www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Geografija i klima Kefalonije

Kefalonija je najveće ostrvo u jonskoj grupi i šesto po veličini u Grčkoj. Ima ukupnu površinu od 688 kvadratnih kilometara i dužinu obale od 254 kilometra. Na ostrvu živi oko 40.000 stalnih stanovnika

Nalazi se južno od Lefkade, zapadno-jugozapadno od Itake, severno od Zakintosa i preko puta korintskog zaliva. Smatra se jednim od najlepših ostrva u Grčkoj.

Kefalonija-Jezero-Pećina-Melisani

Podzemno jezero Melisani

Vrlo je blizu susednog ostrva Itaki a naučnici veruju da su u praistoriji dva ostrva bila sjedinjena.

Vrlo zanimljiva činjenica je da se Kefalonija nalazi istočno od velike tektonske pukotine gde se Egejska i Evropska ploča spajaju. Kao rezultat toga, ostrvo je bila pogođeno brojnim zemljotresima a samo su neki od njih bili zabeleženi do sada. Veliki zemljotres iz 1953. godine je doslovno uništio većinu Kefalonije, poštedevši samo selo Fiskardo na severu.

Što se tiče terena, on je mešavina veoma visokih planina i plodnih ravnica. Geografski, ostrvo je podeljeno na dva okruga, na istočni koji je planinski te zapadni koji je mnogo manji i uglavnom brežuljkast. Od severa ka jugu se prostire planinski lanac Gerania. Kefalonija takođe ima dosta prirodnih pećina koje se mogu posetiti kao što su na primer Melisani, Agalaki, Zervati, Drogarati, Saku, itd.

Planinski vrhovi nadmašuju sva ostala Jonska ostrva, s masivima koji počinju od rta Dafnudi i pružaju se do najjužnije tačke, rta Munda. U južnom delu ostrva se nalazi najznačajnija planina Enos koju zovu i “velika planina”. Najviši vrh, “Megalos Soros” na planini Enos dostiže nadmorsku visinu od 1.628 metara i ujedno je najviši vrh na jonskim ostrvima. Ostale planine su Sveta Denate (1.131), Rudi (1.125), Crveni greben (1.082), Kserakias (1.068), Omorfia (1.043), Sela (1.000), Merovigli (993), Vrohonas (946), Avgo (929), Kalon Oros (901), itd.

Kefalonija-Mapa

Obala Kefalonije se sastoji od mnogo uvala. One značajne se nalaze u područjima Sami, Mirtos, Argostoli, Lurda i Livati. Glavni rtovi su (počevši od juga i krećući se ka istoku) Munda, Kapros, Sarakiniko, Mertikas, Kendri, na severu Dafnudi, na jugozapadu Ateras, na zapadu Ortolitia, Skeza i Gerombos dok su najjužnije Akrotiri, Agia Pelagia, Liakas, Kastanas, itd. Obala je generalno kamenita i strma ali je malo nežnija na istočnoj strani.

Opšte obeležje plaža na Kefaloniji je da su peščane, sa kristalnom vodom i divljim kamenjarom okolo. Ima puno zelenila koje se meša sa planinskim hladom koji prave mnoga stabla kefalonijske jele koja je endemska vrsta. Skladan spoj mora, planina i neba čini ostrvo privlačnim hiljadama turista godišnje.

Kefalonija-Pećina-Drogarati

Pećina Drogarati

Petrifikacija ostrva je uglavnom krečnjačka. Ova činjenica garantuje prisustvo
geološkog fenomena (korozija krečnjaka formira pećine, ponore, itd.) po celom ostrvu. Ove činjenice se uglavnom odnose na ponašanje vode. Neznatan broj malih ravnica se nalazi u području Krania, Omalon, Samis, Pilaru, Livatu i Palikis.

Unutrašnjost Kefalonije je prilično brdovita ali vrlo zelena. Neke treking staze prolaze kroz bujne šume i slikovita sela. Postoji oko 10 glavnih turističkih mesta na ostrvu i dosta plaža s turističkim sadržajima.

Argostoli je glavni grad i u njemu živi oko 14.000 stanovnika, gotovo jedna trećina ukupnog broja ostrvljana.

Klima

Klima na Kefaloniji je blaga mediteranska, sa kišovitim zimama i suvim, vrućim letima, kao na drugim jonskim ostrvima.

Kiša je karakteristika jonske klime i prosečan godišnji nivo padavina na ovim ostrvima je tri puta veći od onog na Egejskim.

To je razlog zašto Jonska ostrva, uključujući Kefaloniju, imaju gustu i raskošnu vegetaciju, puno šuma i plodne ravnice. Vetrovi na Kefaloniji nikada nisu mnogo jaki, čak ni tokom leta.

O Grčkoj

Ostale zanimljivosti

Elefterios Venizelos

elefterias-venizelos-124

Elefterios Venizelos (grč. Ελευθέριος Βενιζέλος, 1864.-1936.) je jedan od najznačajnijih...

Pefkohori~Aranžmani letovanje 2017

Pefkohori2016-setalica

Leto 2017 ~Hoteli i apartmani~

Lokalni saobraćaj Halkidikija

halkidiki-plaza

Sva naselja i plaže Halkidikija povezana su autobusom sa Solunom. Autobuske linije ka najprometnijim destinacijama saobraćaju po nekoliko puta dnevno, a tokom sezone uvode se i vanredne linije...

Lokalni saobraćaj na Lefkadi

Lokalni-Saobracaj-L3

Redovna autobuska linija (KTEL) često ide iz glavnog grada prema Nidriju i pokriva celu istočnu obalu Lefkade...

Interesantne činjenice o Grčkoj

Hellenic

Zanimljive činjenice o Grčkoj koje možda niste znali

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)