www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Kefalonija-selo-Zola

Zola

GPS: 38.31101948032927N  20.469481945037842E

Selo Zola (Ζόλα) se nalazi u zapadnom delu Kefalonije, na severnoj strani poluostrva Paliki. Deo je klastera 8 sela koja čine područje Tinia. Nalazi se oko 2,5 km od glavnog puta koji povezuje Argostoli sa Liksurijem. Od Argostolija je udaljeno oko 21, a od Liksurija oko 18 kilometara (severno).

Kefalonija-selo-Zola-crkva

Seoska crkva

Do sela se dolazi planinskim putem i gore visoko ćete uživati u prelepom krajoliku, a odatle je lako doći do mnogih lepih plaža i drugih sela. Do mesta saobraća i lokalni autobus. Zola je jedinstveno primorsko selo, blagosloveno svojim peščanim plažama, uvalama i lukom sa nekoliko taverni. Što se smeštajnih opcija tiče, na raspolaganju su Vam mnoge sobe i apartmani kao i hotel veoma blizu plaže. Smeštaj se uglavnom bukira unapred jer je tokom jula i avgusta sve puno. Ima i dosta vila sa bazenima.

U ovom selu ćete naći mir i tišinu. Zola je vrlo tradicionalno selo ušuškano na padini brda sa pogledom na zaliv Agia Kiriaki i ima sve sastojke za savršen i opušten odmor. Netaknuta prirodu, divlji raj, lepe plaže… U i oko sela postoji nekoliko taverni i jedan snek bar na plaži Vuti.

Ako ste malo više avanturističkog duha možete iznajmiti brodić koji će Vam omogućiti da istražite neke od prilično skrivenih uvala duž ove obale. U blizini sela ima nekoliko fenomenalnih plaža od kojih ćemo sada pomenuti samo neke: Vuti (Zola), Agia Kiriaki i Fteri. Vuti (Vouti) se nalazi odmah ispod sela. Krenite nizbrdo ka obali i doći ćete do mesta gde se razdvajaju putevi za plažu Vuti i luku Zola.

Kefalonija-selo-Zola-Vuti

Plaža Vuti ispod sela

Lotza je bila i još uvek je glavno mesto okupljanja u selu. Ovaj široki trg se nalazi u blizini crkve Ipapanti. Ovde stari razgovaraju o “dobrim starim vremenima”. Mnogi govore o brojnim crkvama koje su nekada bile svuda u i oko sela. Čini se da je u prošlosti svaka velika porodica imala crkvu. Danas ih u selu ima ukupno 2 i to su Ipapanti i Agios Dimitrios.

Zola je progresivno selo sa modernim kućama. Broj stanovnika sela je u porastu, a prosečna starost opada. Leto na selu je sve više navika mnogih Grka, Italijana, Britanaca i drugih što nije bio slučaj do pre par godina.

Selo i njegovi meštani su preživeli razna politička previranja i piratske invazije u dalekoj prošlosti. Nedavni veliki događaj u životu sela je bio zemljotres 1953. Do tog trenutka se živelo uobičajeno. Ovi vredni ljudi su imali pune ruke posla. Bavili su se poljoprivredom i ribolovom. Bilo je među njima i stolara, tesara, proizvođača vina i maslinovog ulja. Građevinski materijali kao što je kreč su se lokalno proizvedili kao i ugalj. Žene su pravile vunene pulovere, kape, čarape i druge odevne predmete.

Plaža Agia Kiriaki je dugačka i prilično posećena. U početku je šljunkovita ali se dalje mešaju pesak i šljunak. Iako je poznata, zahvaljujući veličini uvek možete da nađete neki miran kutak i uživate u bistroj plavoj vodi i sadržajima, mada je plaža generalno nekomercijalna. Zaliv je idealan za one koji vole ronjenje i ribolov. Naziv Agia Kiriaki se odnosi i na čitav zaliv, mada većinu putnika asocira na ovu dugačku plažu.

Kefalonija-Agia-Kiriaki

Na plaži Agia Kiriaki nikada nema velike gužve

Na levom kraju je mala ribarska marina gde možete iznajmiti motorne čamce i obići neke od pomenutih skrivenih uvalica i plažica duž ove obale Kefalonije. Najlepša je svakako Fteri koja je iza plaže Vuti (Zola) a jedna uvala se nalazi i desno od plaže Agia Kiriaki, iza dva rta.
Na plaži Agia Kiriaki postoji lokalna taverna kao i kantina gde možete iznajmiti ležaljke i suncobrane.

Plaža Agia Kiriaki se sastoji iz 2 dela. Bolja je varijanta spustiti se kolima na zapadni (levi ako gledate prema moru, bliže luci) jer je zemljani put kojim se spuštate na istočni kraj iz sela Agonas samo za džipove. Zapadni i istočni deo su spojeni kolskim putem koji ide iznad same plaže (kombinacija zemljanog i makadama ali skroz korektan) i na kraju imate parking.

Do zapadnog dela plaže se može doći na dva načina. Prvi je iz sela Agonas, asfaltnim putem dužine oko 3 kilometra. Idete samo pravo i vozite oprezno jer ima dosta krivina.

Drugi način je iz sela Zola. Kada krenete nizbrdo ka obali, videćete putokaz pravo za plažu Vuti i desno za plažu Agia Kiriaki. Idete desno i spuštate se do obale. Sa leve strane je mala ribarska luka i takođe mali parking dok uzak put desno nastavlja iznad plaže do koje se stiže posle nepunih 200 metara.

 

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Kefalonija-Mirtos-Myrtos
Plaža Mirtos (Myrtos)
Kefalonija-Agia-Kiriaki
Plaža Agia Kiriaki (Kyriaki)
Kefalonija-plaža-Petani
Plaža Petani
Kefalonija-Ateras-seoska-crkva
Ateras (Atheras)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)