www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

halkidiki-kasandra-zapadna-obala-mola-kaliva-cover-photo

Mola Kaliva

GPS: 39.97106879292145N  23.45584273338318E

halkidiki-kasandra-zapadna-obala-mola-kaliva

Pogled na naselje

Mola Kaliva (Μόλα Καλύβα) je malo selo na jugozapadnoj obali Kasandre i pripada opštini Kasandrino. Letovalište je udaljeno 106 kilometara južno od Soluna, odnosno po 7,5 kilometara južno od Skala Furke i Posidija na zapadnoj obali Kasandre. Nea Skioni nalazi se 7,3 kilometara južno od Mola Kalive, dok je Hanioti na istočnoj obali Kasandre udaljen 16 kilometara.

Mola Kaliva ima predivan prirodni pejzaž i dobro je poznato kao mesto idealno za posetioce koji traže miran, opuštajući boravak i netaknutu prirodu. Ovde ima svega nekoliko taverni, restorana, supermarketa i barova, pekara, apartmana i hotela, a zabava se može naći u obližnjim naseljima na ovom delu Kasandre, do kojih se stiže za 15-ak minuta vožnje. Odmor ćete ovde provesti mahom među Grcima, daleko od masovnog turizma. Najviše ima Solunjana čije vile su uređene za odmor. Zdravstveni centar udaljen je u 18 kilometara udaljenoj Kasandriji, dok apoteku možete naći u obližnjem naselju Nea Skioni. Sezona traje od maja do septembra, a najveći broj posetioca dolazi u julu i avgustu.

halkidiki-kasandra-solunski-zaliv-mola-kaliva

Uska peščano-šljunkovita plaža pruža se uz naselje

Ovo je veoma mirno mesto, a gotovo rajski pejzaž, suva klima i lepe beskrajne plaže u kombinaciji sa čistim Egejskim morem, čine Mola Kalivu idealnim za one koji traže mir i uživanje u prirodnim lepotama. Naselje ima dve prelepe peščano-šljunkovite plaže, a do najbližih plaža sa belim peskom i tirkiznom vodom imaćete oko 10 minuta.

Na putu ka jugu možete doći i do naselja Skioni i Agia Paraskevi sa termalnim izvorima. Odavde možete slikovitim putem otići do samog ruba poluostrva, odnosno možete putem krenuti pored letovališta Nea Skioni i zatim prečicom preko brda stići do Haniotija, jednog od najvećih i najlepših letovališta na istočnoj strani poluostrva.

Veruje se da naziv Mola Kaliva vodi poreklo od staratelja, odnosno stražara ove oblasti postavljenog od strane monaha. Njegovo ime bilo je Molas, a boravio je u maloj kabini (kaliva je koliba na grčkom).

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

halkidiki-kasandra-zapadna-obala-nea-skioni-T
Nea Skioni
halkidiki-kasandra-zapadna-obala-hotel-kalandra-mendi-T
Plaža hotela Mendi
halkidiki-kasandra-zapadna-obala-mendi-T
Antički grad Mendi
halkidiki-kasandra-zapadna-obala-posidi-T
Posidi (Possidi)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)