www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Kefalonija-Hatzoklu-Spartia

Plaža Spartia (Klimacias, Klimatsias, Hatzokli)

Peščana plaža Stenovita plaža Nema gužve Taverna ili kafić na plaži Parking u blizini Smeštaj u blizini Plaža dostupna kolima

GPS: 38.103266861207274N  20.575321912765503E

Kefalonija-Hatzokli-Klimatsias-Spartia

Plaža Klimacias, ribarski mol i Hatzokli u daljini

Spartia (Σπαρτιά) je zajednički naziv za dve peščane plaže ispod istoimenog selu na južnoj obali Kefalonije, oko 12 km od Argostolija i u blizini aerodroma. Plaže leže u području Livatos čije su prirodne lepote ostale netaknute uprkos razvoju turizma. Uslovi za jedrenje i wind surfing su idealni pa ćete videti dosta jedrenjaka blizu obale. Od sela Spartia koje je malo dalje od obale se stiže ili putem ka rtu Liakas (južno od sela) ili putem koji prolazi sa istočne strane sela (spušta se na jugoistok) i koji je bliži ali uži.

Pojas obale koji je poznat kao Spartia se u stvari sastoji od plaža Klimacias (Klimatsias) i Hatzokli koje ne vidite dok ne izađete iz automobila koji možete da parkirate pored restorana. Videćete maleni mol koji koriste lokalni ribari i desno od njega plažu Klimacias a levo Hatzokli. Obe su peščane i bez ležaljki i suncobrana i bilo kakvih sadržaja.

Spartia je zajednički naziv za dve peščane plaže, Klimacias i Hatzoklu.

Veća je gužva na desnoj plaži (Klimacias) jer je ipak bliže parkingu i restoranu dok na Hatzokli imate malo više privatnosti. Na levom kraju ove udaljenije plaže ćete videti karakteristične visoke bele glinene litice koje stvaraju zaklonjenu luku za male brodove i koje su zaista impresivni geološki fenomeni. Na desnom kraju plaže Klimacias ćete u moru videti stenovite ploče sa fosilnim ostacima školjki na kojima se pojedini ljudi sunčaju.a oblast je dobra i za snorkling.

Pored Spartije se nalaze još dve plaže, Termanti i Klismata koje su malo teže dostupne.

Kefalonija-Klimacias-Hatzokli-Spartia

Plaža Klimacias

Na ove plaže je generalno bolje svratiti na kupanje-dva a ne ostati ceo dan jer nema sadržaja. Doduše, odmah iznad je pomenuti kafe-restoran kraj koga ste parkirali kola a u blizini imate i kafe-bar u hotelu Panas. Osim ovog, u okolini ima još nekoliko objekata namenjenih smeštaju turista. Između plaže i hotela Panas ćete videti malenu crkvu Agios Nikolaos.

Kada se spuštate ka obali (ne putem prema rtu Liakas već onim užim koji prolazi sa istočne strane sela Spartia), na raskrsnici kod Vigla Bay resorta koja se nalazi oko 250 metara pre plaže možete da ne produžite pravo (tačnije ulevo) već da skrenete desno i posle nekih 100 metara ćete sa leve strane videti strmu stazu koja vodi do šljunkovite plaže Termanti (stazom se spuštate oko 200 metara) na kojoj nema nikakvih sadržaja niti objekata.

Ako ne želite na ovu, imate još jednu plažu koja je u blizini i dosta je veća od ove prve. Prođite stazu koja vodi za plažu Termanti i vozite još nekih 500-600 metara, dolazite na raskrsnicu, idete levo i posle 200 metara opet levo. Videćete zemljani put koji vodi ka plaži Klismata, ali ne možete dalje kolima (osim, naravno, terencem) već lagano pešaka oko pola kilometra. Ako, pak, hoćete na neku od ove dve plaže posle kupanja na plaži Spartia (Klimacias i Hatzokli), kada krenete nazad, posle 250 metara dolazite na rasrksnicu kod Vigla Bay resorta i tu idete levo a ne desno. Dalje kako je opisano.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Kefalonija-plaža-Pessada
Plaža Pesada (Pessada)
Kefalonija-selo-Spartia
Spartia
Kefalonija-plaža-Paliolinos
Plaža Paliolinos
Tvrdjava-Agios-Georgios
Tvrđava Agios Georgios

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)