www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Halkidiki-Solunski-zaliv-Dionisos-cover-1

Dionisos

GPS koordinate: 40.24997128056724 N  23.24960231781006N

Dionisos (Paralia Dionisiou) je manje turističko mesto na jednom od atraktivnijih delova Halkidija, udaljeno 57 kilometara južno od Soluna i oko 3 kilometara severozapadno od Nea Mudanie. Od uključenja sa obilaznice oko Soluna na put A25, do Dionisosa ima tačno 50 kilometara. Ovo naselje, smešteno u Solunskom zalivu, ima oko 1.300 stanovnika, ali se taj broj višestruko uvećava tokom leta sa dolaskom velikog broja turista.

Prelepi park sa šetalištem

Prelepi park sa šetalištem

Dionisos je prilično mirno mesto, za porodični odmor, bez nekog noćnog života koji bi zadovoljio ukuse posetioca željnih takvog vida provoda. Ulice ovog naselja planski su nastajale, a turistički razvoj počeo je još 1964. godine. Naselje je izgrađeno 1923. godine od strane Grka izbeglih iz istočne Trakije, na prostoru metoha manastira Dionisos, po kome je mesto i dobilo ime.

Plaža ovog naselja vrlo je popularna među turistima, a najviše je Grka, Srba i Nemaca. Puna barova i taverni, plaža je idealno mesto za šetnju u večernjim satima, za uživanje u zalasku sunca, kao i predivan odmor uz sunčanje i kupanje u toku dana. Uz dugu i široku plažu prostire se prelepo popločano šetalište pod palmama, sa dosta svetiljki, cveća i drvenih klupa. Red tamarisa između šetališta i plaže pravi dosta hlada tokom dana.

Plaža Dionisos jedna je od najpoznatijih na ovom poluostrvu, a pogodna je za porodice sa decom i ljubitelje nešto mirnijeg odmora.

Široka plaža za porodični odmor

Široka plaža za porodični odmor

Plaža je peščana, sa malo šljunka, a na ulazu u more je nekoliko metara prvo šljunak pa se nastavlja pesak. Voda je vrlo čista i topla, posebno u popodnevnim satima. Posebna pogodnost je što se u vodu ulazi postepeno. Uz delove plaže gde možete doneti svoju opremu, postoje i organizovani delovi sa barovima, gde možete popiti piće i koristiti ležaljke i suncobrane besplatno. Pešačenjem možete otići i do 2 km udaljene plaže Nea Moudania, odnosno oko 3 km udaljene Nea Flogita plaže.

Sa druge strane šetališta i oko centralnog trga su prodavnice, pekare, restorani, kafići i taverne, dok je mesto poznato i po sportskom centru sa bazenom, terenima za košarku, fudbal i tenis. Mnoge taverne imaju i igrališta za decu kako bi roditelji mogli da odmore i uživaju u tradicionalnoj grčkoj kuhinji, svežoj ribi i plodovima mora.

Svakog jula se u ovom mestu održava se Festival paradajza, koji uključuje i izvođenje grčkih tradicionalnih pesama i igara, kao i pozorišne predstave.

Festival paradajza sa brojnim priredbama

Festival paradajza sa brojnim priredbama

Relativno je blizu i trgovinski i turistički centar Nea Mudanja do koga mnogi odluče i da prošetaju. Do Nea Mudanje može se vrlo brzo stići kolima, taksijem (oko 6 do 8 EUR) ili pešice, za nekih 40-ak minuta šetnje plažom. Odavde autom možete vrlo brzo stići i do poluostrva Kasandra ili do Sitonije.

Posetioci ovog mesta mogu otići do 10 kilometara udaljenog arheloškog lokaliteta gde se nalazio antički grad Olintos i istoimenog arheološkog muzeja.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Halkidiki-Solunski-zaliv-Nea-Mudania-thumbnail.jpg
Nea Mudanja (Nea Moudania)
Halkidiki-Zapadna-obala-Nea-Flogita-thumbnail
Nea Flogita
halkidiki-solunski-zaliv-nea-plagia-plaza-thumbnail
Plaža Nea Plagia (Nea Plaja)
halkidiki-pecina-petralona-T
Pećina Petralona

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)