolasku na Kefaloniju, Agios Gerasimos je živeo u pećini s dve prostorije koja se nalazi na brdu iznad današnjeg turističkog naselja Lasi (GPS: 38.159866784342924, 20.48621356487274), u blizini manastira i možete je posetiti kao i crkvu koja nosi ime Odos Spiliu Agios Gerasimu koja je izgrađena iznad. Videćete i merdevine kojima se možete spustiti u pećinu ispod, kroz uski tunel u samu ćeliju gde je Agios Gerasimos proveo svoj monaški život. Unutra možete da vidite razne predmete koji su mu pripadali. Vredi napomenuti da dubina pećine dostiže 3 metra dok u nekim delovima mora da se puzi.

Crkva na brdu iznad letovališta Lasi

Crkva na brdu iznad letovališta Lasi

Još uvek se smatra jednim od omiljenih svetaca u grčkoj istoriji, a njegovim posmrtnim ostacima se klanjaju grčki hodočasnici iz cele zemlje i rasejanja. Bio je poznat kao učitelj i iscelitelj. Umro je 15. avgusta 1579. godine, a dve godine kasnije je njegovo telo ekshumirano. Međutim, nisu uočene nikakve promene. Osam meseci kasnije je telo ponovo ekshumirano, ali još uvek nije bilo promena. Crkvene vlasti Kefalonije stoga upućuju peticiju Carigradskoj patrijaršiji koja proglašava Gerasimosa Notarasa svecem.

Svake godine se održavaju dva festivala posvećena Agios Gerasimosu, uz sudelovanje hiljada hodočasnika iz svih krajeva Grčke. Prvi je 16. avgusta što je datum njegove smrti (umro je zapravo 15. avgusta ali se to poklapa sa Velikom Gospojinom pa je pomeren za jedan dan) dok je drugi 20. oktobra kada je njegovo telo ekshumirano. Osim ovih, postoji još nekoliko značajnih dana koji se ipak obeležavaju skromnije. To su 23. avgust (“devet dana” nakon Uspenja) te 26. oktobar.

Proslave dva najznačajnija datuma su praćene litijama tokom kojih se mošti sveca nose pod platan (poznat kao Svečev platan jer ga je zasadio lično Sveti Gerasim) i na bunar koji je on iskopao svojim rukama i danas je poznat kao Sveti bunar. Kada se telo stavi na bunar, nivo vode raste. U povratku ljudi leže na zemlji i kovčeg prolazi preko njihovih tela jer se nadaju da će im njegova čudesna moć pomoći i izlečiti ih. Ovoj ceremoniji prisustvuju predstavnici crkvene i političke vlasti iz cele Grčke kao i hiljade ostrvljana i drugih znatiželjnika, a kao i sve u Grčkoj, praćena je velikim festivalom sa muzikom i plesom te mnoštvom hrane i vina.

Kefalonija-manastir-Agios-Gerasimos

Manastir Agios Gerasimos

Sveti Gerasim je umro 15. avgusta 1579. i patrijarhat ga je proglasio svetim 1622. godine. 20. oktobra 1581. (ili 1582.) su uklonjene njegove svete relikvije koje se i dalje čuvaju kako bi blagoslovile vernike. Mošti sveca se čuvaju u srebrnom kivotu od duplog stakla koji je smešten iznad svečeva groba u staroj crkvi, tačno ispred ulaza.

Na ovom području su sačuvana dva velika platana koje je zasadio Svetac, tri velika bunara i 37 manjih koje je iskopao svojim rukama i dva polja koja je razvio i na njima radio.

Nova veličanstvena crkva Sveca završena je 19. jula 1992. godine i nalazi se unutar manastirskog kompleksa, a pored svih pomenutih, postoje još dve zgrade. U jednoj su monahinje dok druga služi za smeštaj vernika koji povremeno dolaze.

Mnogi starosedeoci ostrva daju deci imena po Svetom Gerasimu (skraćeno Makis) kao omaž svetitelju koji ih štiti. U Njujorku postoji crkva Svetog Gerasima koju su osnovali stanovnici Kefalonije koji su emigrirali u Ameriku početkom 20. veka.

Manastir možete posetiti u periodu od 7 do 13 i od 15 do 21 čas.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Tvrdjava-Agios-Georgios
Tvrđava Agios Georgios
Kefalonija-Peratata
Peratata
Kefalonijia-Agios-Tomas-
Plaža Agios Tomas (Agios Thomas)
Kefalonia-Metaxata-Agia-Paraskevi
Metaksata (Metaxata)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)