www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Kefalonija-Agia-Kiriaki

Plaža Agia Kiriaki (Kyriaki)

Peščana plaža Šljunkovita plaža Za porodice sa decom Nema gužve Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Marina ili pristanište Parking u blizini Plaža dostupna kolima

GPS: 38.31050174331464N  20.48850417137146E

Nedaleko od čuvene plaže Mirtos, na početku poluostrva Paliki i na samo 2 km od sela Agonas (Angon), naći ćete plažu Agia Kiriaki (Αγία Κυριακή). Videćete znakove za plažu ili iz sela Angon ili Zola.

Kefalonija-Agia-Kiriaki

Na plaži nikada nema velike gužve

Plaža je dugačka i prilično posećena. U početku je šljunkovita ali se dalje mešaju pesak i šljunak. Iako je poznata, zahvaljujući veličini uvek možete da nađete neki miran kutak i uživate u bistroj plavoj vodi i sadržajima, mada je plaža generalno nekomercijalna. Zaliv je idealan za one koji vole ronjenje i ribolov. Naziv Agia Kiriaki se odnosi i na čitav zaliv, mada većinu putnika asocira na ovu dugačku plažu.

U malenoj luci na levom kraju plaže možete iznajmiti čamac i obići nekoliko skrivenih uvalica u blizini.

Na levom kraju je mala ribarska marina gde možete iznajmiti motorne čamce i obići neke od mnogobrojnih skrivenih uvalica i plažica duž ove obale Kefalonije. Najlepša je Fteri koja je iza plaže Vuti (Zola) a jedna uvala se nalazi i desno od plaže Agia Kiriaki, iza dva rta.

Na plaži Agia Kiriaki postoji lokalna taverna kao i kantina gde možete iznajmiti ležaljke i suncobrane a još jedan bar postoji veoma blizu (možete pešaka), na prelepoj plaži Vuti do koje se dolazi iz sela Zola relativno dobrim neasfaltiranim putem.

Kefalonija-Agia-Kiriaki

Plaža Agia Kiriaki

Plaža Agia Kiriaki se sastoji iz 2 dela. Bolja je varijanta spustiti se kolima na zapadni (levi ako gledate prema moru, bliže luci) jer je zemljani put kojim se spuštate na istočni kraj iz sela Agonas samo za džipove. Zapadni i istočni deo su spojeni kolskim putem koji ide iznad same plaže (kombinacija zemljanog i makadama ali skroz korektan) i na kraju imate parking.

Do zapadnog dela plaže se može doći na dva načina. Prvi je iz sela Agonas, asfaltnim putem dužine oko 3 kilometra. Idete samo pravo i vozite oprezno jer ima dosta krivina.

Drugi način je iz sela Zola. Kada krenete nizbrdo ka obali, videćete putokaz pravo za plažu Vuti i desno za plažu Agia Kiriaki. Idete desno i spuštate se do obale. Sa leve strane je mala ribarska luka i takođe mali parking dok uzak put desno nastavlja iznad plaže do koje se stiže posle nepunih 200 metara.

Kefalonia-Agia-Kiriaki

Mala ribarska luka pored plaže Agia Kiriaki

Do sela Zola se dolazi planinskim putem i gore visoko ćete uživati u prelepom krajoliku. Do mesta saobraća i lokalni autobus, a što se smeštajnih opcija tiče, na raspolaganju su Vam mnoge sobe i apartmani kao i hotel veoma blizu plaže. Smeštaj se uglavnom bukira unapred jer je tokom jula i avgusta sve puno. Ima i dosta vila sa bazenima.

U ovom selu ćete naći mir i tišinu. Zola je vrlo tradicionalno selo ušuškano na padini brda sa pogledom na zaliv Agia Kiriaki i ima sve sastojke za savršen i opušten odmor. Netaknuta prirodu, divlji raj, lepe plaže… U i oko sela postoji nekoliko taverni i jedan snek bar na pomenutoj plaži Vuti.

Lotza je bila i još uvek je glavno mesto okupljanja u selu. Ovaj široki trg se nalazi u blizini crkve Ipapanti. Ovde stari razgovaraju o “dobrim starim vremenima”. Mnogi govore o brojnim crkvama koje su nekada bile svuda u i oko sela. Čini se da je u prošlosti svaka velika porodica imala crkvu. Danas ih u selu ima ukupno 2 i to su Ipapanti i Agios Dimitrios.

Kefalonija-Zola

Selo Zola

Zola je progresivno selo sa modernim kućama. Broj stanovnika sela je u porastu, a prosečna starost opada. Leto na selu je sve više navika mnogih Grka, Italijana, Britanaca i drugih što nije bio slučaj do pre par godina.

Selo i njegovi meštani su preživeli razna politička previranja i piratske invazije u dalekoj prošlosti. Nedavni veliki događaj u životu sela je bio zemljotres 1953. Do tog trenutka se živelo uobičajeno. Ovi vredni ljudi su imali pune ruke posla. Bavili su se poljoprivredom i ribolovom. Bilo je među njima i stolara, tesara, proizvođača vina i maslinovog ulja. Građevinski materijali kao što je kreč su se lokalno proizvedili kao i ugalj. Žene su pravile vunene pulovere, kape, čarape i druge odevne predmete.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Kefalonija-selo-Zola
Zola
Kefalonija-Mirtos-Myrtos
Plaža Mirtos (Myrtos)
Kefalonija-Ateras-seoska-crkva
Ateras (Atheras)
Kefalonija-Agia-Efimia
Agia Efimia

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)