www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

halkidiki-solunski-zaliv-nea-plagia-plaza-cover

Plaža Nea Plagia (Nea Plaja)

Peščana plaža Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Plaža u naseljenom mestu Parking u blizini Prodavnica u blizini Spasilačka služba Sportski sadržaji Plaža dostupna kolima

GPS: 40.25768450173799N  23.20436954498291E

halkidiki-solunski-zaliv-nea-plagia-plaza

Turnir u odbojci na pesku

Nešto pre dolaska u najveći grad Halkidikija, Nea Moudaniu, nalazi se turistički neotkriveno odmaralište Nea Plagia (Nea Plaja). Iako među srpskim turistima tek od nedavno poznato, mesto je odavno letovalište Grka iz okolnih područja, posebno iz Soluna udaljenog odavde nešto preko 53 kilometara. Od petlje, odnosno uključenja sa obilaznice oko Soluna na put A25 koji vodi ka Nea Mudanji, Nea Plaja je udaljena tačno 45,7 kilometara

Istoimena Nea Plaja peščana plaža, duga skoro 4 kilometara, iz godine u godinu privlači sve veći broj turista zbog predivnog peska, kristalno čiste vode i brojnih aktivnosti koje može pružiti. Uz plažu se proteže uređeno letovalište i parkići koji pružaju hlad, a posetiocima su na raspolaganju brojni opremljeni barovi na samoj plaži. Na nekoliko minuta šetnje tu je i veliki broj kafića, restorana, taverni, kao i prodavnice, poslastičare, supermarketi, apoteke i igraonice za decu.

Plaža je idealna za porodice sa malom decom, široka, dok dubina vode postepeno raste. Odlično je organizovana, sa velikim brojem ležaljki i suncobrana, dok su na delu uz šetalište brojne palme. Uz odbojku na pesku, imaćete priliku da se bavite i raznim sportovima na vodi.

halkidiki-solunski-zaliv-nea-plagia-plaza

Brojni barovi pružaju se duž plaže

Ako volite šetnju, na svega nešto preko jednog kilometra ka jugu nalazi se plaža Nea Flogita, dok je Nea Triglia plaža na severu udaljena oko 2,4 kilometra.

Naselje Nea Plaja su, kao i ostala naselja sa prefiksom Nea, izgradili prognani Grci iz Male Azije 1924. godine. Na ovom području je nekada postojala velika močvara, a nešto dalje postojao je manastir Karamani. Uz pomoć monaha, građene su kuće, postepeno su isušivane močvare i pretvarane u plodna polja.

Svetac zaštitnik ovog sela je Sveti Đorđe, čiju su ikonu iz svog rodnog kraja ovde doneli prvi doseljenici.. Pored naselja, na brdu prekrivenom borovom šumom, nalazi se mala crkva, a 4 kilometara odavde, među ruševinama starog manastira nalazi se mala crkva posvećena Bogorodici.

Posetioci Nea Plaje mogu otići i do Arheološkog muzeja i lokaliteta Olintos, udaljenih 12 kilometara, dok je samo jedan kilometar duži put do pećine Petralona.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Halkidiki-Zapadna-obala-Nea-Flogita-thumbnail
Nea Flogita
Halkidiki-solunski-zaliv-nea-triglia-T
Plaža Nea Triglia
Halkidiki-Solunski-zaliv-Nea-Mudania-thumbnail.jpg
Nea Mudanja (Nea Moudania)
halkidiki-solunski-zaliv-muzej-ribarstva-nea-mudanja-T
Muzej ribarstva – Nea Mudanja

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)