www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Kefalonija-Asos

Asos (Assos)

GPS: 38.37802467222677N  20.541493892669678E

Ovo slikovito mesto je smešteno 39 km severoistočno od Argostolija i 38 km od Liksurija, na poluostrvu istog imena, s pogledom na tvrđavu koja gleda na zaliv. Nalazi se u severozapadnom delu ostrva i pripada opštini Erisos.

Kefalonija-Asos

Pogled na selo i plažu

Asos (Άσσος) je malo i šarmantno, pospano mediteransko-grčko selo, jedno od najlepših i najslikovitijih, ne samo na Kefaloniji, izgrađeno amfiteatralno oko poluostrva, okruženo borovima i čempresima i puno velikih platana te kuća koje datiraju od pre zemljotresa i koje su se malo promenile u poslednjih nekoliko vekova.

Asos je idealna destinacija za one turiste koji zaista žele da pobegne od svega. Nalazi se u blizini puta koji spaja severnu luku Fiskardo sa turističkim naseljima oko Argostolija i Liksurija. Ima oko stotinjak stanovnika.

Utisak o Asosu kao netaknutom grčkom selu počinje još na putu kojim dolazite. Put je pun krivina i sa njega se pruža fantastičan pogled tokom uzbudljive vožnje duž vrha litice ka ovom predivnom i romantičnom selu koje Vas čeka na dnu. Od trenutka kada uđete u Asos osetićete da ste u mestu koje je izgubljeno u vremenu, sa malim trgom u centru, lokalnim restoranima i tavernama te raznobojnim ribarskim brodovima svih oblika i veličina koji se klate gore-dole u luci (ima i luksuznih jahti). Kao i u većini mesta na Kefaloniji, najveći deo originalnih kuća je oštećen u ratu i zemljotresu, ali se većina mletačke arhitekture u Asosu još uvek može videti u ruševinama oko sela i između obojenih kuća smeštenih u brdima i oko zaliva.

Iznad sela se uzdižu ruševine mletačke tvrđave iz 16. veka koja predstavlja jednu najvažnijih znamenitosti na Kefaloniji. Sa tvrđave se pruža speltakularan pogled na selo i zaliv.

Taverna na glavnom trgu

Taverna na glavnom trgu

Ovo izolovano selo je zaista romantično. Od luke u obliku potkovice do dramatične obale koja ga okružuje, talasa koji se razbijaju o bele stene i brda pokrivenih bujnom šumom borova i čempresa, sa sve ruševinama stare venecijanske tvrđave visoko iznad poluostrva. Sa tvrđave se pruža spektakularan pogled na ovo neverovatno lepo mestašce. Najbolje je posetiti je rano ujutru ili kasno popodne, jer je put do tamo dug i krivudav.

Ova tvrđava iz 16. veka je sa tvrđavom Agios Georgios predstavlja jednu od najvećih i najimpozantnijih znamenitosti na celom ostrvu.  Izgrađena je radi zaštite stanovništva od gusarskih racija. Velike bitke su se vodile ovde kako bi se odbranilo ostrvo. Tvrđava je bila uporište mletačke vojske, sagrađena je 1593. godine od strane Janisa Monceniga i inženjera po imenu Marino Di Gentilini d ‘Este. Njena istorija počinje 1584. godine kada je lokalno stanovništvo zatražilo od Mlečana da izgrade još jednu tvrđavu radi bolje zaštite ostrva. Imala je veliku stratešku važnost, zajedno sa lukom u kojoj su bile usidrene mletačke galije. Kasnije je služila kao zatvor. Do danas su sačuvani delovi zidina, mletačke kasarne, rezidencije i crkvica Svetog Marka.

Luka je puna ribarskih brodića

Luka je puna ribarskih brodića

Vredi videti još neke venecijanske ruševine i neke crkve koje se nalaze u blizini. Tu je crkva Bogorodice koja se nalazi otprilike na pola puta do staze koja vodi ka tvrđavi (ovo je dobro mesto za odmor i za fotkanje luke i sela). Pomenimo i crkvu Agios Georgios, obojenu u svetlo roze boju i izgrađenu 1871. godine koja se nalazi samo nekoliko stotina metara od seoskog trga i crkvu Bogorodice peska koja je na samoj plaži. Osim toga, možete se jednostavno promuvati po selu, popričati sa meštanima ili obići znamenitosti duž obale kao što su stari topovi i ratni spomenik.

Tradicionalnu i šarmantnu atmosferu selu daje gostoljubivost njegovih stanovnika, tradicionalna arhitektura sa uskim ulicama i odlične male taverne smeštene duž rive sa pogledom na zaliv u kome leži i malena plaža. Iako je ova strana Kefalonije poznata po plaži Mirtos, nekoliko manjih i skrivenih plaža takođe vredi posetiti.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Kefalonija-tvrdjava-Asos
Tvrđava Asos (Assos)
Kefalonija-Mirtos-Myrtos
Plaža Mirtos (Myrtos)
Kefalonija-Agia-Jerusalim
Plaža Agia Jerusalim
Kefalonija-Agia-Efimia
Agia Efimia

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)