www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Praznici i festivali Halkidikija i Kasandre

Februar, Simandra blizu Olintosa

Karneval

Najveća karnevalska parada na Halkidikiju održava se poslednjeg ponedeljka u februaru, u Simandri blizu Olintosa. Žene su tog dana obučene u tradicionalne nošnje, a posetiocima se nudi vino i tradicionalna grčka kobasica.

 

Od sredine jula do kraja avgusta, Siviri

Kasandra festival

Krajem juna u Siviriju se održava godišnji Kasandra festival u velikom teatru na otvorenom. Ovo je jedan od najznačajnijih festivala na Halkidikiju, poznat po kvalitetnim kulturnim dešavanjima. Mnogo poznatih umetnika kako iz Grčke tako i iz inostranstva prodefilovalo je ovde, a neki od njih su i B.B. King, Ray Charles, Nana Mouschouri, N. Kazakos i mnogi drugi. Pored koncerata, predstava, ovde se održavaju i razne izložbe i kulturne večeri.

halkidiki-kasandra-festiva

 

28.-30. jun, 14. jul, Nea Fokea

Praznik u čast Apostola Pavla održava se od 28. do 30. juna svake godine u Nea Fokei, dok se 14. jula obeležava datum dolaska prvih izbeglih Grka iz Srednje Azije na ove prostore.

 

Jul – septembar, Sani

Letnji festival pesama i zabave

Sani je naselje poznato po Letnjem festivalu pesama i zabave koji traje od juna do septembra, uz izvođenje najboljih klasičnih grčka dela, od strane najpoznatijih autora, glumaca i muzičara. Festival se održava u prirodnom amfiteatru na brdu u blizini srednjevekovne tvrđave.

halkidiki-festivali-sani-letnji-festival

 

Jul – septembar, Nea Fokea

Vizantijska (Paleologos) kula u Nea Fokei

U Vizantijskoj kuli i prostoru oko nje, u letovalištu Nea Fokea, svake godine od jula do septembra održavaju se brojne kulturne manifestacije koje uključuju izložbe slika, koncerte, pozorišne predstave i gostovanja kulturno-umetničkih društava.

 

6. i 7. jul, Olimpiada

Festival školjki

Svake godine, na praznik Agia Kiriaki 6. i 7. jula, održava se festival školjki.

 

Druga nedelja jula, Nea Mudanja

Festival sardine

Kulturna dešavanja traju 6 dana. Festival se završava u nedelju, festivalom sardine, kada se grilovana sardine i belo vino poslužuju besplatno posetiocima. Proslava se obično produži do ranih jutarnjih časova narednog dana.

 

19.-23. jul, Halkidiki

Dance Xperience Festival

Strani i grčki izvođači i DJ-evi u 5 dana festivala nude Vam jedinstveno putovanje u svet muzike za mlade. Prvi festival održan je 2011. godine i već te i naredne godine svrstao se u red najboljih festival Grčke. Lokacija festivala nije unapred poznata, osim što se zna da će biti održan u nekom od kampova na obali mora.

Dance Xperience Festival

 

Poslednja nedelja jula, Nikiti

Plivački maraton preko zaliva Toroneos

Plivački marathon preko zaliva Toroneos održava se svake godine u poslednjoj nedelji jula. Učesnici su obično plivači iz celog sveta koji dolaze na takmičenje koje počinje u letovalištu Kalitea na Kasandri i završava se na plaži u Nikitiju na poluostrvu Sitonija. Plivači su tako u prilici da plivaju oko 25 kilometara dugi maraton.

 

27.-30. jul, Kalitea

Od 27. do 30. jula svake godine u Kalitei održavaju se brojna kulturna, sportska i folklorna dešavanja, uz izložbe knjiga.

 

Poslednji ponedeljak u julu, Nea Roda

Poslednjeg ponedeljka u julu mesecu svake godine, održava se festival sardine u Nea Rodi, manifestacija slična onoj koja se održava nešto ranije u Nea Mudanji.

 

Poslednja tri dana jula, Olintos

Festival masline

Svake godine, poslednja 3 dana jula obeležena su festivalom masline koji se održava u Olintosu. Poslednjeg dana festival održava se koncert, a posetiocima se nude cipuro (tsipouro, vrsta uzo-a) i masline.

 

Jul i avgust, Afitos

Brojne manifestacije, od izložbi apstraktne umetnosti, preko “street art” izložbi, koncerata tradicionalnih grupa i kulturno-umetničkih društava, do koncerata klasične i moderne muzike.

 

1.-30. avgust, Poligiros

Festival tradicionalnih igara, koncerti pevača, umetnika i bendova održava se svake godine u Poligirosu od 1. do 30. avgusta.

 

1.-5. septembar, Agios Mamas

Tradicionalni vašar

Tradicionalni vašar u Agios Mamasu održava se na prostoru ispred crkve i okuplja veliki broj posetilaca iz okoline. U toku vašara održavaju se i različite kulturne manifestacije, kao što je Simpozijum Agios Mamasa.

Brojni drugi praznici i vašari održavaju se širom Halkidikija, posebno u slavu svetaca zaštitnika naselja, pa Vas crkvene povorke uz učešće velikog broja meštana ne bi trebale iznenaditi. Grci su pobožan narod koji dosta drži do vere i veliki broj manastira, crkava i kapela to samo potvrđuje.

O Grčkoj

Ostale zanimljivosti

Tasos ~ Aranžmani letovanje 2017

Tasos2016-setalica

Leto 2017 ~Hoteli i apartmani~ Potos, Limenarija, Limenas, Golden Beach

Lefkada

Lefkada_220

Plaže, naselja, znamenitosti, zanimljivosti, korisne informacije, put do Lefkade

Zanimljivosti o Kefaloniji

Kefalonija-Markopulo-zmije

Markopulo je selo smešteno u jugoistočnom delu Kefalonije (GPS: 38.08079786354283N 20.73117971420288E). Nalazi se visoko u brdima na prirodnoj terasi iznad regije Katelios...

Kefalonija

Fiskardo je jedino selo koje je 1953. preživelo zemljotres

Plaže, naselja, znamenitosti, zanimljivosti, korisne informacije, put do Kefalonije

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)