www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Kefalonia-Agia-Efimia

Agia Efimia

GPS: 38.30229743342305N  20.597755908966064E

Kefalonija-selo-Agia-Efimia

Simpatična luka u selu Agia Efimia

Selo Agia Efimia (Αγία Ευφημία) se nalazi 28 km severoistočno od Argostolija (preko sela Pilaros, Makriotika i Drakopulata odnosno 32 km preko Samija te 36 putem koji vodi na sever prema Fiskardu pa zatim skreće na istok) i 35 km severoistočno od Liksurija.

Nekada samo lepo malo ribarsko selo, danas je ovo zanimljivo turističko mesto sa brojnim ribljim tavernama i malim hotelima oko luke. Agia Efimia je takođe polazna tačka za izlete oko ostrva. Selo je izgrađeno oko slikovite luke koju posećuje na hiljade turista i jedrilica svakog leta. Privlači ih lepa plaža, čisto more, kao i široke ulice i zanimljive građevine. Agia Efimia se nalazi na istočnoj obali Kefalonije, preko puta ostrva Itaki (Itaka), a suprotno, na zapadu, naći ćete poznatu plažu Mirtos.

Pre zemljotresa (1953.), ovo primorsko selo je bilo jedan od važnijih trgovačkih centara na ostrvu, ali je celo uništeno kao i mnoge od starih zgrada nakon čega je kompletno obnovljeno uz pomoć Francuske. Nekoliko građevina je ipak preživelo.

Kefalonia-selo-Agia-Efimia

Mapa naselja

Leži u dolini Pilaros i okruženo je planinama. Oko samog zaliva Agia Efimia su dve planine, Agia Dinati (1131 metar nadmorske visine) na jugu i Kalon Oros (900 metara) na severu. Zahvaljujući centralnoj lokaciji na ostrvu, idealno ja kao baza za istraživanje ostatka Kefalonije. Autobusima je povezano sa ostatkom ostrva.

Agia Efimia je glavni grad opštine Pilaros i jedno od najlepših priobalnih sela na Kefaloniji. Nalazi se odmah preko puta ostrva Itaka i možete je posetiti ako krenete iz Samija do poznate plaže Mirtos. Pilaros je imao veliku važnost za ostrvo još u antičkim vremenima jer predstavlja prolaz za severni deo Kefalonije. Ime potiče od reči ”pilorus” što znači ”straža na kapiji”. Područje Pilaru je rodno mesto Marinosa Antipasa, borca i branitelja prava seljaka u pobuni u Tesalijskoj dolini. Opština Pilaros obuhvata područja Agia Efimia, Makriotika i Divarata.

Kefalonija-selo-Agia-Efimia

Agia Efimia

Nastavljajući put prema klancu Pilarinos videćete preko 20 malih sela na planinama Agia Dinati i Kalon Oros. Poznati manastir “Panagia sta Temata” na planini Agia Dinati vredi posetiti 15. avgusta tokom tradicionalnog festivala.

Meštani svoje selo nazivaju Agia Timia, a naziv Agia Efimia potiče od male bele crkve koja stoji u luci i slavi 11. jula kada se organizuje festival sa povorkom, a lokalni plesni ansambl izvodi tradicionalne plesove.

Stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom, ribolovom i naravno turizmom koji je dosta dobro razvijen i generalno su Vam na raspolaganju sve potrebne usluge.

Lokalna luka je puna restorana, taverni i kafića koji su u više grčkom nego turističkom fazonu i svi su odličnog kvaliteta. Svaka taverna u Agia Efimiji ima neku svoju posebnu kulinarsku tajnu. Agia Efimia odiše atmosferom tradicionalnog grčkog gostoprimstva i ovde ćete probati neka od najboljih jela na ostrvu, kao i tradicionalni hleb iz peći na drva. Kafa i piće u kafićima i barovima sa pogledom na desetine usidrenih brodova u večernjim satima u maloj luci su stvarno nezaboravni.

Kefalonija-plaža-Agia-Efimia

Plaža u mestu Agia Efimia

Plaže u i oko sela su uglavnom šljunkovite, a najveća i najposećenija je Agia Paraskevi koja se nalazi blizu kafića sa baštom skoro do mora. Ovde možete iznajmiti i ležaljke.

Iza luke postoji put sa klupicama na kojima ljudi sede i gledaju preko puta na ostrvo Itaka. Ispod su neke male šljunkovite uvale, a posle kratke šetnje stižete do plaže Paradise do koje se spuštate stepenicama.

Pored ovih postoji i mnoštvo malih, skrivenih uvala. Do nekih se može doći putem dok su druge dostupne samo motornim čamcem iz Agia Efimije. Ni na jednoj od plaža nema nikakvih objekata ni sadržaja poput ležaljki i suncobrana tako da Vam je savet da ponesete sa sobom sve što je potrebno, prvenstveno vodu.

Na putu od Samija do Agia Efimije, s Vaše leve strane ćete videti male stenovite planine i brda, dok ćete na desnoj strani uživati u prelepoj tirkiznoj boji mora i brojnim malim uvalama. Šljunak, bele ploče i stene uz more stvaraju nešto poput male privatne plaže, s čistom vodom i plavom bojom u svim nijansama. Selo ima mirne ulice i bujnu vegetaciju – gotovo sva dvorišta i kuće su pune cveća. Mala luka ima vezove za privatna plovila, ne samo iz Grčke nego i iz celog sveta.

Kefalonija-Agia-Efimia

Seoska crkva

Grčki brodski magnat Gerasimos Agudimos ima vikendicu u srcu sela koju koristi tokom letnjeg odmora. Agoudimos Lines je brodska kompanija koja pruža trajektne usluge između Albanije, Italije i Grčke, a održava i lokalnu liniju iz luke Sami do Patre na Peloponezu.

U selu ćete pronaći sve što će Vaš boravak učiniti ugodnim. Agia Efimia ima tri dobro snabdevena supermarketa koji se nalaze u blizini luke. Tu se snabdevaju meštani tokom cele godine kao i turisti tokom letnje sezone. Naći ćete i mesaru sa svežim lokalnim mesom, apoteke, poštu, prodavnice suvenira, tradicionalne pekare, turističku organizaciju i druge korisne informacije te nekoliko restorana – taverni (treba napomenuti savršeno razumne cene u poređenju sa ostalim turističkim destinacijama na ostrvu) i nekoliko dobrih barova. Ipak, ovo nije mesto za neki ludi provod i za većinu se izlazak svodi na večernju šetnju i piće (dva, tri, četiri…) posle dobrog obroka u nekom od lokalnih restorana. Agia Efimia takođe ima visoko cenjenu školu ronjenja sa programima kako za početnike tako i za one iskusne.

Naspram hotela Mustakis je otkriven podni mozaik koji je bio ili deo rimske vile ili originalni pod crkve Agia Efimia.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Kefalonija-Mirtos-Myrtos
Plaža Mirtos (Myrtos)
Kefalonija-Melisani
Jezero i pećina Melisani (Melissani)
Kefalonija-Antisamos
Plaža Antisamos
Kefalonija-pećina-Drogarati
Pećina Drogarati

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)