www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

halkidiki-kasandra-istocna-obala-afitos-cover

Afitos - Afytos

GPS: 40.09846042567505N  23.435726165771484E

halkidiki-kasandra-istocna-obala-afitos

Živopisno mesto sa brojnim tavernama

Maleno mestašce Afitos (Άφυτος) jedno je od najlepših na Halkidikiju. Ovo autentično mesto sa kamenim kućama, uskim i strmim, popločanim ulicama, odiše toplinom i odudara od drugih kosmopolitskih letovališta na poluostrvu. Afitos se nalazi na severu istočne obale poluostrva Kasandra, između letovališta Nea Fokea i Kalitea, 82 kilometra od Soluna. To je treće mesto po redu posle suženja poluostrva u Potidei, koje se ovde nalazi još od pre 3000 godina. Od popularnog letovališta Hanioti udaljeno je 18 kilometara.

Stanovnici ovog mesta uspeli su da razviju turizam i privuku veliki broj turista svake godine, a da sa druge strane ne naruše stari ambijent naselja.

halkidiki-kasandra-istocna-obala-afitos

Sa terasa se pruža pogled ka Sitoniji

Posebnim ga čini arhitektura njegovih kuća, kao i blagonakloni, ljubazni, a ponedak i „arhaični“ stanovnici ovog mesta. Posebno arhitektonsko obeležje ovih kuća od kamena su natpisi na njima koji obično ukazuju na datum izgradnje i vlasnika. Afitos ima dosta hotela, apartmana, romantičnih taverni i restorana.

Naselje je izgrađeno na stenama pa posetioci mogu uživati u fantastičnom pogledu na zaliv Toroneos i okolinu. Do plaže se može stići pešice ili vozićem, što predstavlja posebnu atrakciju za decu.

halkidiki-kasandra-istocna-obala-afitos

Dubina vode se naglo povećava, pa budite obazrivi

 

Uzana a duga glavna plaža sa mekim peskom pruža se ispod zelenih brda, dok je voda kristalno čista. Postoje barovi na plaži, puno ležaljki i suncobrana. Ovo je jedino mesto na Kasandri gde možete naći ravne i glatke stene na ulasku u more, a budite oprezni jer na različitim mestima postoje stene u vodi. Takođe, treba obratiti pažnju da stene mogu biti prilično klizave, čak i sa ježevima između njih. Dubina mora se naglo povećava, pa morate biti obazrivi ako ste na plaži sa decom. Pored glavne plaže, Afitos ima još četiri poznate plaže – Varkes, Punta, Mudunu (Moudounou) i Liosi.

halkidiki-kasandra-istocna-obala-afitos

Liosi beach bar

Na udaljenosti od 2,6 kilometara južno je plaža Kalitea i istoimeni grad, sa ostacima hrama Amona Zevsa, dok je na 3 kilometra ka severu prelepa Aristotelis plaža ispred istoimenog hotela.

Ako ste već u Afitosu, evo i kratkih predloga kako na najbolji način da utrošite vreme i uživate u njegovim čarima. Za sunčanje i kupanje odličan izbor može Vam biti Liosi beach bar, uz obavezni frape na plaži. Vedro i nasmejano osoblje uz to će Vam doneti i malu korpicu grickalica, sve to, naravno, ako koristite njihove udobne ležaljke.

Za lagani ručak možete izabrati obližnju Moudounou tavernu koja nudi sveži inćun ili sardine sa roštilja u sosu od maslinovog ulja. Ako je Vaš izbor meso, onda ćete verovatno izabrati Stroubolis restoran u naselju, u velikom dvorištu ispod vinove loze.

halkidiki-kasandra-istocna-obala-afitos

Susurada (Sousourada) – najbolji restoran grčke kuhinje na Halkidikiju

Večera će biti za Vas praznik za čula ako svratite u Susuradu (Sousourada), koji je proglašen najbolji restoranom grčke kuhinje na Halkidikiju. Hobotnica u cvenom sosu od vina, teletina sa zanatskom testeninom, praseće pečenje sa pireom od bundeve, samo su neke od opcija koje odlično idu uz dobra grčka vina.

Noćni provod možete početi hladnim pivom na terasi Soboro kafića, koji nudi izbor preko 40 vrsta piva, pretežno čeških, odnosno čašom belom vina u vinskom podrumu Oinochoe. Gde god da krenete, noćni provod se završava u Kutsomilos na najvišoj tački u naselju, sa magičnim večerima pod zvezdama, uz zvuke nekih od najboljih svetskih hitova.

U naselju vredi posetiti kuću-muzej umetnika Paralisa, kuću kompozitora narodne grčke muzike Mantakasa, kao i Narodni muzej iz 1980. godine koji je smešten u staroj kući u centru naselja.

halkidiki-kasandra-istocna-obala-afitos

Crkva Svetog Dimitrija

Biser grada je i crkva Svetog Dimitrija na centralnom trgu, izgrađena 1858. godine, a u blizini crkve nalazi se obnovljena stara zgrada Etnografskog muzeja. Crkva Svetog Dimitrija je bazilika sa drvenim krovom i kupolom, a posetioci bi trebalo da obrate pažnju na njenu jedinstvenu arhitekturu i stare freske.

Naziv Afitos postojao je još od 3000 godine pre nove ere, a ne zna se sa sigurnošću da li potiče od antičkog muškog imena Afiteos ili od grčke reči afitis koja znači obilje biljaka.

Ovde se nalaze i ruševine antičkog Afitosa, koji je bio napredan grad-država pa je čak i kovao svoj novac, sa prikazom Amona Zevsa na jednoj strani, čiji hram iz IV veka još uvek postoji u ovom području i bikom sa druge strane. Ovaj grad-državu spominju mnogi starogrčki pisci kao što su Herodot, Tukidit, Ksenofon, Aristotel, Pafsanias, Stravona i drugi.

Značaj ovog grada posebno je došao do izražaja nekoliko godina nakon revolucije 1821. godine , kada je Afitos postao najveće naselje na Kasandri i tako je bilo dugi niz godina.

Svake godine 15. avgusta održava se vašar u čast Presvete Bogorodice Marije.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

halkidiki-kasandra-istocna-obala-nea-fokea-T
Nea Fokea
halkidiki-kasandra-afitos-muzej-T
Narodni muzej u Afitosu
halkidiki-kasandra-kalitea-T
Hram Zevsa Amona - Kalitea
halkidiki-kasandra-istocnao-afitos-mudunu-plaza-T
Plaža Mudunu (Moudounou) - Afitos

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)