www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Kefalonija-Ateras-crkva

Ateras (Atheras)

GPS: 38.31747615015205N  20.41680335998535E

Seoska crkva

Seoska crkva

Ateras (Αθέρας) je prilično malo ali lepo, tradicionalno planinsko selo sa oko 200 stanovnika. Smešteno je visoko u severozapadnom ćošku poluostrva Paliki, 14 km severno od Liksurija i 32 km severozapadno od Argostolija. Okruženo je obradivim zemljištem koje u velikoj meri podupire njegovu ekonomiju. U selu postoji i nekoliko domaćinstava koja se bave izdavanjem soba turistima.

Uživaćete u predivnom panoramskom pogledu s vrha sela. Ateras je morao uglavnom da se obnavlja nakon potresa 1953. Jedan od stanovnika je napravio lonac od stare podvodne mine iz Drugog svetskog rata.

Na ulasku u selo vidimo crkvu „Agia Paraskevi“ koja slavi 26. jula i toga dana se organizuje proslava na glavnom seoskom trgu na kome se nalazi lepa crkva Evangelistria s elegantnim vratima i zvonikom koji je izgrađen 1933. godine. Zbog činjenice da je u prošlosti dosta zemljotresa pogodilo Kefaloniju, većina zvonika se gradi daleko od drugih objekata kako bi se sprečilo da padnu na susedne zgrade tokom budućih potresa koji su česti u Jonskom moru.

Zaliv i plaža ispod sela

Zaliv i plaža ispod sela

Ispod sela se nalazi istoimena peščana plaža (poznata i kao Agios Spiridonas).

Šetnja do plaže traje prilično dugo jer se selo nalazi visoko u brdima. Put je strm, ali imate fantastičan pogled na okolinu i zaliv u kome je plaža. Sa jedne strane zaliva je mala luka u kojoj se male ribarske barke njišu gore-dole na nežnim talasima dok je na drugoj plaža pristojne veličine. Mirna je, bez gužve, peščana (ima i šljunka na pojedinim mestima) i sa čistom i plitkom vodom.

Na plaži postoji taverna koja je tradicionalna i pomalo rustična, a između nje i peščanog dela postoji pojas trave. Plaža je u obliku potkovice i gleda na maleno ostrvo Averonisi koje se nalazi u sredini zaliva. Averonisiju je dom brojnih galebova i drugih ptica. Plaža i zaliv su okruženi brdima prekrivenim borovinom. U prošlosti su ovu uvalu koristili šverceri za skrivanje dok je danas ovo područje i dalje netaknuto turizmom.

Sa leve strane (ako gledate ka vodi), smeštena u stenama, stoji veoma čudna plava crkva Svetog Spiridona. Osim crkve, druge dve znamenitosti su ostaci stare prese za masline i ruševine kule.

Iako mnogi veruju da je ovo mesto Homerovog avanturiste i legendarnog kralja Itake, Odiseja, Ateras je poznat samo nekolicini mornara jer je savršeno mesto za bacanje sidra i mirnu noć. Ovde ne postoje prodavnice tako da ćete morati sve da ponesete iz sela Ateras. Ali u tome je i lepota ovog mesta.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Kefalonija-plaža-Ateras
Plaža Ateras (Atheras)
Kefalonija-Agia-Kiriaki
Plaža Agia Kiriaki (Kyriaki)
Kefalonija-plaža-Petani
Plaža Petani
Kefalonija-selo-Zola
Zola

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)