www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

halkidiki-kasandra-zapadna-obala-kalandra-cover

Kalandra

GPS: 39.97169368079746N  23.399773836135864E

halkidiki-kasandra-zapadna-obala-kalandra

Simpatični trg u centru Kalandre

Kalandra (Καλάνδρα) je tradicionalno selo na jugu zapadne strane poluostrva Kasandra na Halkidikiju, okruženo borovim šumama i maslinjacima, koje ga čine najzelenijim mestom na poluostrvu. Naselje sa oko 700 stanovnika je sa tradicionalnim kućama savršeno uklopljenim sa modernim barovima, kafeima i restoranima. Kalandra se nalazi u unutrašnjosti ostrva,  a najbliža naselju je plaža Posidi ispred istoimenog naselja udaljenog manje od 2 kilometra odavde. Ova dva naselja su danas gotovo spojena, pa ćete u mnogim vodičima o njima čitati kao o mestu Kalandra-Posidi.

Kalandra je udaljena 102 kilometara od Soluna, a do nje se dolazi skretanjem iz letovališta Kalitea na istočnoj obali Kasandre, udaljenog oko 17,5 kilometara. Putem Hanioti (istočna obala) – Nea Skioni (zapadna obala) – Kalandra ima 21,5 kilometara.

U ovom regionu napravljen je prvi veliki hotelski kompleks u regionu (Hotel Mendi), koji i danas nudi usluge na veoma visokom nivou i ima jednu od najlepših plaža sa Plavom zastavicom EU, brojne sportske terene, beach barove i restorane. Danas se u dužini od 12 kilometara uz obalu nalazi veliki broj hotela kao i najveći kamping Grčke nacionalne turističke organizacije. U Kalandri, Posidiju i širem regionu ima mnogo živopisnih taverni i ribljih gostionica, restorana, kafea, barova, klubova, samoposluga i diskoteka, koje su na usluzi posetiocima.

halkidiki-kasandra-zapadna-obala-kalandra

Plaža hotela Mende ima Plavu zastavicu EU

Generalno, Kalandra nudi niz aktivnosti tokom čitave godine, koje organizuje lokalno kulturno udruženje (pozorište, slikarske izložbe, ekskurzije, folklorne grupe).

Kalandra je oblast gde je izgradnja prvih naselja-današnjih sela počela u vizantijsko doba i u prvim godinama turske dominacije. Poznato je da su stanovnici ovih naselja aktivno učestvovali u revoluciji protiv Turaka 1821. godine, a jedan od značajnih boraca bio je Kiparissis Georgakis.

Na ovom prostoru u antičko doba postojalo je naselje koje se zvalo Mendi. Antičko naselje Mendi bila je kolonija Eretrije.

Ovde se nalazi lepa plaža čije ime je zadržano još iz antičkog doba- Posidio- što predstavlja jonski izraz za Posejdona, kako ga je nazvao Tukidid još u V veku p.n.e. Ostaci, koji se danas mogu videti nedaleko od mora su ostaci drevnih zidina antičkog mesta Mendi. Mendi je bio veoma bitan grad tog vremena, poznat po kulturnom razvoju i proizvodnji vina.

Četiri kilometara zapadno nalazi se hram posvećen bogu Posejdonu koji stoji na uskom pojasu zemljišta, blizu mora. Pored hrama nalazi se svetionik koji je izgrađen 1864. godine.

Samo na kilometar zapadno od sela, na jednoj prelepoj lokaciji sa još lepšim pogledom, stoji crkva posvećena Bogorodici koja je izgrađena 1619. godine. Od velikog je značaja zbog dobro očuvanih ikona koje datiraju iz XVII, a oslikavaju život i raspeće Isusa Hrista.

Velika crkva u Kalandri koja je posvećena Vaznesenju presvete Bogorodice izgrađena je 1900. godine i od važnog je arhitektonskog značaja. To je bazilika koja slavi slavu svakog 15. avgusta. Veliki festival u čast Bogorodice održava se 23. avgusta svake godine, a tog dana na stotite ljudi „okupira“ crkvu.

Glavni proizvodi karakteristični za ovu oblast su maslinovo ulje, med, žitarice, kukuruz.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

halkidiki-kasandra-zapadna-obala-posidi-T
Posidi (Possidi)
halkidiki-kasandra-zapadna-obala-cocus-bar-T
Plaža Egeopelagitika (Aigeopelagitika)
halkidiki-kasandra-zapadna-obala-mendi-T
Antički grad Mendi
halkidiki-kasandra-zapadna-obala-furka-t
Furka (Fourkas)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)