www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

halkidiki-kasandra-istocna-obala-kalitea-cover

Kalitea - Kallithea

GPS: 40.07498463790015N  23.448429107666016E

Izgrađeno u središtu poluostrva Kasandra, na njegovoj istočnoj strani, Kalitea (Kallithea, Καλλιθέα) je kosmopolitsko turističko naselje, vrlo popularno u letnjim mesecima.

Kalitea je poznata po najboljem noćnom životu na Halkidikiju, sa mnoštvom klubova i barova na plaži, odnosno diskoteka van naselja, pa veliki broj mladih baš ovde provodi leto.

halkidiki-kasandra-kalitea

Pogled na Kaliteu

Udaljena 84 kilometara južno od Soluna, Kalitea se nalazi na putu ka Haniotiju od koga je udaljena nešto malo manje od 16 kilometara. Prelepo mestašce Afitos na severu udaljeno je 3 km, dok je naselje Kriopigi na jugu na svega 5 kilometara. Kalitea je i mesto iz koga polazi put za zapadnu obalu Kasandre, pa je glavni grad ovog poluostrva, Kasandria, udaljena 4,5 km, a letovalište Siviri 9 kilometara.

Kalitea ima oko 800 stanovnika koji se pretežno bave turizmom, dok ga višestruko veći broj turista posećuje u toku leta. To je moderan centar, sedište istoimenog okruga, koji krase veliki hoteli i tradicionalne kuće, prodavnice suvenira, taverne i restorani, a može se pohvaliti i značajnim arheološkim nalazištima. Zaštitni znak mesta je park sa prelepim vidikovcem, odakle počinju stepenice koje vode do plaže. Tim putem se izlazi na hotel Amon Zeus koji ima i verovatno najlepšu plažu u mestu.

halkidiki-kasandra-kalitea

Park sa prelepim vidikovcem

Smeštena na istočnoj strani Kasandre, Kalitea je okrenuta ka Sitoniji i izlazi na zaliv Toroneos. Plaža ispred naselja je dobro organizovana i među najposećenijim je na Halkidikiju. Kristalno čista, plava voda i bujna zelena pozadina stvaraju lepo okruženje za odrasle i decu. Kalitea plaža je sa zlatnim peskom, velikim suncobranima, ležaljkama i različitim turističkim sadržajima, a blizina naselja čini je lako dostupnom. U stvari, mnogi turisti će upravo najveću zamerku imati na čuvenih 105 stepenika kojim se dolazi do plaže, odnosno vraća nazad do naselja. Postoji i manje naporan, ali duži zaobilazni put kojim se stiže pravo do centra.

Osim što je veoma čista, plaža je poznata i po nestvarno toploj, čistoj vodi i dugom plićaku.

halkidiki-kasandra-kalitea

Duga peščana plaža je idealna za porodice sa malom decom

Upravo zbog činjenice da dubina vode postepeno raste i da do duboke vode treba dosta ići, savršena je za bezbrižan boravak porodica sa malom decom. Duž plaže pružaju su taverne i beach barovi pa je posetiocima na raspolaganju osveženje u vidu poznatog frapea, koktela, sokova i piva. Pomenuta plaža ispred hotela Amon Zevs je možda i najbolji izbor, posebno zbog hlada koji hotel pravi, ali su odličan izbor i plaže sa leve i desne strane. Na kraju, za mnoge će ova plaža i naselje biti dobar izbor zbog činjenice da ovde ima daleko manje Srba nego u poznatijim mestima južno odavde.

Pored činjenice da turisti ovde dolaze da uživaju u lepim plažama, Kalitea je poznata i po jedinstvenim arheološkim nalazištima.

Posetioci blizu najpoznatijeg hotela mogu videti arheološke ostatke hrama posvećenog Zevsu Amonu (po kome je hotel dobio ime), izgrađenog oko IV veka pre nove ere. Još jedna znamenitost je svetilište posvećeno bogu Dionisu i Nimfama, isklesano u stenovitoj pećini, iz VIII veka pre nove ere.

halkidiki-kasandra-kalitea

Ostaci hrama Zevsa Amona

Tu je i crkva Svetog Pantelejmona, ukrašena prelepim muralima, izgrađena oko 1865. godine.

Kao i veliki broj naselja na Halkidikiju i Kaliteu su osnovali 1922. godine izbegli Grci iz Male Azije, a pre toga je ovde bio metoh u vlasništvu ruske crkve sa Svete Gore. Novo naselje nazvali su Nea Maltepe, po njihovom selu na Mramornom moru u Turskoj, a stanovništvo se pretežno bavilo poljoprivredom i stočarstvom. Naziv naselja 1950. godine promenjen je u Nea Kalitea, što u bukvalnom prevodu znači “predivan pogled”. Poslednjih godina ovde je počelo naseljavanje stanovnika iz drugih delova Grčke, a dosta Solunjana izgradilo je vikendice.

Bez sumnje Kalitea je jedna od najboljih polaznih tačaka za obilazak celog poluostvra, naročito za one koji žele da vide impresivne arhološke i istorijske spomenike i da žive u ritmu tradicionalnih i udaljenih seoca. Infrastruktura u Kalitei je idealna za prijatan i ugodan odmor a sve to u kombinaciji sa prirodom, istorijskim nasleđem i bogatim noćnim životom. Kalitea je u stanju da zadovolji ukus i najzahtevnijeg posetioca.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

halkidiki-kasandra-kalitea-T
Hram Zevsa Amona - Kalitea
halkidiki-kasandra-kasandrija-T
Kasandria - Kassandria
halkidiki-kasandra-kalitea-palini-T
Plaža Palini - Kalitea
halkidiki-kasandra-istocna-obala-afitos-T
Afitos - Afytos

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)