www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

halkidiki-kasandra-zapadna-obala-posidi-cover

Posidi (Possidi)

GPS: 39.963331221090556N  23.38117003440857E

Posidi (Ποσείδι) je slikovito turističko mesto na zapadnoj obali Kasandre, čija je plaža ujedno i plaža naselja Kalandra udaljenog nešto više od kilometar ka unutrašnjosti, sa kojim je gotovo spojeno. Nekada malo ribarsko naselje, luka i plaža Kalandre, danas je izraslo u letovalište sa hotelima i blokovima apartmana, kako u samom naselju, tako i uz dugu istoimenu peščanu plažu. Obeležja letovališta su rt, odnosno peščano poluostrvo koje stotinama metara ulazi u more, visoki svetionik, lokaliteti antičkog grada Mendi i svetilišta Posejdona.

halkidiki-kasandra-zapadna-obala-posidi

Svetionik dominira plažom

Posidi je udaljen 104 kilometara od Soluna, a do njega se dolazi skretanjem iz letovališta Kalitea na istočnoj obali Kasandre, udaljenog oko 19,5 kilometara. Od naselja Kalitea put ide od preko Kasandrije u unutrašnjosti, odnosno preko naselja Siviri, Skala Furka i Kalandra. Putem Hanioti (istočna obala) – Nea Skioni (zapadna obala) – Kalandra – Posidi ima 23,5 kilometara.

Naselje je malo, ali šarmantno i privlači posetioce željne mirnog odmora. Duga peščana plaža pružiće Vam pravi spokoj, a ako želite nešto više sadržaja možete posetiti i neke od predivno uređenih hotelskih plaža. Prelepe plaže imaju 4 kilometara udaljeni Hotel Possidi Holidays, odnosno Hotel Mendi oko 5 kilometara južno od naselja. Šetalište uz more je puno kafića, restorana, barova na plaži i ribljih taverni. Što se tiče smeštaja, možete izabrati neke od apartmana, hotela, odnosno kampova kojih ima dosta u ovoj regiji.Posidi nije mesto poznato po noćnom životu, ali je danju dosta živo, pa ni dnevne žurke na barovima na plaži nisu retkost. Ono u čemu ćete svakako uživati je prelepi pogled koji se odavde pruža na zaliv Termaikos (Solunski zaliv). Kada je vreme vedro, odavde se mogu videti vrhovi planine Pilio i ostrva iz grupe severnih Sporada.

halkidiki-kasandra-zapadna-obala-posidi-2

Plaža letnjeg kampa Solunskog univerziteta

Obeležje zlatne peščane plaže i simbol ovog mesta je impresivni, visoki beli svetionik, izgrađen davne 1864. godine, smešten na početku pomenutog peščanog poluostrva. Na visoravni iznad plaže nalaze se i ostaci Posejdonovog hrama, dok su južno od naselja, u brdima iznad hotela Mendi, ostaci starog grada Mendi. Turisti mogu da posete ruševine ovog drevnog grada koji je osnovan od strane doseljenika iz Eretrije u VIII veku pre Hrista.

Naselje Posidi ime je dobilo po Posejdonu, bogu mora. Grad je postao poznat u istoriji po hramu i svetilištu Posejdona koje se nalazi na rtu Posidi, a koje se ubraja među najstarije u Grčkoj. Bilo je korišćeno kao mesto obožavanja do II veka pre nove ere. Naziv Posidi se prvi put pominje u spisima Tukidida iz V veka p.n.e., koji je napisao da je to obala drevnog grada Mendi.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

halkidiki-kasandra-zapadna-obala-posidi-svetionik-T
Svetionik na plaži Posidi
halkidiki-kasandra-zapadna-obala-cocus-bar-T
Plaža Egeopelagitika (Aigeopelagitika)
halkidiki-kasandra-zapadna-obala-kalandra-T
Kalandra
halkidiki-kasandra-posidi-posejdonov-hram-T
Hram i svetilište Posejdona kod Posidija

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)