www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

halkidiki-kasandra-zapadna-obala-nea-skioni-cover

Nea Skioni

GPS: 39.94662790848998N  23.531030416488647E

halkidiki-kasandra-zapadna-obala-nea-skioni

Pogled sa brda

Nea Skioni (Νέα Σκιώνη) je letovalište na jugozapadnom delu poluostrva Kasandra, udaljeno 108 kilometara od Soluna. Od Haniotija na istočnoj obali Kasandre, Nea Skioni je udaljen svega 9 kilometara, odnosno 15-ak minuta vožnje. Naselje je ime dobilo po antičkom gradu Skioni.

Nea Skioni ima brojne hotele i apartmane za iznajmljivanje, taverne sa svežom ribom, super markete, prodavnice sa svim vrstama suvenira. Luka ovog naselja je jedna od najvećih na Kasandri, gde pristaje gomila ribarskih brodova iz Solunskog zaliva, pa čak i sa Severnih Sporada. Šetnju lukom možete upotpuniti posetom nekoj od lokalnih ribljih taverni sa odličnim izborom za svakom gosta. Glavno zanimanje stanovnika, njih oko 900, pored turizma su i ribolov, pčelarstvo i uzgajanje maslina.

halkidiki-kasandra-zapadna-obala-nea-skioni

Na plaži postoje sprave za decu

Bele peščane plaže, od kojih je jedna sa Plavom zastavicom, nude savršen odmor uz kupanje i sunčanje u kombinaciji sa predivnim pogledom na zalazak sunca preko zaliva. Nea Skioni je jedinstveno mesto u kome ćete uživati u odmoru i relaksaciji. Naselje je zadržalo dosta od tradicionalnog grčkog sela, sagrađenog u očaravajućem pejzažu retke prirodne lepote, gde posetioci imaju priliku da kombinuju plivanje i šetnju u prelepoj borovoj šumi.

Po antičkom istoričaru Tukididu, jugoistočno od ovog mesta postojao je istoimeni grad izgrađen odmah nakon Trojanskog rata od strane vojnika iz Peloponeza koji su se ovde zaustavili da provedu zimu. Ne zna se kada je tačno ovaj grad uništen, a ne postoje ni njegovi tragovi iznad zemlje.

halkidiki-kasandra-zapadna-obala-nea-skioni

Jedna od najvećih luka na Kasandri

Preteča današnjeg savremenog naselja je planinsko selo Caprani (Tsaprani), čiji se veliki broj stanovnika postepeno tokom tridesetih godina prošlog veka naseljavao na ovo primorsko područje. Od starog sela Caprani, udaljenog 4 kilometara u unutrašnjosti, sačuvana je crkva Svete Trojice koju na praznik posećuje veliki broj vernika i turista.

Na dva kilometra od naselja nalazi se i crkva Bogorodice Faneromeni, sa muralima iz XVI veka. Ne zna se kada je tačno sagrađena, ali je poznato da je izgrađena na temeljima stare hrišćanske crkve. 1881. godine ova crkva je od strane manastira Flamurio iz Tesalije dodeljena Patrijaršiji, a svake godine 23. avgusta crkva slavi praznik uz prisustvo velikog broja ljudi.

Na oko 7 kilometara odavde je i naselje Agia Paraskevi sa izvorima tople sumporne vode.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

halkidiki-kasandra-zapadna-obala-lutra-T
Lutra - Agia Paraskevi
halkidiki-kasandra-hanioti-TN
Hanioti (Chanioti)
halkidiki-kasandra-zapadna-obala-mola-kaliva-T
Plaža Mola Kaliva
halkidiki-kasandra-zapadna-obala-mendi-T
Antički grad Mendi

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)